Anot vieno iš renginio organizatorių Jono Buroko, miesto savivaldybė nepaiso prieš ketverius metus priimto įstatymo, įtvirtinančio, kad valstybės simbolis Vytis su memorialu turi būti pagrindinis aikštės akcentas.

„Visos organizacijos sudėjo pinigus ir tikėjomės, kad Lukiškių aikštėje bus pastatytas paminklas Vyčiui. Tačiau šiuo metu, kaip matote, šimtas relikvijų įdėta į šimtmečio ratą, bet paminklo neturime. Nors Seime buvo priimtas įstatymas, kad Lukiškių aikštėje turi atsirasti paminklas per amžius kovojusiems ir žuvusiems už Lietuvos laisvę“, – Eltai teigė J. Burokas, pažymėdamas, kad sostinėje taip pat labai svarbu įamžinti ir prezidento Antano Smetonos atminimą.

ELTA primena, kad kontroversiškai vertinamas Lukiškių aikštės įstatymas, įtvirtinantis šios sostinėje esančios aikštės memorialinį statusą ir jos naudojimo principus, įsigaliojo 2020 metų rugpjūčio 1 dieną.

Priimtu įstatymu nustatyta, kad Lukiškių aikštė yra pagrindinė reprezentacinė Lietuvos valstybės aikštė. Pasak priimto įstatymo, aikštė turi būti formuojama su laisvės kovų memorialiniais akcentais ir tvarkoma taip, kad būtų užtikrinta rimtis bei derama pagarba kovotojams žuvusiems už nepriklausomybę bei sukilėliams gyvybę paaukojusiems 1863–1864 m.

Taip pat įstatymu įtvirtinta, kad valstybės simbolį vaizduojantis monumentas Vytis kartu su įrengtu memorialu Žuvusiųjų už Lietuvos laisvę aukoms atminti turės būti pagrindinis reprezentacinės Lietuvos aikštės akcentas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)