„Vakar, kas stebėjote jo pasisakymus žiniasklaidoje, vienoje iš laidų, turbūt, tokio sugniuždyto prezidento neteko matyti. Tai rodo, kad žmogus, matyt, nėra abejingas. Jam skauda. Tas faktas nėra malonus. Visgi tai yra žmogus, o ne kažkokia pareigybė, kuri šaltai ir abejingai į viską reaguoja“, – teigė S. Skvernelis, komentuodamas prezidento pasiaiškinimus, kodėl buvo nutylėtas faktas, jog jis kadaise priklausė Komunistų partijai.

Pasak jo, ši istorija bus tam tikra pamoka oponentų kritikuoti nevengiančiam prezidentui.

„Manau, kad čia tokia pamoka: prieš pamokslaujant reikia labai atidžiai viską pasverti“, – teigė jis.

Ekspremjeras gana skeptiškai įvertino trečiadienį dėl priklausomybės Komunistų partijai besiteisinusio prezidento išsakytus pareiškimus, esą konservatoriai, artėjant prezidento rinkimams, užsiima jo „politine medžiokle“. Opozicijai priklausantis S. Skvernelis teigė nemanąs, kad paviešintas G. Nausėdos biografijos faktas yra kažkaip susijęs su konservatorių partija.

„Nutekino žurnalistas. Yra žurnalistai, kurie kabutėse turi mėgstamus politikus. Manau, kad žurnalistas archyve atrado faktą ir tą faktą paviešino. Nėra čia tyrimo ar knygos“, – teigė politikas.

Nebent, tęsė S. Skvernelis, prezidentas turi specialiųjų tarnybų informacijos.

„Prezidentas, nepamiškime, savo pavaldume turi dvi labai svarbias specialiąsias tarnybas. Gal jis taip teigdamas turi kokios nors informacijos, kad jo atžvilgiu prasidėjo medžioklė ir Vadovybės apsaugos tarnyba turėtų susirūpinti“, – apibendrino S. Skvernelis.

ELTA primena, kad apie nutylėtą prezidento priklausymą Komunistų partijai pirmasis paskelbė žurnalistas Dovydas Pancerovas.

Dokumentai, kad 1988 m. prezidentas Gitanas Nausėda pateikė prašymą stoti į Komunistų partiją aptikti Lietuvos ypatingajame archyve. Prezidentūra patvirtino paviešintus faktus, tačiau kartu ir pareiškė, kad G. Nausėda prasidėjus Sąjūdžiui, Komunistų partijos veikloje nedalyvavo.

Visgi viešojoje erdvėje buvo keliamas klausimas, kodėl dalyvaudamas 2019 m. šalies vadovo rinkimuose G. Nausėda Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) anketoje neatsakė į klausimą, kokios partijos ar politinės organizacijos nariu jis yra arba buvo. Kaip tvirtino Prezidentūra, šis klausimas buvo neprivalomoje užpildyti anketos dalyje

Viešojoje erdvėje kilus rezonansui G. Nausėda išplatintame komentare žiniasklaidai pripažino, kad stojimas į partiją buvo jo jaunystės klaida. Prezidentas tvirtino, kad 1988 m. įstojo į Komunistų partiją, nes troško mokslininko karjeros.

„Buvau ambicingas ir kvailai užsispyręs jaunuolis, nepaisiau net mamos atkalbinėjimo nuo tokio žingsnio“, – akcentavo jis.

TV3 televizijai duotame interviu G. Nausėda neslėpė, kad savo sprendimo gailisi ir tvirtino, jog atskleista aplinkybė jo, kaip prezidento, veiklai įtakos neturėjo.

„Aš tikrai niekaip nesijaučiu susijęs su tuo sprendimu, kuris buvo padarytas 23-jų metų žmogaus“, – trečiadienį TV3 televizijai teigė G. Nausėda.

Apkaltino politinius oponentus „politine medžiokle“

Aiškindamas atskleistų faktų apie jo narystę Komunistų partijoje aplinkybes G. Nausėda prakalbo apie jo atžvilgiu vykdomą „politinę medžioklę“. TV3 televizijai šalies vadovas teigė, kad artėjant 2024 m. prezidento rinkimams jo kritikai vykdo prieš jį nukreiptas „tam tikras akcijas“.

„Jeigu taip atrodytų tiktai man vienam, laikytumėte, kad tai yra subjektyvi mano nuomonė. Bet man susidaro įspūdis, kad artėjant 2024 m. rinkimams ta būsena, kurią aš vadinu medžiojimo būsena, tampa jau labai sisteminga ir tie veiksmai, kurie yra pastaruoju metu vykdomi, vis dėlto, yra turbūt projektuojami į 2024 metus. Nors aš nei esu apsisprendęs, nei esu paskelbęs, kad juose (rinkimuose – ELTA) dalyvausiu“, – trečiadienį TV3 televizijos laidoje „Dėmesio centre“ kalbėjo šalies vadovas.

Kreipėsi į konservatorius: prašė atsigręžti į žmones

Galiausiai prezidentas kreipėsi į savo kritikus ir konservatorių partiją, ragindamas „atsigręžti į žmones“ ir nesiekti politinių dividendų visuomenės priešinimu.

„Tačiau, mielieji, aš noriu pasakyti, kad šitas jums tikrai nepadės parlamento rinkimuose. Ir parlamento rinkimuose, jeigu norite pasirodyti gerai, jeigu norite pakilti iš tų reitingų žemumų, kuriuose dabar esate – atsigręžkite į žmones. Jeigu neišeina visu veidu atsigręžti – atsigręžkite bent šonu. Pradėkite nebepriešinti visuomenės, pradėkite klausyti žmonių“, – ragino jis.

„Žmonės atleis, žmonės atleido ne kartą ir žmonės atleis, jeigu matys, kad politikoje yra tokie patys žmonės“, – tvirtino G. Nausėda.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)