Rinkimų lyderių privalumai ir trūkumai

Ignas Zokas
Kaip teigia „Spinter tyrimų vadovas sociologas Ignas Zokas, Darbo partijos ryškiausias privalumas yra jos charizmatiškas lyderis – besielgiantis kaip "savas" ir priimtinas daugeliui rinkėjų. Lyderio veiksnys rinkimuose buvo ir išlieka labai svarbus, o gal net ir visų svarbiausias. Darbo partijos lyderis jau kurį laiką yra aiškiai matomas viešojoje erdvėje. Jo reitingų šuolis buvo pradedamos rinkimų kampanijos rezultatas.

Tuo metu socdemai turi ilgamečių simpatikų būrį, likusį dar nuo Sąjūdžio ir komunistų priešpriešos laikų. Maža to, LSDP yra daug ryšių ir patyrusių politikų turinti partija. Jos nekamuoja vieno lyderio sindromas, kuris Lietuvoje yra būdingas daugeliui politinių jėgų.

Pasak politologo Algio Krupavičiaus, DP privalumai – komunikabilus lyderis, gebėjimas vykdyti efektyvias ir efektingas rinkimų kampanijas, gana didelė partinė organizacija, jau pradėta rinkimų kampanija. Jų problemos – neaiškios politinės pozicijos daugeliu klausimų ir „juodosios buhalterijos“ byla.

LSDP privalumai: išvystyta ir patyrusi partijos organizacija, gan didelis ištikimų rinkėjų būrys. Partija nėra įsivėlusi į garsius skandalus. Ji geba vykdyti efektyvias rinkimų kampanijas ir turi aiškią rinkimų programą. LSDP problemos - pasyvumas politikos arenoje; aktyvaus lyderio trūkumas; "žiūrėti ir laukti" pozicija besirengiant rinkimams, maža to, menkas politinės programos išviešinimas.

Kuo socdemai nusileidžia „darbiečiams“

Tęsdamas savo mintį, A. Krupavičius pažymėjo, kad jei LSDP nesuskubs spręsti minėtų problemų, tai DP atotrūkis nuo LSDP gali tik didėti. LSDP esminė yda - pasyvumas ir viešų pozicijų neturėjimas, neartikuliavimas. Vaistas LSDP – veikti aktyviau ir aiškiai formuluoti alternatyvas dabartinei politikai.

Politologo teigimu, LSDP turi neblogą programą, kuri, deja, nėra išviešinta ir apie kurią visuomenė
Algis Krupavičius KTU nuotr.
kol kas neturi jokio supratimo. Beveik niekas šiandien negalėtų atsakyti į klausimą, su kokiais prioritetais LSDP eina į rinkimus. Tuo metu Darbo partija „labai veiksmingai išnaudoja savo lyderį V. Uspaskichą“.

„Socialdemokratų partijoje dominuoja laukimo ir žiūrėjimo pozicija, galvojimas, kad rinkimai neišvengiamai susiklostys palankiai. O juk Darbo partijos reitingai tuo metu auga“. Pasak A. Krupavičiaus, socdemams nereikėtų laukti paskutinio rinkimų kampanijos mėnesio ir jau dabar veikti aktyviau, nes kitaip abejojantysis rinkėjas mieliau rinksis DP nei LSDP.

Mat DP artimiausiu metu susikurs „sėkmės efektą“ ir laiminčios partijos įvaizdį. „Socialdemokratų retorika artėjant rinkimams turėtų tapti radikalesnė, o politikos alternatyvos privalo būti teikiamos daug griežčiau ir aiškiau, nei tai daroma šiuo metu. Socialdemokratai kalba per švelniai, jų partijai trūksta lyderystės požymių“.

„Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys, savo ruožtu, atkreipė dėmesį į tai, kad galbūt DP, LSDP ir TT atrodo, kad jos labai skiriasi, bet žiūrint iš šalies tų skirtumų ar griežtesnių takoskyrų beveik nematyti.

Sociologo žodžiais, socialdemokratų stiprybė – partijos pavadinimas kaip „prekės ženklas“. Kitas „prekės ženklas“ – Algirdas Brazauskas, kuris daugeliui žmonių ilgą laiką buvo autoritetas. Taip pat svarbi yra ilga LSDP partinio darbo patirtis.

Tačiau LSDP, anot V. Gaidžio, silpnokai pasirodė kaip opozicinė partija. Jų siūlymai, kaip keisti esamą politiką, yra sunkiai įžvelgiami, neryškūs. „Nepasakyčiau, kad LSDP politikų komanda yra stipri ir efektingai atrodanti. Manau, ją galėtų sustiprinti žmonės, šiuo metu dirbantys Briuselyje: Justas Paleckis, Vilija Blinkevičiūtė, Zigmantas Balčytis. Stipresnis rinkimų sąrašas LSDP duotų geresnį rezultatą“.

Prognozės: V. Uspaskichas populiarėja kaip „auka, o konservatoriai nenusileis „tvarkiečiams“

Vladas Gaidys
Darbo partiją dažnai puola vadinamasis elitas, ekspertai, jai tenka turėti reikalų su teismais, kuriais Lietuvoje menkai pasitikima. „Juo labiau V. Uspaskichas bus puolamas, juo geriau jam seksis užimti savo politinę nišą“, - tvirtino V. Gaidys

V. Uspaskicho privalumas – tokia kalbėsena, kuri leidžia manyti, kad jis supranta ir užjaučia „paprastus žmones“. „Tai, kad jį niekinamai vadina „suvirintoju“, jam yra pliusas, o ne minusas“, - pažymėjo sociologas.

Opozicija atrodo silpna, ir šiame fone V. Uspaskichas yra geriau matomas, ryškus. V. Gaidys taip pat atkreipė dėmesį į tą aplinkybę, kad dabartiniai DP, LSDP ir TT reitingai labai primena 2004 m. rinkimų rezultatus. Daugiamandatėje apygardoje DP tuomet gavo 28 proc., LSDP – 21 proc. balsų.

A.Krupavičiaus teigimu, šių dienų tendencijos leidžia manyti, kad Seimo rinkimuose pirmą vietą užims Darbo partija. Tuo metu TS turi šansų pralenkti „Tvarką ir teisingumą“, nes konservatoriai turi nuolatinį rinkėją, o į TT „protesto rinkėją“ pretenduoja ir kitos partijos, tarp jų – Darbo partija.

Kaip ir kiti jo kolegos, V. Gaidys spėjo, kad trečią vietą Seimo rinkimuose veikiau užims ne „tvarkiečiai“, o konservatoriai.

Konservatoriai, anot A. Krupavičiauis, turi daugiau šansų užimti trečią vietą nei „tvarkiečiai“, nes jie turi didesnį ištikimą elektoratą, nei TT (kuri, tiesa, gauna nemažai protesto balsų). Vis dėlto TT silpnina „darbiečių“ populiarumas. Didžiausia TT viltis - Rolandas Paksas. Tačiau šiuo metu jis atrodo pernelyg pasyvus, o jo galimybės dalyvauti 2012 m. Seimo rinkimuose dėl tebesitęsiančių teisinių ginčų nėra aiškios.

Sociologo I. Zoko nuomone, DP sėkmingai išnaudoja savo pagrindinį kozirį – jos lyderis yra bene ryškiausia asmenybė dabartinėje opozicijoje. Todėl opozicijos jungimosi ar bendro darbo deklaracijos yra naudingos Darbo partijai ir žalingos LSDP.

„Manau, socdemai turi pradėti elgtis kaip savarankiška stipri opozicinė jėga ir eiti amerikietišku lyderystės, pasitikėjimo savimi, savo potencijos demonstravimo keliu“, - teigė I. Zokas.

„Per šią rinkimų kampaniją yra kaip niekad daug svarbių temų - Visagino AE, Garliava ir pan. Tinkamas arba netinkamas komentaras gali kaip banga partijų reitingus iškelti arba nublokšti žemyn. Todėl šiuose rinkimuose kaip niekad svarbus itin kokybiškas rinkimų strategų darbas. Sunku pasakyti, ar konservatoriams pavyks pralenkti šiuo metu lyg ir lyderiaujančius apklausose „tvarkiečius“. Bet jei vis dėlto reikėtų "daryti statymus", manau, konservatoriai bus treti, - spėjo sociologas.