Susitikimo pradžioje premjeras padėkojo šalims už pastangas stiprinant Lietuvos ir rytinio NATO flango saugumą. Akcentuota, jog NATO priešakinių pajėgų daugiašalė kovinė grupė – stiprus atgrasymo elementas ir Lietuvos visuomenė labai palaiko jų buvimą. Prie atgrasymo taip pat prisideda ir sustiprinta NATO oro policijos misija, intensyvios karinės pratybos.

„Mano vadovaujama Vyriausybė gerokai sustiprino visuomenės ir vykdomosios valdžios dėmesį saugumui. Mes nekeliame panikos, tiesiog sakome savo žmonėms tiesą, kad reikia didinti investicijas į gynybą. Tai nėra lengvas politinis sprendimas, tačiau jis būtinas. Nematome prieštaravimo, ką reikia pirmiau finansuoti – gerovės valstybę ar gynybą. Viskas yra glaudžiai susiję“, – sakė premjeras.

Pokalbio metu pabrėžta, kad saugumo situacija prie Lietuvos sienų išlieka įtempta, nes Rusija toliau stiprina savo karinius pajėgumus, didina jų parengtį ir siekia krizės atveju atkirsti Lietuvą ir kitas Baltijos šalis nuo likusių NATO sąjungininkų.

„Turime situaciją matyti blaiviai. Mūsų reagavimo laikas nėra tinkamas, o Baltijos šalių gynyba kol kas kainuotų per daug laiko ir gyvybių. Metas priimti papildomus sprendimus, leidžiančius judėti greitai ir atsakyti veiksmingai“, – pabrėžė Vyriausybės vadovas.

Nacionalinio saugumo stiprinimas yra vienas iš svarbiausių Lietuvos Vyriausybės prioritetų. Priimtas tvirtas sprendimas ir toliau skirti 2 proc. nuo bendrojo vidaus produkto gynybos finansavimui. Trečdalis šių lėšų investuojamas į įsigijimus – tai vienas aukščiausių rodiklių tarp NATO sąjungininkų.

Pasak S.Skvernelio, gruodį vyksiančiame NATO viršūnių susitikime Londone turi būti pasiųsta aiški žinia dėl stipraus transatlantinio ryšio, Aljanso vienybės ir solidarumo tarp jo narių. Svarbu, kad NATO toliau tęstų gynybos ir atgrasymo stiprinimą. Taip pat svarbu pakartoti ir įsipareigojimą dėl gynybos naštos pasidalijimo.

Lietuvoje lankosi nuolatiniai atstovai Šiaurės Atlanto Taryboje iš šalių, skiriančių karius į NATO priešakinių pajėgų daugiašalę kovinę grupę Lietuvoje, dislokuotą Rukloje.