"Mes neatmetame jos kaip žmogaus ir kaip partijos narės. Bet ji turi apsispręsti ir nesiblaškyti. Partijos žmogus turi turėti poziciją, "stuburą". Kai jis pradeda blaškytis, manau, jis pats sau kenkia", - šeštadienį per IV Naujosios sąjungos suvažiavimą sakė A. Paulauskas.

Naujosios sąjungos prezidiumo narė D. Mikutienė šią savaitę sustabdė narystę partijoje, aiškindama šį žingsnį noru užbėgti už akių galimam Naujosios sąjungos prezidiumo sprendimui išbraukti ją iš kandidatų į Seimą sąrašo bei pašalinti iš partijos.

Nuo išsamesnių komentarų D. Mikutienė susilaikė, pasiteisinusi, kad šios dienos jai esančios itin sunkios. Anksčiau ji teigė nepaisysianti nesutarimų partijoje ir neatsisakysianti narystės.

Parlamentarės ir Naujosios sąjungos vadovybės konfliktas paaštrėjo sudarant kandidatų Seimo rinkimuose sąrašą. Nesutarimus, anot D. Mikutienės, sukėlė jos kova prieš Kazokiškių sąvartyno statybą. Savo ruožtu Naujosios sąjungos pirmininkas A. Paulauskas šeštadienį neigė Kazokiškių sąvartyno įtaką D. Mikutienės sprendimui stabdyti narystę partijoje.

Anot A. Paulausko, pagrindinė konflikto su D. Mikutiene priežastis - tai, kad Seimo rinkimuose ji nesutinka atstovauti socialdemokratų ir socialliberalų koalicijai bei kandidatuoja savarankiškai. "Jau anksčiau buvo pastebėta, kad apygardoje ji prisistato kaip Dangutė Mikutienė, o ne kaip Naujosios sąjungos narė. Ji galvojo, kad partinė priklausomybė jai kažkiek kenkia. Ji blaškėsi, buvo matyti, kad ji nenori sieti savęs su sąrašu, partija", - pažymėjo socialliberalų vadovas.

A. Paulausko teigimu, Naujosios sąjungos narė D. Mikutienė pastaruoju metu dairėsi į kitas politines partijas. "Turime duomenų, kad ji kalbėjosi su Darbo partija ir kitomis partijomis. Nežinau, kokie to jos pasitarimo rezultatai, bet faktai buvo užfiksuoti", - tvirtino Seimo Pirmininkas.

Naujosios sąjungos suvažiavimo delegatai šeštadienį svarstė naują partijos programos redakciją ir partijos įstatų pakeitimą, Algirdo Brazausko ir Artūro Paulausko koalicijos "Už darbą Lietuvai" rinkimų programa. Suvažiavimo dalyviams buvo pateikta informacija apie Naujosios sąjungos kandidatus vienmandatėse apygardose bei daugiamandatėje apygardoje.

Socialliberalų lyderis A. Paulauskas kartojo turįs vilčių, jog dviejų valdančiųjų partijų koalicija per rinkimus laimės ne mažiau kaip 50 vietų Seime. "Anksčiau sudarėme Vyriausybės programą ir tikimės, kad rinkėjai mums patikės ją vykdyti. Gavę 50 ar daugiau vietų, tikrai galėtume šią programą įgyvendinti", - sakė A. Paulauskas.

Jis apgailestavo, kad ne visose rinkimų apygardose dviem partijoms pavyksta suderinti tarpusavyje nesivaržančių kandidatų iškėlimą.

"Visose apygardose, kur konkuruos mūsų žmonės, nepaklusę partijos nutarimams, yra tikimybė, kad nelaimės nė vienas iš jų, o laimės trečias. Pavyzdys yra Druskininkų - Lazdijų apygarda. Ten išrinktas Justinas Karosas, bet kartu su juo ten kandidatuoja ir socialdemokratas, ir du socialliberalai. Iš mūsų koalicijos ten kandidatuoja keturi žmonės. Kas gali prognozuoti rezultatą?" - nuogąstavo A. Paulauskas.

Jis laikėsi nuomonės, jog Alytuje, kur kovoti dėl Seimo nario mandato ryžosi Seimo narys socialdemokratas Julius Sabatauskas, dvi koaliciją sudariusios partijos turi remti socialliberalo Artūro Skardžiaus kandidatūrą.

"A. Skardžius ten išrinktas, ir mes tuo principu vadovavomės - kad ten, kur žmogus išrinktas ir vėl nori kandidatuoti, mes šito nekvestionuojame. Pavyzdžiui, Justiniškėse labai norėjo kandidatuoti Nijolė Steiblienė. Tačiau ten išrinktas Juozas Raistenskis (Seimo narys, socialdemokratas - ELTA), ir mes turėjome paklusti", - pažymėjo Naujosios sąjungos pirmininkas.

Šios partijos suvažiavimas šeštadienį patvirtino kai kuriuos pasikeitimus kandidatų į Seimą vienmandatėse ir daugiamandatėje apygardose sąraše.

Suvažiavimo sprendimu Trakų - Elektrėnų vienmandatėje apygardoje kandidatuos Naujosios sąjungos skyriaus pirmininkas Vytautas Petkevičius.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Alvydas Sadeckas socialliberalų sąraše pakilo iš 13 į 7 vietą, išstumdamas į 8 vietą socialliberalą Gintautą Šivicką. Po šio pakeitimo, bendrame socialdemokratų ir socialliberalų sąraše A. Sadeckas turėtų būti septynioliktas.

Naujosios sąjungos frakcijos Seime seniūnas Alvydas Ramanauskas, turėjęs kandidatuoti Utenos vienmandatėje apygardoje, kandidatuos Vilniuje - Lazdynų apygardoje.

Pasak A. Paulausko, visi socialdemokratai ir socialliberalai, nusprendę vienmandatės apygardose kandidatuoti savarankiškai, išbraukiami iš daugiamandatės apygardos kandidatų sąrašo.

Iš A. Brazausko ir A. Paulausko koalicijos kandidatų į Seimą sąrašo tuo būdu išbraukta D. Mikutienė ir dar keturi savarankiškai kandidatuoti nusprendę politikai.

Šeštadienį Socialdemokratų partija (LSDP) ir Naujoji sąjunga pasirašo sutartį, kuria patvirtinamas sprendimas rinkimams į Seimą sudaryti A. Brazausko ir A. Paulausko koaliciją "Už darbą Lietuvai".

Valdančiosios koalicijos partnerės - LSDP ir Naujoji sąjunga taip pat ketina patvirtinti bendrą kandidatų į Seimą sąrašą ir pristatyti bendrą rinkimų programą.

Rinkimai į Seimą vyks šių metų spalio 10 dieną.