„Priimtomis pataisomis iš esmės keičiamas pareigūnų statusas, nes jie prilyginami paprastiems tarnautojams, nors jų darbui taikomi išskirtiniai reikalavimai ir apribojimai. Mums kelia didelį susirūpinimą valdančiosios daugumos arogancija, polinkis vykdant esmines pertvarkas nepaisyti pareigūnų įspėjimų, nenoras įsiklausyti į profesionalų argumentus“, – sakė socialdemokratų partijos Seimo frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė.

Parlamentarei antrina bendrapartietis Kęstutis Vilkauskas, teigdamas, kad ant kortos statoma viešojo saugumo ateitis.

„Pareigūnams tenka įrodinėti ir priminti, kad jų darbas susijęs su didesne rizika ir pavojais, ginklų naudojimu ir ypatinga atsakomybe užtikrinant saugumą ir užkertant kelią blogiui. Profesinių sąjungų liudijimu, pareigūnai jau dabar palieka vidaus tarnybą. Ir kasmet tarnybą palieka daugiau pareigūnų, nei ateina naujų, personalas sparčiai sensta“, – įspėjo parlamentaras.

Socialdemokratų kreipimesi į prezidentą pažymima, kad pagal priimtą statutą už tą patį darbą pareigūnams bus mokamas skirtingas darbo užmokestis, nebebus mokami priedai už laipsnius, neteisingai mažinamas maksimalus priedas už stažą.

„Taip iškreipiama sistema, nuvertinama kvalifikacija, griaunamas prestižas. Šiandien, kai susiduriame su vis naujais vidaus ir išorės iššūkiais, būtina išvengti neapgalvotų pertvarkų, kurios neigiamai paveiktų mūsų viešąjį saugumą“, – teigė socialdemokratai.

ELTA primena, kad antradienį Seimas patvirtino naują Vidaus tarnybos statutą, kuriuo, pasak Vidaus reikalų ministerijos (VRM), siekiama gerinti pareigūnų darbo sąlygas ir didinti jų motyvaciją, patobulinti užmokesčio sistemą.

Už statuto pakeitimus balsavo 72 Seimo nariai. Nė vienas nebalsavo prieš, susilaikiusiųjų nebuvo.
Visgi, klausimo priėmimas Seime strigo. Parlamentarams apsvarsčius įstatymą pastraipsniui, opozicinės frakcijos pareikalavo organizuoti vardinį balsavimą – kiekvienam Seimo nariui balsuojat popierinėse kortelėse. Procedūros persikėlė į vakarinį parlamento posėdį, tačiau galiausiai opozicija balsavime nutarė nedalyvauti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)