„Pasitvirtinsime komisijos darbo reglamentą, išklausysime prokuratūros atstovą ir Seimo narį N. Puteikį“, – apie komisijos posėdžio darbotvarkę BNS sakė jos pirmininkas socialdemokratas Vytautas Saulis.

Pasak pirmininko, sprendimą dėl prokuroro prašymo komisija tikriausiai priims kitame posėdyje, jis bus teikiamas balsuoti Seimui. Jei bus siūloma panaikinti parlamentaro imunitetą, tokiam sprendimui reikia ne mažiau kaip pusės Seimo narių balsų „už“.

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis prašo Seimo panaikinti N.Puteikio teisinį imunitetą, kad jis galėtų būti teisiamas dėl šmeižto privataus kaltinimo tvarka.

Pasak prokuroro, kadangi už šio nusikaltimo padarymą numatytos tokios alternatyvios bausmės kaip bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų, be Seimo sutikimo panaikinti parlamentaro neliečiamybę privataus kaltinimo skundo nagrinėjimas teisminiame posėdyje yra neįmanomas.

Konstitucijoje nustatyta, kad Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, negali būti suimamas, kitaip suvaržoma jo laisvė.

Privataus kaltinimo tvarka skundą dėl N.Puteikio pateikusi pareiškėja Kristina Apanavičiūtė–Sulikienė nurodo, kad parlamentaras savaitraštyje „Laisvas laikraštis“ apšmeižė jos tėvą ir sumenkino jos pačios reputaciją, sudarė klaidingą įspūdį apie jos šeimą, dėl kurių nukentėjo ir ji, ir jos šeimos nariai.

Įstatymas numato, kad tokiu atveju nukentėjusysis ir nusikaltimu kaltinamas asmuo šaukiami pas teisėją sutaikinti. Jeigu suinteresuoti asmenys susitaiko, procesas dėl skundo nutraukiamas. Balandžio 15 dieną Vilniaus apygardos teisme vykusio taikomojo posėdžio metu šie asmenys nesusitaikė, todėl priimta nutartis nukentėjusiosios skundą perduoti nagrinėti teisiamajame posėdyje.

K. Apanavičiūtė–Sulikienė ją šmeižiančia informacija laiko 2012 metais leidinyje „Laisvas laikraštis“ publikuotame straipsnyje „N. Venckienė žlugdo prezidentę ir Lietuvos politinę sistemą“ išsakytus teiginius, kad pareiškėjos tėvas „apsišvietęs“ KGB agentas“; taip pat, kad laikraštis „Karštas komentaras“, kuriame ji dirbo, neva per prezidentės patarėją įtakojamas Valstybės saugumo departamento.

N. Puteikis neigia savo kaltę ir tvirtina, kad laikraštyje buvo neteisingai pacituotas.