„Procedūra nėra sudėtinga. Jau ji atliekama dabar trečią kartą, nes pavasarį priimtos Pilietybės įstatymo pataisos būtent reglamentuoja tuos atvejus, kai piliečiai, gavę Lietuvos Respublikos pilietybė išimties tvarka, vykdo kažkokią nederamą veiklą, viešai palaiko valstybę agresorę arba kitaip kelia pavojų Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Tai pirmas toks atvejis buvo reglamentuotas ir atliktas su Margarita Drobiazko ir jos pilietybės netekimu, taip pat iš to sąrašo buvo identifikuotas antras asmuo – Jurijus Kudinovas, kurio byla pakeliui į Pilietybės komisiją ir sprendimą. Ir čia trečias atvejis dėl Ilzės Liepos: daugiau gal žiniasklaida išsiaiškino, šiuo atveju, apie jos atvirus veiksmus ir palaikymą valstybės agresorės, šiuo atveju, Rusijos Federacijos.

Veiksmas būtų labai aiškus ir reglamentuotas: pavedimas Migracijos departamentui jau yra duotas atlikti analizę, surinkti informaciją ir pateikti VRM dėl minėtos Lietuvos pilietės, taip pat ir Rusijos pilietės, Ilzės Liepos Lietuvos pilietybės netekimo“, – pirmadienį laidoje „Delfi diena“ komentavo A. Abramavičius.

Pasak jo, tikimasi, kad Migracijos departamentas atsakymą dėl I. Liepos pilietybės pateiks per 2–3 savaites, tada klausimą toliau galės spręsti Pilietybės komisija.

Taigi, iš viso galutinio sprendimo dėl I. Liepos gali tekti palaukti apie 4 savaites.

„Bet, kaip ir kiekvienas teisinis veiksmas, jis gali būti apskųstas, jis gali būti apskųstas teisme. Šiuo atveju, tokią situaciją turime su Margarita Drobiazko, kuri į pačią Pilietybės komisiją neatvyko, nei advokatus yra atsiuntusi, bet paskui, jau kai gavo dekretą dėl pilietybės atėmimo, ji tą sprendimą apskundė teismui.

Tai galutinis taškas gali būti padėtas pakankamai ne greitai, bet visas teisines procedūras mes atliksime maksimaliai greitu laiku“, – pabrėžė viceministras.

Arnoldas Abramavičius

Jis pasakojo, jog yra apie 800 asmenų, kuriems Lietuvos pilietybė suteikta išimties tvarka. Didesnė jų dalis nėra vieši asmenys, taigi, surinkti informaciją apie juos, pasak A. Abramavičiaus, gali tik atitinkamos institucijos.

„J. Kudinovas buvo identifikuotas ir įvertintas kaip keliantis grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui būtent atitinkamų institucijų, dirbančių su valstybės saugumu“, – pažymėjo pašnekovas.

VRM pažadėjo kreiptis į Valstybės saugumo departamentą (VSD), kad asmenys, kuriems pilietybė suteikta išimties tvarka, būtų atidžiai vertinami ir informacija apie juos būtų operatyviai teikiama.

I. Liepai išimties tvarka Lietuvos pilietybė suteikta 2000 metais.

Viešus I. Liepos pasisakymus VRK nurodė vertinanti kaip diskredituojančius valstybę.

Pasak ministerijos, jau praeitą penktadienį Migracijos departamentas išsiuntė užklausas Užsienio reikalų ministerijai, Valstybės saugumo departamentui ir Policijos departamentui dėl I. Liepos keliamų grėsmių valstybės saugumui ar priešiško režimo palaikymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)