Savo sprendimą pranešė susitikimo su Rusnės gyventojais metu, išgirdęs klausimą, ar dalyvaus Prezidento rinkimuose. „Dabar turėčiau atsakyti standartiškai, kolegos įpratę prie to atsakymo, – kalbėjo S. Skvernelis. – Bet iš tiesų su bendruomene nenoriu taip elgtis, nes tų dienų ne taip daug ir liko.“

Prieš pateikdamas savo atsakymą S. Skvernelis kalbėjo ir apie pastaruosius metus einant premjero pareigas. „Dveji metai nebuvo lengvas darbas visomis prasmėmis: ir sveikatos, ir asmeninio gyvenimo, – vardijo S. Skvernelis. – Jaučiu paramą ir ministrų kabinete, nes ką darome, darome visi kartu Ne visi ministrai išlaikė žmogiškumo išbandymą Tiek to, yra kaip yra.“

„Tikrai šitas darbas, kurį dirbu, yra sunkus, sudėtingas, nėra lengvas, galima ir lengvesnį pasirinkti. Seimo nariu būti. Tačiau kas bus toliau? – tęsė S. Skvernelis. – Kelias, kuris nueitas, daug pastangų kainavo Norisi, kad valstybėje būtų darna.“

S. Skvernelis teigė, kad nori suteikti žmonėms teisę pasirinkti. „Galiausiai žmonės turi turėti teisę pasirinkti, nes dabar matome vieną monetą, kuri mums duota ir monetą iš dviejų pusių, o ten – galimai konservatorių partijos remiami kandidatai, – kalbėjo, – kalbėjo S. Skvernelis. O žmonės turi teisę pasirinkti. Nėra tai paprastas sprendimas, bet tai mano sprendimas. Tas sprendimas palaimintas namuose ir jūs prisidėjote prie to nemažai.“

Premjeras apie dalyvavimą patvirtino po ilgos įžangos į tiesų atsakymą: „Dirbau visa laiką valstybei, jai prisiekęs ir tą toliau darysiu. Ir nesirinksiu lengvesnio kelio ir tą galiu pasakyti – dalyvausiu rinkimuose“.

Trauktis iš pareigų bent iki kovo neketina

Premjeras patikino iš pareigų trauktis kol kas neketinąs.

„Aš pasakiau savo apsisprendimą, jeigu pavyks įveikti visus teisinius reikalavimus, surinkti parašus, aš kandidatu tapsiu geriausiu atveju kovo mėnesį. Tada apie detales galėsime toliau kalbėti“, – sakė S. Skvernelis.

Jis teigė kol kas neketinąs pasitraukti.

„Konstitucija tokio apribojimo iš manęs nereikalauja. Visi mes turime tokią teisę, Vyriausybės įstatymas suteikia galimybe pasinaudoti 10 dienų atostogomis. Tą galimybę greičiausiai išnaudosiu. Jeigu reikės, galbūt, ir daugiau paimsiu. Mes turime precendentą ir pavyzdį kada prezidento rinkimai vyko, veikianti prezidentė dalyvavo“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Jis nemano vykdąs rinkiminę kampaniją valstybės lėšomis.

„Aš nemanau, kad tai yra, nes aš nevykdau rinkiminės kampanijos“, – sakė S. Skvernelis.

Jis teigė ir toliau ketinąs tęsti tai, ką darė iki šiol.

„Aš tikrai nuosekliai ir kryptingai dvejus metus dirbau ir toliau tą patį darysiu, kažko naujo, ko aš nedariau, nežinau, ar jūs išvysite. Susitikinėjau su gyventojais, kryptingai važinėjau po regionus, bendravau su jumis. Pokyčio čia jokio nebus", - sakė S. Skvernelis.

Pagrindinio varžovo neįvardija

Kol kas S. Skvernelis nekalba apie savo rinkiminę komandą ir programą.

„Jeigu tapsiu kandidatu teisine prasme, tikrai aš jus pasikviesiu, pristatysiu komandą, programą ir pagrindinius akcentus“, – sakė S. Skvernelis.

Kol nepaaiškėjo galutinis kandidatų sąrašas, jis taip pat nebuvo linkęs įvardinti asmens, kurį mato pagrindiniu varžovu.

„Tie, kurie šiandien yra reitingų viršūnėse, jie linksniuojami, kad jau yra beveik laimėtojai. Manau, kad bus įdomi rinkiminė kampanija, ir tikrai bus įdomūs rinkimai. Nes žmonėms pasirinkimas turi būti sudarytas kuo platesnis“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Kalbėdamas apie perspektyvą jis mano, kad „galime turėti situaciją, kada visos trys valdžios dirbs ranka rankon“. Jis taip pat teigė nematąs prielaidų, kad po Seimo rinkimų valdančioji dauguma gali esmingai pasikeisti.

Viešųjų ryšių klausimais jis teigia kol kas daugiausia besiremiąs savo komandos patirtimi, bet jeigu reikės, neatmeta galimybės kreiptis ir į Darių Gudelį, kuris „dirbo su LVŽS sėkminguose Seimo rinkimuose“.

„Pirmiausia, pasitikiu savo komanda. Patarimų kol kas nereikia, jeigu reikės, paprašysiu“, – sakė S. Skvernelis.

Jis teigė besitikįs ir politinių partijų, visų pirma, LVŽS paramos.

Rusnėje susitiko su gyventojais

Su Rusnės gyventojais susitikęs S. Skvernelis džiaugėsi, kad Vyriausybės pažadas buvo ištesėtas. „Džiaugiuosi, kad simbolinį dalyką mes padarėme, tai buvo pirmi Vyriausybės žingsniai parodant, kad rūpi kiekvienas žmogus“, – kalbėjo S. Skvernelis pridurdamas, kad visiškai nesvarbu, kad Rusnėje gyvena tik kiek daugiau nei tūkstantis žmonių.

„Tai labai simboliška, nes daug dešimtmečių buvo statomos duobės tarp politikų ir bendruomenės, kasami grioviai, kuriuose įvairūs interesai tekėjo“, – kalbėjo premjeras.

Jo teigimu, net kasant kapsulę buvo nerimo: „Buvo nerimo, ar tas projektas bus pradėtas daryti, žinant teisinius dalykus, viešuosius pirkimus, skundus, ginčus“.

Kalbėdamas apie Rusnės estakadą S. Skvernelis vis primindavo, kad Vyriausybei rūpi ne tik globalūs reikalai, bet ir paprasti žmonės, kiekvienas žmogus. „Sprendimų bus ir daugiau, kuriais galėsime matyti tą tylų, kasdien triūsiantį žmogų ir matyti, išgirsti poreikius nepriklausomai nuo to, kiek bendruomenėje gyvena žmonių“, – teigė politikas.

S. Skvernelis patikino, kad ne paskutinį kartą lankosi Rusnėje, pažadėjo atvažiuoti ir padėti sodinti medžius aplink estakadą, kai statybos bus baigtos. Jo teigimu, šis pavasaris turėtų būti paskutinis, kai Rusnės gyventojai dėl potvynių turės jausti nepatogumus.

Po kalbos S. Skvernelis išklausė rusniškių klausimus ir diskutavo apie jiems rūpimus klausimus. Vienas iš rusniškių, pakalbėjęs apie gyventojams rūpimas problemas, uždavė premjerui klausimą: „Rusniškiams kyla klausimas: ar tiltas bus pavadintas premjero Skvernelio, ar prezidento?“

Vienintelis LVŽS siūlomas kandidatas

Ketvirtadienį S. Skvernelis lankosi pamario krašte. Tauragės rajone jis apsilankė Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotajame pėstininkų batalione, apžiūrėjo Šilutės Šv. Kryžiaus bažnyčią ir susitiko su bendruomenės nariais, apžiūrėjo Rusnės estakadą ir susitiko su vietos bendruomene.

Kaip praėjusią savaitę rašė BNS, S. Skvernelis buvo vienintelis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) skyrių siūlomas kandidatas.

„LVŽS skyriai siunčia pasiūlymus dėl kandidato į prezidentus. Šiandien gauti pasiūlymai iš maždaug 40-ties skyrių, visuose juose kol kas vienintelis asmuo siūlomas – Saulius Skvernelis“, – penktadienį žurnalistams Seime sakė R.Karbauskis.

Oficialiai LVŽS savo kandidatą į prezidentus tvirtins per partijos suvažiavimą, kuris vyks sausio 26 dieną Prienuose.

Pagal paskutinius visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ apklausos, kuri buvo atlikta lapkričio 19-30 dienomis duomenis, S. Skvernelis prezidentinių reitingų lentelėje buvo trečias. Jį palaikė 10 proc. apklaustųjų.

Jį lenkė be partijų paramos kandidatuojantis ekonomistas Gitanas Nausėda, kurio reitingas buvo 27,1 proc., ir Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos remiama kandidatė, parlamentarė Ingrida Šimonytė, kurią palaikė 19,4 proc. respondentų.

48 m. S. Skvernelis po Seimo rinkimų, kuriuose nugalėjo LVŽS, buvo deleguotas vadovauti Ministrų Kabinetui. Tačiau jis nepriklauso partijai. Prieš tai, 2014-2016 m., jis dirbo vidaus reikalų ministru, o 2011-2014 m. policijos generaliniu komisaru.

Policijos sistemoje S. Skvernelis dirbo nuo 1998 m. Jis yra baigęs Vilniaus technikos universiteto automobilių ir autoūkio specialybę, kur įgijo mechanikos inžinieriaus kvalifikaciją, ir Mykolo Romerio universiteto teisės magistrą.