„Manau, kad niekas nenustebo, būtų nustebinę, jei užsienio lietuviai būtų balsavę už valstiečius. Būtų taip pat keista, kad mažose apylinkėse žmonės būtų balsavę už liberalus“, – įvertino sociologas.

„Pasaulio lietuviams nelabai patiko tai, kad jie negauna dvigubos pilietybės. Oficialus ministras jau trečias, o ne pirmas. O balsuoja jaunesni žmonės, ne taip ten ir paprasta. Reikia važiuoti, todėl nėra visur lengva“, – pridūrė jis.

Pašnekovas leido suprasti, kad daugiau šansų laimėti turi konservatoriai.

„Pagal apklausas, kurias turėjome prieš kelias savaites valstiečiai ir konservatoriai turėjo po lygiai. Taip pat klausiant, ar ateisite balsuoti, konservatorių rinkėjai yra aktyvesni.Matosi, kad bent Vilniuje tie žmonės buvo žymiai buvo labiau panašūs į Liberalų sąjūdžio ir konservatorių rinkėjus“, – pridūrė jis.

Pasiteiravus, ar būtent konservatoriams reikėtų formuoti daugumą, pašnekovas tikino, kad dar gerokai per anksti apie tai kalbėti.

„Vienas dalykas, čia yra pusė mandatų, kita pusė vietose. Tai gali žinoti tie, kurie važinėja po tas vietas ir žino žmonių nuotaikas.“

Anot jo, buvo labai trumpas laikas, per kurį partijos galėjo agituoti už save, tai ypač blogai mažosioms partijoms.

„Šioje kampanijoje galbūt, jeigu žmonės pastebėjo, Skvernelio ir jo žmonos įvykius, agitaciją, galbūt tai turės kažkokios įtakos. Bet tai truko labai trumpai, trumpa ekspozicija. Iš viso visoms partijoms tas laikas buvo rekordiškai trumpas. Anksčiau jau kovo mėnesį virdavo aistros, šiemet tik koronaviruso tema. Ypač mažosioms partijoms čia buvo nesėkmingas laikas.“

Pašnekovas tikino, kad ši kampanija veikiausiai buvo kone pati pasyviausia, nes buvo kalbama ne apie rinkimus ir agitaciją, bet apie koronaviruso problemas.

„Buvo labai pasyvi kampanija. Manau, skirtumas yra, kai atmosfera yra festivalio, tokio politinio festivalio, daug visokių portretų, tada žmonės diskutuoja, o šiemet iš viso pusė metų buvo kalbama apie kaukes, o ne rinkimus. Turbūt partijos turi mažiau pinigų, kuriuos galėjo išskirti. Žymiai buvo kuklesni resursai ir galimybės eiti per butus agituoti. Čia yra pasyviausia kampanija, bet ne tik politikai dėl to kalti.“