Įspėja apie pavojų ir čia pat vilioja pabandyti

Sužinoti, kaip pasigaminti šiek tiek sprogmenų ir nunešti tėvų garažo stogą, pasilikti be pirštų ar sužaloti draugus, gali kone kiekvienas mokinukas, prisėdęs prie kompiuterio ir sugaišęs bent keletą minučių.

Internete galima rasti bent aštuonis tinklalapius, kuriuose – pilna teorinių ir istorinių žinių apie sprogmenis, sprogimų rūšis ir stadijas, sąlygas cheminiam sprogimui įvykti, sprogstamųjų medžiagų klases.

Čia pat pateikiamas ne vienas receptas, kaip iš įvairių medžiagų (vandens, cukraus, miltų, spirito, aspirino, dyzelinio kuro, aliuminio pudros, sieros ar sieros rūgšties, amonio ar kalio salietros, kitų trąšų) pasigaminti sprogmenų. Nurodytas ne tik reikalingas tikslus šių medžiagų kiekis, bet ir detaliai aprašytas gamybos procesas.

Minėtų medžiagų galima rasti kone kiekvienuose namuose arba įsigyti degalinėje, sodo ar statybos reikmenų parduotuvėje.

Apsidrausdami tinklalapių šeimininkai rašo, kad visa juose pateikiama informacija skirta tik bendram išsilavinimui.

„Visos medžiagos, kurias aptarsime, yra labai pavojingos (jeigu nesilaikote saugumo taisyklių), net mažiau kaip 1 g gali jūsų pirštus praretinti, o didesni kiekiai, jeigu neužmuš, invalidais padarys tikrai!!!“ – įspėjama vienoje svetainėje.

„Čia rasite informacijos, kaip pasigaminti sprogstamosios medžiagos ir norimo galingumo bombą, pradedant tokiomis, kurios pirštus nurautų, ir baigiant tokiomis, kurios be vargo ištaškytų blokinį namą į atskirus blokus. Kartodami tai, kas čia parašyta, rizikuojate sužaloti save ar kitus, be to, galite būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Aš jokiu būdu neatsakau už tai, ko prisidirbsite“, - rašo kito tinklalapio autorius ir tikina ne tik besiremiantis dviem šaltiniais anglų kalba, bet ir pats viską išbandęs.

Viename forume apie sprogstamąsias medžiagas nelaukiami „piktybiškai nusiteikę ir nebrandūs asmenys “. „Dėl jūsų pačių saugumo rekomenduojame patylėti, kokiose geografinėse vietose vaikštote ar ką kitą darote. Mes nežinome, kokie pareigūnai forumą gali skaityti“, - siūloma internautams.

Čia galima rasti sprogmenų nuotraukų ir filmukų, kuriuose užfiksuotas ne tik gamybos procesas, bet ir gamintojų ar bandytojų patirti sužalojimai. Kartu pateikiama nuorodų į įvairius vadovėlius, panašius puslapius, išvardytos knygos, kuriose rašoma apie sprogstamąsias medžiagas.

Sprogmenų receptai – nebūtinai teisingi, bet pavojingi

Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vadas Viktoras Grabauskas teigė su kolegomis panašius tinklalapius vertinantis neigiamai. Mat nors teroristams ar profesionaliems nusikaltėliams šių receptų gal ir neprireikia, nepilnamečiai ar smalsūs suaugusieji gali užsikabinti.

„Susidomėję paaugliai gali pradėti gaminti sprogmenis. Tame amžiuje atsiranda smalsumas. Tačiau jie neįvertina pavojaus ir nejaučia atsakomybės. Paaugliui pasidaro įdomu, todėl jis mėgina pagaminti sprogstamąjį įtaisą – nebūtinai iš piktų kėslų, bet galbūt iš smalsumo, norėdamas pasirodyti prieš draugus, kad per kokią šventę visiems būtų gražu. Suaugusiems kartais irgi smalsu – užgroja vaikystė ir gaminasi sprogmenis“, - DELFI sakė pareigūnas.

Pasak jo, „Aro“ pareigūnai ne kartą buvo kviečiami į tragiškų nelaimių, kurias sukėlė sprogmenų pasigaminti nusprendę žmonės, vietas. Tokie smalsuoliai netenka pirštų ar plaštakų, susižaloja akis, vidaus organus, kartais net žūna, nekalbant apie materialinius nuostolius, pavyzdžiui, apgadintas patalpas.

V. Grabausko žodžiais, tragedija gali įvykti net jei žmogus tiksliai laikosi nurodymų, kokias medžiagas, kokiomis proporcijomis ir kokia tvarka maišyti. „Tose svetainėse pateikta informacija ne visada būna teisinga. Gal specialiai kai kas parašyta neteisingai, gal iš nežinojimo. Gamindamas gali griežtai laikytis recepto, bet neišvengsi nelaimės“, - teigė „Aro“ vadas.

Tačiau jis pripažino, kad kai kurie receptai yra teisingi, taigi bet kas gali pasigaminti net gana galingų sprogmenų, kurie leistų ne tik padaryti materialinės žalos, bet ir sužaloti žmones.

Nors dažniau pranešama apie žmones, kuriuos per Naujuosius ar kitas šventes sužaloja petardos, V. Grabauskas pažymėjo, jog savadarbiai sprogmenys yra kur kas pavojingesni: „Petardos gaminamos gamyklose, pagal tam tikrus standartus, kad nepadarytų žalos. Susižaloti galima jas neteisingai naudojant. O savadarbiai sprogmenys neprognozuojami – tragedija gali įvykti ne tik juos išbandant, bet ir gaminant ar transportuojant.“

Anot V. Grabausko, teroristai ar nusikaltėliai žino, kaip pasigaminti sprogmenų, tačiau šie tinklalapiai vis tiek jiems gali tapti paspirtimi.

Dar viena bėda, pareigūno teigimu, - medžiagos sprogmenims gaminti nesunkiai prieinamos: „Yra toks išminuotojų posakis – turint žinių, sprogmenį galima pagaminti iš bet ko.“

V. Grabausko manymu, svetaines su patarimais, kaip gaminti sprogmenis, reikėtų uždrausti įstatymu, bet tai „nei nuo mūsų, nei nuo policijos“ nepriklauso.

Uždaryti negali, nes cituoja viešai prieinamas knygas

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Tomas Ulpis pripažino, kad interneto svetainės su sprogmenų gamybos receptais pavojingiausios būtent dėl paauglių. Jis taip pat minėjo pamenąs ne vieną atvejį, kai žmonės, savarankiškai gamindami sprogmenis, susižalodavo.

Tačiau, anot pareigūno, minėtuose tinklalapiuose cituojamos knygos, kurias ir šiaip galima nusipirkti knygynuose, todėl juos uždaryti nėra pagrindo. Atsakomybę galima pritaikyti tik už sprogmenų gaminimą ar laikymą. Į interneto svetainėse pateikiamą medžiagą būtų gilinamasi, jei nukentėjęs žmogus prisipažintų, kad vadovavosi būtent ten rastais patarimais.

„Jei knygos neuždraustos, kaip galima uždrausti tą patį rašyti internete? Tai juk neorganinės chemijos dalis. Žinoma, jei žmogus turi piktų kėslų, gali tą informaciją panaudoti negeriems tikslams“, - kalbėjo T. Ulpis.

Pareigūno teigimu, net paprastas dezodorantas, įmestas į laužą, gali sprogti, tačiau ne dėl jame esančių medžiagų, o dėl didžiulio slėgio.

Kaip pažymėjo T. Ulpis, didesnį pavojų kelia kariniai sprogmenys, pavyzdžiui, likusieji nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, kuriuos ardydami žmonės gali skaudžiai nukentėti.

Ir tėvų, ir valstybės rūpestis

Viešai skelbiami patarimai, kaip pasigaminti, įsigyti ar naudoti sprogmenis, narkotines ar psichotropines medžiagas, kitus gyvybei ar sveikatai pavojingus dalykus įstatymuose vertinama kaip neigiamą poveikį nepilnamečių vystymuisi daranti viešoji informacija.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierės patarėjo Egidijaus Meilaus teigimu, kad vaikai nenaršytų po svetaines, kuriose patariama, kaip gaminti sprogmenis, atsakingi jų tėvai, globėjai ar rūpintojai. Tačiau tinklalapių turinį esą turėtų kontroliuoti ir valdžios institucijos.

„Internetas tapo lyg žodžio „demokratija“ sinonimas. Visiškai sukontroliuoti jo turinio neįmanoma. Bet tai, kad dalijami patarimai, kaip iš buitinių medžiagų pasigaminti sprogmenų, vertintina neigiamai. Už tai turėtų būti atsakingas tinklalapio valdytojas“, - DELFI sakė E. Meilus.