„Spalio pirmosiomis dienomis gautas pareiškimas šiuo metu tebėra dar nagrinėjamas. Nagrinėjimo terminas pratęstas iki lapkričio 26 d., po to, baigus nagrinėti, bus priimtas sprendimas, ar šiuo atveju taikytinos viešojo intereso gynimo priemonės, ar nėra taikytinos, ar tenkinti prašymą taikyti viešojo intereso gynimo priemones, ar netenkinti“, - Eltai komentavo Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė.

Pasak prokuratūros atstovės, kol bus priimtas sprendimas, tikslinama tam tikra informacija, tačiau tai įprasta praktika prieš priimant sprendimą. Šioje stadijoje iš viso nekalbama apie ikiteisminio tyrimo pradėjimą ar nepradėjimą.

„Prokuratūra turi priimti sprendimą, ar taikytinos viešojo intereso gynimo priemonės.(...) Šiuo metu sprendimas dar nėra priimtas, prašymo nagrinėjimo terminas šiuo metu yra lapkričio 26 d. Iki tos dienos turi būti išnagrinėta arba priimtas sprendimas pratęsti, jeigu pritrūksta duomenų, bet sprendimas nėra priimtas. Akcentuoju ir pabrėžiu: sprendimas tik dėl viešojo intereso gynimo priemonių gynimo taikymo“, - pažymėjo E. Martinonienė.

ELTA jau skelbė, kad Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmadienio popietę pranešė, esą prokuratūra pradėjo tirti TS-LKD pirmininko G. Landsbergio šeimos verslo galimą žalą valstybei.

Pasak LSDP informacinio centro, Vilniaus apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyrius informavo pradėjęs tyrimą „Dėl galimos žalos valstybės interesams“.

Prokurorai, kaip nurodė socdemai, esą pradėjo rinkti medžiagą dėl Austėjos Landsbergienės valdomuose darželiuose „Vaikystės sodas“ pakeltų mokesčių po to, kai Vilniaus savivaldybės miesto meras Remigijus Šimašius paskelbė apie ketinimus skirti papildomas lėšas vaikams, lankantiems privačius darželius. A. Landsbergienės valdomuose darželiuose mokesčiai buvo staiga pakelti kaip tik analogiška suma, kokią skyrė Vilniaus miesto savivaldybė. Viešoje erdvėje buvo įvertinta, kad tokiu būdu privatus partijos pirmininko šeimos verslas galimai paremtas puse milijono eurų.

Seimo LSDP frakcija paprašė prokurorų įvertinti, kaip lengvatinėmis sąlygomis A. Landsbergienės privačiai Karalienės Mortos mokyklai buvo išnuomotos „Lietuvos energijos“ įmonių grupei priklausančios UAB „NT valdos“ patalpos Vilniaus senamiestyje, Gervėčių g. 4.

G. Landsbergis: „Socialdemokratų bandymai nukreipti dėmesį nuo juos krečiančių skandalų įgauna drastiškas formas“

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis šiandien LSDP frakcijos išplatintą pareiškimą dėl tariamo prokuratūros tyrimo vertina kaip bandymą suklaidinti visuomenę ir nukreipti žiniasklaidos dėmesį nuo socialdemokratus pastarosiomis savaitėmis krečiančių politinio protekcionizmo skandalų bei premjero kerštą už opozicijos norą išsiaiškinti premjero žento akcijų istoriją. LSDP frakcijos išplatintas pranešimas dėl tariamo prokuratūros tyrimo dėl TS-LKD pirmininko G.Landsbergio šeimos verslo yra melagingas, neatitinka tikrovės ir juo siekiama suklaidinti visuomenę.

„Ateidamas į politiką deklaravau, kad užkulisinių susitarimų, neskaidrios politikos, „pirtelėse“ ar „akvaparkuose“ priimamų sprendimų era turi baigtis, todėl ataka prieš mane ir laukta, ir suprantama. Bandydami spausti generalinio prokuroro neturinčią prokuratūrą, rašydami melagingomis prielaidomis grindžiamus pareiškimus prokuratūrai ir po to iškraipydami bei manipuliuodami formaliais atsakymais, socialdemokratai panašėja ne į vakarietišką Europos partiją, o į Druskininkų „caro“ valdymo metodus persiėmusią nomenklatūrinę organizaciją“, - teigė G.Landsbergis.

LSDP frakcijos pareiškime nurodoma, kad „prokurorai pradėjo rinkti medžiagą dėl Austėjos Landsbergienės valdomuose darželiuose „Vaikystės sodas“ pakeltų mokesčių po to, kai Vilniaus savivaldybės miesto meras Remigijus Šimašius paskelbė apie ketinimus skirti papildomas lėšas vaikams, lankantiems privačius darželius“. Apie tokį tariamai pradėtą tyrimą jokios informacijos patvirtino neturinčios nei Vilniaus savivaldybės, nei „Vaikystės sodo“, nei generalinės prokuratūros atstovai.

Vienintelis procedūrinis raštas, kurį 2015 m. spalio 26 d. gavo UAB „Karalienės Mortos mokykla“, yra prašymas, reaguojant į tos pačios Seimo socialdemokratų frakcijos 2015-09-28 pareiškimą, pateikti informaciją apie nuomos sutarties su „NT Valdos“ aplinkybes. Toks prašymas pateikti informaciją nereiškia pradėto tyrimo. Tai yra viešai patvirtinę ir generalinės prokuratūros atstovai. Socialdemokratų frakcijos pateiktas insinuacijas dėl šios nuomos sutarties yra paneigę ir visą informaciją viešai yra pateikusios ir UAB „NT Valdos“ vadovas, ir UAB „Karalienės Mortos mokykla“ steigėja dr. Austėja Landsbergienė.