Šios partijos teigimu, Švietimo ir mokslo ministerija tapo liberalių idėjų ir jų įgyvendinimo eksperimentatore. Nuo 2009 m. įtvirtinus studijų "krepšelį", vis daugiau jaunuolių priversti mokėti už studijas. Pavyzdžiui, mokamos medicinos krypties studijos kainuos beveik 150 tūkst.

"Po tokių pseudoreformų lieka nuskriausti būsimieji menininkai, gydytojai, fizinių mokslų specialistai. Praėjusiais metais į valstybės finansuojamas vietas priimta tik keliasdešimt būsimųjų kūno kultūros specialistų. Nebeliko jokio specialistų planavimo ir ministerijos politikos formuojant valstybės užsakymą", - sako socialdemokratai.

Jų nuomone, vidutines pajamas turinčių šeimų, negalinčių pasamdyti korepetitorių, vaikams kelias į universitetus praktiškai yra užkirstas. Švietimo ir mokslo ministerijos siūlymu vien per dvejus pastaruosius metus priėmimas į universitetų valstybės finansuojamas vietas sumažėjo nuo 16 tūkst. iki 9 tūkst. Ypač skaudžiai reforma palietė magistrantūros ir doktorantūros studijas. Didelė dalis fizinių ir technologinių mokslų studentų šiuo metu rengiami Europos struktūrinių fondų lėšomis. Nėra aišku, kas atsitiks tada, kai Europos struktūrinių fondų parama baigsis.

Kaip pastebi socialdemokratai, minėtoji aukštojo mokslo reforma paskatino dar neregėtą jaunimo emigraciją į užsienį. Net trečdalis kai kurių Lietuvos gimnazijų absolventų savo studijoms pasirinko užsienio šalis. Apklausos rodo, kad siekiančių studijuoti užsienyje skaičius šiais metais gali dar labiau išaugti.

Pasak socialdemokratų, liberalių idėjų taikymą socialinėje sferoje yra atmetusios net tokios šalys kaip JAV, Didžioji Britanija ir kitos, jas kritikuoja žymūs pasaulio ekonomistai.

"Stokodami patirties ir išmanymo Švietimo ir mokslo ministerijos vadovai nesirengia taisyti daromų klaidų ir faktiškai vykdo nusikalstamą švietimo ir mokslo politiką", - pareiškė socialdemokratai.

Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinė grupė ir Nepriklausomybės Akto signatarų grupė antradienį pareikalavo atstatydinti švietimo ir mokslo ministrą G. Steponavičių, kuris kaltinamas nekompetentingu vadovavimu, primena ELTA.

Tokią iniciatyvą pasirašė visuomenėje žinomi veikėjai kaip Vaidotas Antanaitis, Mykolas Arlauskas, Antanas Buračas, Juozas Dringelis, Algirdas Endriukaitis, Balys Gajauskas, Alvydas Medalinskas, Bronislovas Genzelis, Vytautas Radžvilas, Arvydas Juozaitis, Romas Gudaitis, Bronius Leonavičius, Marcelijus Martinaitis, Romualdas Ozolas, Romas Pakalnis, Algirdas Patackas, Rolandas Paulauskas, Vidmantas Povilionis, Kazys Saja, Aloyzas Sakalas, Artūras Skučas, Zigmas Vaišvila.

Tarp pasirašiusiųjų - ir parlamentarai Kazimieras Uoka bei Egidijus Klumbys.