Ministro pirmininko teigimu, vadovavimas COVID-19 valdymo posėdžiams yra prioritetas. Maža to, pabrėžia premjeras, šiuo metu NSGK labiau vykdo šou, o ne sprendžia valstybei svarbius klausimus.

Šios premjero kritikos Seimo komitetas sulaukė dėl trečiadienį vykusio posėdžio, kuriame dėl opozicijos ir komiteto pirmininko Dainiaus Gaižausko aštrių nesutarimų nepavyko priimti sprendimų.

„Paliudyti gyvai būtų gerai, tačiau dabar gyvas liudijimas yra apribotas. O jei kalbant rimtai, matyt, yra kiti esminiai dalykai, dėl kurių šiandien reikia dirbti Vyriausybėje. Jei man reikia pasirinkti, ar dalyvauti ir vadovauti COVID-19 valdymo posėdžiui, ar komitete, kuris, deja, daro daugiau šou, o ne realiai sprendžia klausimus, tai mano pasirinkimas yra labai paprastas“, – po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė premjeras.

NSGK aiškinasi, kokia informacija apie parlamentarės I. Rozovos ryšius su rusų diplomatais disponavo opozicijos atstovai. Tai planuota padaryti šį trečiadienį, apklausus kai kuriuos opozicijai
priklausančius NSGK narius. Tačiau konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis, konservatorius Laurynas Kasčiūnas, mišrios Seimo grupės atstovas Vytautas Bakas bei liberalas Virgilijus Aleknas atsisako NSGK liudyti, kol į analogiškus klausimus, dalyvaudamas komiteto posėdyje, neatsakys premjeras.

Tai komentuodamas S. Skvernelis teigė, kad į NSGK klausimus jau kartą atsakė raštu. Taip pat premjeras pabrėžė, kad Valstybės saugumo departamento (VSD) informaciją gauna kaip Vyriausybės vadovas.

„Ją įvertinau ir panaudojau tik su Vyriausybės kompetenciją susijusiais klausimais. Visa kita, kas ten yra – apie dešimties metų senumo kontaktus ar pan. – atvirai pasakius, Vyriausybės veiklai jokios reikšmingos įtakos neturėjo ir negalėjo turėti“, – sakė premjeras.

S. Skvernelis: opozicijai mano liudijimai nepatiktų

Premjeras taip pat pabrėžė, kad opozicijai nepatiktų jo liudijimai, jei jis visgi ateitų į NSGK posėdį.

„Jeigu bus galimybė gyvai pabendrauti, tikrai tą mielai padarysiu, bet manau, kad mano pasirodymas su liudijimais ir pasisakymais opozicijai nelabai patiks“, – apibendrino premjeras.

Trečiadienį NSGK nuotoliniu būdu ketino toliau svarstyti parlamentarės Irinos Rozovos ryšių su rusų diplomatais klausimą. Posėdžio metu ketinta išklausyti konservatorių G. Landsbergį, L. Kasčiūną, V. Baką bei liberalą V. Alekną. Tačiau opozicijos nariai ne tik atsisakė liudyti, kol į klausimus komitete neatsakys premjeras, bet ir iškėlė klausimą, ar dabartinis NSGK pirmininkas „valstietis“ Dainius Gaižauskas tinkamas eiti toliau savo pareigas.

ELTA primena, kad Seimas NSGK pavedė atlikti tyrimą dėl parlamentarės I. Rozovos ryšių su rusų diplomatais ir galimos grėsmės nacionaliniam saugumui. Ši iniciatyva atsirado paaiškėjus, kad 2018 metų sausį Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis gavo Valstybės saugumo departamento (VSD) rekomendaciją neišduoti politikei leidimo dirbti su įslaptinta informacija.

NSGK tyrimas atliekamas ir dėl atliktų politikų veiksmų, gavusių VSD informaciją apie I. Rozovos veiklą. Komitetas aiškinasi, kokius sprendimus, susipažinęs su medžiaga apie I. Rozovą, priėmė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis bei kiti informaciją gavę Seimo nariai. Parlamento pirmininkas jau liudijo NSGK.

Paviešintoje Valstybės saugumo departamento pažymoje dėl I. Rozovos patikrinimo teigiama, kad parlamentarė ilgą laiką palaikė neformalius ryšius su Lietuvoje rezidavusiais diplomatinio korpuso atstovais ir jų neatskleidė.

Taip pat VSD pažymi, kad I. Rozova su Rusijos diplomatais tarėsi apie finansinę paramą parlamentarės atstovaujamam Rusų aljansui bei aptardavo galimybes Rusų aljansui formuoti bendrą tautinėms mažumoms atstovaujantį politinį junginį kartu su Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS).