„Kadencija generaliniam komisarui baigiasi kitų metų lapkričio mėnesį. Tikėtina, kad tada jau bus išrinktas naujas Seimas ir ši Vyriausybė bus tik laikina. Yra politinės etikos norma, kad laikinoji Vyriausybė neskiria vadovų į pastovias pareigas. Todėl, kad taip neatsitiktų, „procedūra“ tam tikra prasme yra ankstinama pusmečiu“, – Eltai sakė S. Skvernelis.

Bandydamas paaiškinti, jo požiūriu, nederamą R. Požėlos laikysena, parlamentaras galvoje turėjo kelis konkrečius numatytos VRM inicijuojamos pertvarkos aspektus.

Renatas Požėla

„Projektuojama, kad nuo kitų metų liepos 1 d. bus panaikintas ir policijos departamentas. Atsiranda nauja struktūra – Lietuvos policija. Ir čia turės būti paskirtas naujas vadovas pirmai kadencijai statuto nustatyta tvarka. Taigi, gaunasi taip, kad kitų metų liepos mėnesį senas vadovas gali tapti nauju vadovu. Ir tai nebus antra kadencija, tai bus naujos kadencijos pirma dalis“, – garsiai svarstė pats policijai anksčiau vadovavęs S. Skvernelis.

„Taip galbūt sprendžiasi asmeniniai žmonių karjeros klausimai. Tačiau visai sistemai, visai policijai tai yra didžiulis žingsnis atgal“, – pridūrė jis.

VRM teikiamais įstatymo projektais siūloma ne tik integruoti VST į policiją, bet ir reorganizuoti policijos veiklą – palikti tik 5 apygardų vyriausiuosius komisariatus (Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių ir Vilniaus). S. Skvernelį neramina ir šie pokyčiai.

„Viena iš policijos reformos tikslų padaryti 5 apygardas. Tad Alytaus miesto ir Marijampolė miesto apskrities policija bus sudėtinė dalis Kauno Vyriausiojo policijos komisariato. Tai bus nebesavarankiška policijos struktūra, bet Kauno padaliniai. Taigi paslaugos tolsta nuo žmonių“, – teigė politikas.

Žada I. Šimonytės Vyriausybės padarytas klaidas ištaisyti sugrįžęs į valdžią


Politikas tikino, kad jeigu valdantiesiems pavyks priimti VST pertvarką, jo vadovaujama partija ne tik trauksis iš nacionalinio susitarimo dėl gynybos. Pasak jo, jei jau pasisektų VRM iniciatyva, su ateinančiais Seimo rinkimais atsirasianti valdžia turės daryti viską, kad dešiniųjų padarytos klaidos būtų ištaisytos.

„Premjerė teigė, kad neatitaisomų klaidų nepadarė. Tad dabar svarbiausias tikslas, kad kita Vyriausybė sugebėtų tas klaidas ištaisyti“, – sakė politikas, tikindamas, kad atsidūręs valdžioje darytų viską, kad projektuojamų sprendimų pasekmės būtų pašalintos.

„Ir tą turės daryti nauja dauguma, jeigu tokia bus (...). Tai bus vienas iš sutarimų, kalbant apie galimas koalicijas – jei dabartinei valdžiai pavyks pertvarką prastumti“, – sakė S. Skvernelis.

VST pertvarkos projektą Seimui ketinama pateikti ketvirtadienį.

VRM darbo grupė, atlikusi VST funkcijų peržiūrą, veiklos auditą, paskelbė siūlantys tarnybą integruoti į policiją, numatant, kad karo padėties atveju VST išliktų ginkluotųjų pajėgų sudėtine dalimi. Planuojama, jog policijos sudėtyje VST veiktų kaip specializuotas padalinys.

Dėl Vidaus reikalų ministerijos planuojamos VST reformos išlieka skeptiški tiek valdančiųjų, tiek opozicijos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariai.

Trečiadienį bendrame posėdyje su Teisės ir teisėtvarkos komitetu (TTK) dalyvavusi vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, pasak jų, neįtikino, kodėl VST turėtų būti integruota į policijos struktūras.

Opozicija neabejoja, kad VRM iniciatyva tėra politinis sprendimas sunaikinti VST instituciją.