S. Skvernelis įsitikinęs – vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės, laikinai VST vadovaujančio Arūno Paulausko bei policijos generalinio komisaro Renato Požėlos pristatyti pokyčiai VST yra jau ilgą laiką brandinto plano dalis. Kaip teigia S. Skvernelis, ši pertvarka yra susijusi su skandalu, kai pareigas paliko buvęs VST vadas Ričardas Pocius.

„Šią mintį jie audė seniai, bet Pocius priešinosi. O jis tikrai žinojo, ką kalba, nes yra kariuomenės karininkas. Jis puikiai žino, kokios yra grėsmės“ – Eltai penktadienį sakė S. Skvernelis.

„Tai, kas šiandien buvo paskelbta, yra seniai brandinto tikslo įgyvendinimas. Generolas Pocius trukdė šiam sprendimui – dėl to jis buvo pašalintas. Kai nebeliko kliūčių – buvo sudaryta darbo grupė, kuri gali nuspręsti iš esmės bet ką“, – teigė 2014-2016 m. Vidaus reikalų ministerijai vadovavęs politikas.

A. Bilotaitė penktadienį pranešė, kad VST veiklos auditą bei funkcijų peržiūrą atlikusi darbo grupė siūlo VST integruoti į policijos sudėtį. Ministrės teigimu, darbo grupės atlikta VST funkcijų peržiūra parodė, kad tarnyba unikalių funkcijų neatlieka – esą visos tarnybos vykdomos funkcijos yra dubliuojamos kitų Lietuvos statutinių institucijų.

Tačiau S. Skvernelis tvirtina, kad tokie argumentai yra tiesiog laužti iš piršto. Maža to, tvirtina S. Skvernelis, tai rodo A. Bilotaitės nekompetenciją bei policijai ir VST vadovaujančių asmenų atitolimą nuo duotos priesaikos. Ekspremjeras įsitikinęs, kad siūlomais pakeitimais esamų problemų nepavyks išspręsti. Priešingai, tikina S. Skvernelis, bus pašalinta valstybės saugumui svarbi pajėgumų grandis.

„Esminė žinia yra Viešojo saugumo tarnybos likvidacija. Jie tik įvardija gražiai tai, ką dabar daro – integracija. Bet iš tikrųjų juk tai yra visiškas VST likvidavimas“, – teigė politikas, pažymėdamas, kad įgyvendinus siūlomą pertvarką tvarkytis su kylančiomis rizikomis bus nepalyginamai sunkiau.

„Riaušės, riaušės kalėjimuose... Supraskime, kas yra riaušių malšinimas. Policijos misija yra ginti, saugoti, padėti, o ne mušti, kad ir įstatymą pažeidžiančius žmones“, – teigė S. Skvernelis.

„Galiausiai, valstybė praranda nuolatinės parengties padalinį, kuris 24 valandas per parą yra pasiruošęs reaguoti. Praranda ginkluotų pajėgų dalį – apie 1000 žmonių... Ir pasakymas, kad mes išlaikysime juos kaip ginkluotąją pajėgų dalį, yra tiesiog nesusipratimas. Visos tarptautinės konvencijos dėl policijos karo atžvilgiu pasisako labai aiškiai. Negali būti, kad ši dalis policijos (karo atveju – ELTA) bus policija, o kita dalis policijos bus ne visai policija. Jie visi taps policijos pareigūnais, jiems visiems galios policijos įstatymas.

Jiems visiems galios tarptautinės konvencijos“, – sakė S. Skvernelis.

Bando užkamšyti nekompetenciją ir reformų skyles

Anot politiko, pagrindinis motyvas, kuriuo vadovaujasi sumanymo architektai, yra siekis užkamšyti po ankstesnių reformų atsiradusias spragas policijos tarnyboje. Blogiausia, akcentavo ekspremjeras, kad tai bandoma padaryti būtent VST sąskaita.

„Atvirai sakau, jie silpnina valstybės pajėgumus. Jų interesas gelbėtis iš situacijos, kai nebegali (policijoje – ELTA) užtikrinti elementarių funkcijų. Šiuo pasiūlymu bandoma užkamšyti nekompetenciją ir reformų skyles. Bet tai problemos neišspręs. Žmonės dėl to, kas vyksta policijoje, toliau palieka pareigas“, – teigė jis.

Neįtikino A. Bilotaitės ir A. Paulausko išsakyti argumentai: melas ir demagogija

Iš esmės S. Skvernelio neįtikino nė vienas argumentas, kurį penktadienį sudėliojo ministrė bei VST laikinasis vadovas.

„Demagogija ir melas“ – sako S. Skvernelis.

Jo teigimu, būtent taip reikėtų žiūrėti ir į A. Bilotaitės pristatytą apklausą, kuri esą rodo ne itin gerą VST darbuotojų savijautą. Kaip teigė ministrė, būtent VST darbuotojai, lyginant su kitomis statutinėmis tarnybomis, jaučiasi nepatenkinti savo darbo sąlygomis, psichologine atmosfera, kvalifikacijos kėlimu, santykiais su vadovybe.

S. Skvernelis savo ruožtu pažymi, kad apklausa atlikta būtent tuo metu, kada VST laikinai vadovauti ėmė A. Paulauskas.

„Apklausa daryta esant tarnybos griovimo etapui – atėjus Paulauskui. Tai, žinoma, pareigūnai nėra patenkinti, kai tarnyba yra griaunama“, – akcentavo politikas.

Atitinkamai S. Skvernelis atmetė ir VST laikinojo vadovo pareiškimus dėl tarnybos gebėjimų dirbti riaušių metu. Kaip teigė A. Paulauskas, tarnyboje yra 100 pareigūnų, gebančių riaušių metu dirbti profesionaliai.

„Demagogija, kad tik 100 žmonių pasiruošę... Tai melas. Nesvarbu, kokiame padalinyje pareigūnai tarnautų, šimtu procentu visi pareigūnai yra apmokyti ir nuolatos treniruojasi riaušių malšinimui, o visoje tarnyboje – 850 žmonių“, – apibendrino S. Skvernelis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)