„Priklausomai nuo ekonomikos augimo, bus tęsiama pensijų indeksacija. Šiandien prognozės leidžia teigti, kad tiek 2019 m., tiek 2020 m. indeksacijos metu vidutiniškai apie 23 Eur vidutinį pensijų augimą“, – sakė S. Skvernelis.

Jo teigimu, vienas iš svarbiausių siūlomos reformos tikslų – pasiekti, kad pensijų ir atlyginimų santykis arba pajamų pakeitimo norma didėtų. Premjeras žadėjo, kad priėmus reformą 2040 m. šis dydis būtų 42 proc., 2070 m. – 50 proc.

DELFI primena, kad šiuo metu vidutinė senatvės pensija Lietuvoje yra 307 Eur, Latvijoje 323 Eur, o Estijoje 417 Eur. Taigi, net jeigu lietuviškos išmokos didės taip, kaip prognozuoja Vyriausybės vadovas, jos artimiausiu metu bent jau estiškų nepasivys.

Nors S. Skvernelis apie pensijų indeksavimą kalbėjo apžvelgdamas būsimą pensijų reformą, pats indeksavimas numatytas 2016 m. birželio 29 d. dar praėjusio Seimo priimtame įstatyme.

Jame numatyta, kad kasmet nuo sausio 1 dienos bazinės pensijos, apskaitos vieneto vertės dydžiai ir našlių pensijos bazinis dydis, kurie naudojami skiriant pensijas, indeksuojami pagal praėjusiais metais apskaičiuotą ir patvirtintą indeksavimo koeficientą (IK).

IK apskaičiuojamas kaip 7 paeiliui einančių metų darbo užmokesčio fondo augimo metinių tempų aritmetinis vidurkis: 3 metų, buvusių iki apskaičiavimo metų, apskaičiavimo metų ir 3 prognozuojamų metų.

IK apskaičiuoti naudojami Lietuvos statistikos departamento ir Ekonominės raidos scenarijuje skelbiami darbo užmokesčio fondo augimo rodikliai.

Pensijos indeksuojamos tik tuo atveju, jeigu po indeksavimo pensijų draudimo išlaidos neviršija pajamų.