Partija siūlo, kad Lietuvos Seimas paragino Europos Parlamentą inicijuoti politines sankcijas šiurkščius žmogaus teisių pažeidimus inicijavusiems ir vykdantiems Baltarusijos režimo atstovams, įskaitant draudimą atvykti į Europos Sąjungą (ES) bei ES erdvėje valdomo turto ir lėšų įšaldymą, tokiu būdu nesukeliant žalos Baltarusijos visuomenės ekonominei situacijai.

„Reikia imtis veiksmų, kurie realiai stabdytų autoritarinį režimą, tačiau nepakenktų baltarusių visuomenei. Taigi, vietoje ekonominių sankcijų visai valstybei, turime svarstyti politines sankcijas, tikslingai nutaikytas į režimo lyderius, smurto iniciatorius bei vykdytojus, taip pat pasiruošti priimti politinius pabėgėlius“, – pranešime teigia Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.

Taip pat siūloma svarstyti pagalbos politiniams pabėgėliams būdus bei bendrą ES reikalavimą surengti laisvus ir sąžiningus rinkimus, atsisakant pripažinti šių rinkimų oficialius rezultatus.

Socialdemokratė parlamentarė Dovilė Šakalienė pranešė pirmadienį raštu kreipusis į Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką bei narius, kviesdama nedelsiant sušaukti komiteto posėdį bei jame įvertinti specialiųjų tarnybų duomenis apie įvykius Baltarusijoje, svarstyti sankcijų galimybę bei aptarti pagalbos būdus režimo persekiojamiems demokratijos gynėjams.

„Nebeužtenka palingavimo galvomis, akivaizdu, kad Baltarusijos valdžios veiksmai grubiai pažeidžia tarptautinės teisės normas, neaiškus skaičius žuvusių, šimtai sužalotų ir tūkstančiai suimtų žmonių verčia veikti nedelsiant. Todėl imtis visų įmanomų veiksmų, aktyviai dirbant Parlamentui bei valstybės vadovams, siekiant skubių suderintų ES veiksmų“, – teigia D. Šakalienė.

Po rinkimų Baltarusijos sostinėje ir virtinėje kitų miestų milicija pirmadienio naktį susirėmė su demonstrantais, protestavusiais prieš nedemokratinius rinkimus. Žmogaus teisių gynėjai praneša, kad per susirėmimus Minske ir kituose miestuose nukentėjo dešimtys protestuotojų, taip pat skelbiama apie vieno žmogaus žūtį.

Vidaus reikalų ministerija pirmadienį paskelbė, kad per neramumus šalies miestuose buvo sulaikyta apie 3 tūkst. žmonių, iš jų apie tūkstantis – Minske.