Trečiadienį socialdemokratų valdyba aptarė vadinamąją Saugios Lietuvos deklaraciją – Z. Balčyčio pasiūlymą dėl padėties Ukrainoje.

„Valdyba pritarė ir teiks koalicijos partneriams (politinėje taryboje – DELFI) taip pat pritarti. Yra keturi pagrindiniai punktai, kurie, aš manau, yra labai svarbūs. Mes turime tapti savo valstybėje labiau vieningi, reikia peržengti per savo asmenines ambicijas aukščiausiems valstybės vadovams. Antras punktas – privalome aktyviau bendradarbiauti, siekti, dėti pastangas, su Lenkija pasirašyti strateginį susitarimą, kas mums yra labai svarbu.

Trečias punktas – tapti aktyvesniais NATO nariais. Turime vykdyti savo įsipareigojimus ateityje ir tikrai užtikrinti mūsų susitarimą dėl 2 proc. BVP. (…) Ir ketvirtas – tai yra energetinė nepriklausomybė. Jau ir užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis kalba, kad reikia dujas pirkti bendrai visai Europos Sąjungai, ką aš kalbėjau Europos Parlamente dar 2010 m.“, - DELFI teigė Z. Balčytis.

Pasak jo, dabar yra puiki proga atšildyti santykius su Varšuva. „Turime išsiaiškinti, kas mums trukdo. (…) Ir manau, kad ateityje galėtume žymiai labiau ne tik tarpusavyje kalbėtis, bet ir ES ginti mūsų bendrus – ir Baltijos valstybių, ir Lenkijos – interesus“, - sakė Z. Balčytis.