Buvęs premjeras akcentuoja, kad ši tarnyba vaidina ypač svarbų vaidmenį suvaldant neramumus valstybėje, kurie gali būti nulemti ir užsienio valstybių interesų bei karo atveju yra labai svarbi ginkluotųjų pajėgų dalis. Pasak jo, šios tarnybos prijungimas prie policijos struktūrų lemtų tai, kad VST pareigūnai būtų pasitelkti padengti policijos pareigūnų trūkumą.

„Tikrasis architektas šių minčių yra Vyriausybėje. Tokios kalbos ir gandai sklandė ir tie gandai, kaip dabar rodo šių įvykių seka, turėjo pagrindą. Nes tarnybos vadas turbūt buvo pagrindinė kliūtis ir likviduoti šitą tarnybą“, – Eltai teigė S. Skvernelis.

„Šiuo geopolitiniu momentu net ir kalbos apie tarnybos likvidavimą ir prijungimą prie kitų institucijų, tai vertintinos kaip valstybės išdavimas ir darbas priešiškų Lietuvai valstybių – Rusijos ir Baltarusijos, interesams“, – pridūrė jis.

Viešojoje erdvėje jau pasigirdo siūlymų VST stiprinti prijungiant tarnybą prie policijos struktūrų. Apie tai antradienį prakalbo ministrės kolega Seime konservatorius Kęstutis Masiulis bei VRM viceministras Vitalijus Dmitrijevas.

Ar palaikytų tokią iniciatyvą, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė tiksliai neatsakė, tikindama, kad viskas paaiškės po tarnyboje pradėto veiklos audito.

„Esame suplanavę VST veiklos auditą, taip pat yra atliekama funkcijų peržiūra. Ir po šito bus priimti sprendimai, kaip stiprinti VST. Viskas priklausys nuo rezultatų“, – tvirtino ji.

Apie tai šiuo metu kalbėti yra tiesioginis darbas priešiškų valstybių interesų naudai

S. Skvernelis akcentuoja, kad VST vaidina ypač reikšmingą vaidmenį kilus neramumams valstybėje: kovoja su diversinėmis grupėmis, malšina riaušes, saugo strateginius objektus.

„Šita tarnyba yra skirta ir vienintelė profesionaliai paruošta malšinti neramumus ir riaušes šalies viduje, inspiruotas ir iš užsienio šalių, taip pat parengta kovoti su diversinėmis grupėmis ir visokiais kitokiais provokatoriais, kas dabar sėkmingai vyksta Ukrainoje, jie turi Nacionalinę gvardiją ir su tuo puikiai tvarkosi. Šita tarnyba užtikrina ramumą židiniuose, kurie visą laiką padidinto pavojaus, esant bet kokiai provokacijai, tai yra įkalinimo įstaigose, kuriose kilus maištams inspiruotiems iš užsienio taip pat gali būti didžiulės problemos“, – akcentavo S. Skvernelis.

„Ir nepamirškime, kad ši tarnyba taip pat yra labai svarbi ir ginkluotųjų pajėgų dalis, jeigu įvyktų karas. Tai net ir kalbos apie šios tarnybos likvidavimą yra nusikalstamos“, – pridūrė ji.

Politikas įsitikinęs, kad VST integravus į policiją, šios tarnybos pareigūnai būtų priversti kamšyti policijos pareigūnų trukumą.

„Policiją visą laiką tai norėjo padaryti, bet šiandieninė situacija, kai policija yra visiškai nustekenta, kai yra milžiniškas pareigūnų trūkumas, integravus likviduotos tarnybos žmones į policiją, tiesiog jie ištirptų, atlikinėtų patrulių funkcijas, nebūtų galimybės užtikrinti nuolatinės kovinės parengties funkciją 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę“, – akcentavo S. Skvernelis.

„Galima tokius svarstymus daryti, galvoti, kada ateina visiškai kitokia situacija, kada tu turi užtikrintą ramybę, saugumą, nevyksta karas, jokių įtampų nėra, taip, viskas yra įmanoma šalyje, veikla optimizuojama, keičiama. Bet šiandieną apie tai kalbėti, tai yra tiesioginis darbas kitų valstybių interesų naudai“, – sakė jis.

S. Skvernelis pabrėžia, kad VRM turi visus reikiamus įrankius kontroliuoti VST.

„Kalbant apie tarnybos kontrolę, VRM turi visus įrankius, tarnyba yra tiesiogiai pavaldi ir atskaitinga ministrui, ministras turi visus įrankius ir visi ministrai, kiek per daugiau nei trisdešimt metų jų buvo, visi šią tarnybą tvarkė, valdė, ji buvo statutinės tarnybos dalis ir atlikinėjo savo funkcijas. Tai čia negebėjimas arba nesugebėjimas naudotis tuo, kas tame įstatyme yra numatyta, kalba tiesiog apie profesionalumo trūkumą, negebėjimą vadovauti. Iš kur gebėjimą turėsi vadovauti, jeigu neturi jokios vadovavimo patirties net ir penkiems žmonėms, čia kalba eina apie visą sistemą“, – kritikavo jis.

ELTA primena, kad Vyriausybė trečiadienį iš pareigų atleido Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadą Ričardą Pocių.

Pirmadienį buvęs VST vadas portalui delfi.lt teigė, kad po pernai rugpjūtį prie Seimo vykusių riaušių, jis iš ministrės ne kartą sulaukė reikalavimo trauktis iš tarnybos vadovo pareigų. Anot R. Pociaus, siekiant jį patraukti, buvo vykdomi nuolatiniai tikrinimai, ministrė kviesdavosi jį privatiems pokalbiams.

Interviu metu R. Pocius negailėjo kritikos VRM ir Policijos darbui riaušių metu – anot pareigūno, tarnybos buvo gavę įspėjimus apie riaušių grėsmę gerokai anksčiau, tačiau galimiems neramumams nesiruošė. R. Pocius patikino riaušių vakarą sulaukęs generalinio policijos komisaro Renato Požėlos skambučio su prašymu padėti malšinti neramumus, kilusius prie parlamento rūmų. Tačiau, pasak buvusio VST vado, net ir surinkus pajėgumus, riaušių malšinimui niekas nevadovavo, situacija, anot pareigūno, priminė chaosą.

Vidaus reikalų ministrė atmeta R. Pociaus kaltinimus mobingu ir tariamu jo žeminimu. Pasak politikės, prieš ją ir prieš jos vadovaujamą ministeriją R. Pocius pradėjo šmeižto kampaniją. VRM pareiškė, kad R. Pocius desperatiškai bando pridengti tikrąsias atleidimo priežastis. Iš pradžių, gerbiant pareigūno privatumą, buvo nutarta atsistatydinimo priežasčių neviešinti. Vėliau ministerija pranešė, kad vadas skelbė melagingą informaciją apie savo darbotvarkę, melavo apie susitikimus su diplomatais, ne kartą, be jokios priežasties, nedalyvavo VRM statutinių įstaigų pasitarimuose dėl grėsmių valdymo ir pan.

Kaltinimus dėl netinkamo pasiruošimo riaušėms atmetė ir R. Požėla. Pirmadienį jis tikino, kad institucijos neturėjo informacijos apie tai, kad mitingas, vykęs prie parlamento, galimai baigsis riaušėmis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)