Anot Premjero, tiek valdančiųjų palaikomas Vyriausybės vykdytos finansų politikos 2009-2012 metais vertinimo klausimas, tiek opozicijos siekis sukurti specialią komisiją, turinčią ištirti didelių žemės plotų įsigijimą, yra personalizuotas.

Pasak S. Skvernelio, nei „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, nei konservatorius ir buvęs Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius negali tapti taikiniu tiek viename, tiek kitame inicijuojamame tyrime.

„Blogai, kad abi komisijos gavo vardus, nors nei su viena, nei su kita komisijai vardas negali būti siejamas“, - kalbėjo S. Skvernelis ir pabrėžė, kad šioms iniciatyvoms nepritars, jei matys, kad kalba sukasi būtent apie konkrečius politikus.

„Aš tikrai nepritarsiu, jeigu bus kalbama apie personalijų vertinimą ar tyrimą“, - pabrėžė Vyriausybės vadovas.

S. Skvernelis ketvirtadienį „Žinių radijui“ aiškino, kad vertinant A. Kubiliaus Vyriausybės darbą, reikia vertinti ne patį A. Kubilių bet pasaulinės ekonominės krizės, su kuria prieš dešimtmetį susidūrė Lietuvos Vyriausybė, priežastis.

„Niekas negali paneigti, kad kažkada viena ar kita vyriausybė vėl susidurs su panašiomis problemomis. Čia negali būti jokių personalijų. Reikia tirti, kas nebuvo padaryta artėjant krizei, kodėl nebuvo pasiruošta ir kokios priežastys tą krizę nulėmė“, - aiškino S. Skvernelis.

Panašios nuomonės jis laikėsi ir inicijuojamos komisijos, kurios tyrimas tiesiogiai gali paliesti R. Karbauskį ir jo valdomą „Agrokoncerną“. Anot Premjero, speciali komisija, turinti ištirti didelių žemės plotų įsigijimą, nėra reikalinga. Premjero teigimu, į visus kylančius gali atsakyti specialios institucijos. Pasak S. Skvernelio, tokia komisija būtų reikalinga tik tuo atveju, jeigu paaiškėtų, kad reikalingas atskiras politinis vertinimas.

Seimas ketvirtadienį svarstys, ar dėl galimos finansinės žalos valstybei tirti ir įvertinti buvusios finansų ministrės Ingridos Šimonytės ir ekspremjero Andriaus Kubiliaus asmeninę atsakomybę. Tokiai idėjai buvo pritarta pernai gruodį po pateikimo, tačiau parlamentarai nesiėmė toliau svarstyti šio projekto prieš Kūčias ir nutarė prie jo sugrįžti pavasario sesijoje.

Tyrimo iniciatoriai siūlo įpareigoti komitetą nustatyti, dėl kokių priežasčių 2009-2012 metais nebuvo skolinamasi iš TVF ir kas konkrečiai priėmė galutinį sprendimą nesiskolinti iš TVF; nustatyti, kodėl 2009-2012 metais Finansų ministerija skolinosi už galimai nepagrįstai didelę palūkanų normą, siekiančią 9,375 proc.

Seimas ketvirtadienį taip pat turės apsispręsti, ar sukurti specialią komisiją, kuri turės ištirti didelių žemės plotų įsigijimą.

Opozicinės partijos inicijuoja šį tyrimą, kai paaiškėjo, kad R. Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“ naudojosi giminaičių valdoma žeme ir tokiu būdu nepaiso reikalavimų, kad vienas fizinis arba juridinis asmuo gali valdyti ne daugiau kaip 500 hektarų žemės.

Kartu ketinama išaiškinti tai, kas valdo daugiau nei 500 hektarų žemės ir kaip asmenys ar įmonės apeina 500 hektarų įsigijimo ribojimą.