Kaip informuojama pranešime žiniasklaidai, socialdemokratai kad taip pat prašo pasiaiškinti Seimo švietimo ir mokslo komiteto pirmininką „laisvietį“ Artūrą Žukauską, „kurio parašu šis drastiškas mokslo tyrimų finansavimo mažinimas buvo patvirtintas“.

Pasak socialdemokratų partijos vicepirmininko Liutauro Gudžinsko, mažindami finansavimą MTEP veiklai valdantieji palieka Lietuvą ES uodegoje.

„Tuo metu, kai kaimyninė Estija, skirianti gerokai didesnę paramą šiai sričiai, puikuojasi tarp pasaulio inovacijų lyderių (16 vieta Globaliame inovacijų indekse ir 7 vieta tarp ES valstybių narių), mes ir toliau velkamės gerokai žemiau (34 vieta bendroje šio indekso suvestinėje, ir tik 19 vieta ES). Bet kitaip ir toliau negali būti, kai mokslas mūsų šalyje ir toliau lieka paskutiniu prioritetu. Tad kreipiuosi į inovacijų klestėjimą žadėjusius „laisviečius“ A. Žukauską ir A. Armonaitę: ar jums Vyriausybės programa negalioja?“ – klausia L. Gudžinskas.

Socialdemokrato teigimu, tai – ne pirmas kartas, kai valdantieji į savo pačių duotą pažadą žiūri atsainiai.

„Pavyzdžių, kai laužytas susitarimas, yra ne vienas. Be atodairos jungiant švietimo įstaigas, nebuvo deramai įsiklausyta į savivaldybių poziciją. Vietoj oraus atlygio mokytojai turi eiti į gatves. Bandoma teisintis statistinėmis vingrybėmis esą jų algos jau solidžios, bet kažkodėl mokytojai to nemato. Panašiai ir su moksliniais tyrimais. Apie pustrečio šimto milijonų eurų skylė valstybės biudžete – geriausias liudijimas, kokią svarbą ši Vyriausybė ir valdančioji koalicija skiria moksliniams tyrimams“, – komentuoja L. Gudžinskas.

Buvęs Švietimo, mokslo ir sporto ministras Remigijus Motuzas sako, kad MTEP veiklos finansavimo mažinamas susilpnins šalies pajėgumus gynybos srityje.

„Moksliniai tyrimai ir eksperimentinė plėtra turi svarbią įtaką valstybės raidai. Vis dažniau susiduriame su kibernetinėmis, terorizmo ir apskritai saugumo grėsmėmis, todėl mažinti finansavimą moksliniams tyrimams, kurie gali prisidėti prie šalies saugumo ir gynybos, būtų neišmintingas žingsnis“, – argumentuoja jis.

Pasak politiko, G. Jakštas bei A. Armonaitė privalo išsikovoti didesnį finansavimą MTEP veiklai.

„Abu ministrai, kurių valdoma srities sėkmė yra tiesiogiai susijusi su mokslo ir eksperimentinės veiklos kokybe, tyli it vandens į burną prisisėmę. Arba jie visiškai prarado įtaką koalicijoje ir negali pakeisti MTEP finansavimo dydžio, arba jie tiesiog šia sritimi nebesirūpina. Tačiau juk ministrų darbas – proaktyviai kovoti už jiems svarbias sritis biudžete. Tikiuosi, kad jie pagaliau susizgribs“, – sako R. Motuzas.

Socialdemokratai primena, kad 2021-aisiais pasirašytame nacionaliniame politinių partijų susitarime dėl švietimo visos partijos įsipareigojo biudžete rasti 1 proc. BVP MTEP veiklai. Vyriausybės pateiktame kitų metų biudžete MTEP veiklai numatyta 0,43 proc. BVP.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)