Vilniaus visuomenės sveikatos centro duomenimis, praėjusiais metais per pirmą pusmetį buvo užregistruoti 152 atvejai Laimo ligos ir 24 atvejai erkinio encefalito susirgimų, o šįmet per tą patį laikotarpį užregistruoti 173 atvejai Laimo ligos ir 22 atvejai erkinio encefalito. "Taigi Laimo ligos kreivė šiais metais kiek padidėjo. Jau kokie ketveri metai iš eilės šių susirgimų po truputį daugėja", - pastebi Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistė Violeta Dūdienė.

Iš erkių aktyvumu pasižyminčių Vilniaus miesto rajonų išskiriami žalieji Žirmūnų plotai, Vingio parkas, aplink sostinę esantys miškai. "Ypač daug erkinio encefalito židinių yra Vilniaus apylinkėse, pavyzdžiui, Mickūnų, Lavoriškių miškuose. Šiuose židiniuose yra graužikų, žvėrių, erkių, užsikrėtusių erkinio encefalito virusu", - sakė trečiadienį LRT televizijai V. Dūdienė.

Epidemiologai neabejoja, kad iki rudens užsikrėtusiųjų erkių platinamomis ligomis skaičiai augs ir bus ne mažesni negu 2012 metais.

Specialistai pažymi, kad niekas nėra apdraustas nuo erkių įkandimo, tačiau pastaruoju metu daugiausia registruojami asmenys, vyresni negu 35 metų amžiaus. "Tikriausiai tai yra susiję su tuo, kad jie dažniausiai lankosi miškuose, grybauja, uogauja ir "susitinka" su erkėmis", - teigia V. Dūdienė.

Specialistai primena, kad vykstant į gamtą derėtų nepamiršti vilkėti drabužius, kurie palieka kuo mažiau atvirų kūno vietų, rinktis ilgas kelnes, marškinėlius ilgomis rankovėmis. Lengviausia ropojančias erkes pamatyti ant šviesių drabužių. Atviras kūno vietas bei drabužius reikėtų papurkšti specialiomis priemonėmis nuo erkių, kurios trukdo užuosti žmogaus kvapą, todėl kraujasiurbės nepuola aukos. Jei purškalas veikia trumpai, reikia nepamiršti juo pasipurkšti dažniau. Taip pat derėtų žinoti, kad gausiai prakaituojant tokia priemonė gali nepadėti, nes prakaito kvapas erkei signalizuoja, kur slepiasi auka. Grįžus iš lauko reikėtų apžiūrėti visą kūną ir persirengti kitais drabužiais, o tuos, kuriais buvo vilkėta gamtoje, išpurtyti. Grįžus iš gamtos būtina apžiūrėti kūną, ar nėra įsikabinusių erkių, ypač paausių, pažastų, nugaros srityje. Pamačius erkę būtina ją tuoj pat ištraukti, nes jei ji ilgiau išbus įsisiurbusi, galima susirgti borelioze. Jei erkė nešioja erkinio encefalito virusą, šis virusas su erkės seilėmis į žmogaus organizmą patenka vos erkei įkandus.

Skiepai saugo tik nuo erkinio encefalito, o Laimo ligos simptomai šiuo metu gydomi antibiotikais. Skiepytis patariama dar prieš erkių sezoną, ankstyvą pavasarį, kad išsivystytų imunitetas.