„Džiaugiuosi, kad mūsų sprendimai stiprina teisėsaugos institucijas, duoda savo vaisių, – DELFI teigė „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis. – Skyrėme nemažai pinigų ir įrangai įsigyti, ir atlyginimams padidinti tam, kad savo tarnybose laikytų pačius geriausius žmones. Instrumentai ir sprendimai turi efektą.“

Į korupcijos skandalą trečiadienio rytą sureagavo ir premjeras Saulius Skvernelis. Socialiniame tinkle S. Skvernelis teigė, kad „skaidrūs ir nepriklausomi teismai yra teisinės valstybės pagrindas“.

Skvernelis: šitą pamoką turi išmokti visi

S. Skvernelis teigė, kad „gražus fasadas gali slėpti sistemines ydas viduje“ ir dėkojo tarnyboms už drąsą.

„Skaidrūs ir nepriklausomi teismai yra teisinės valstybės pagrindas Prieš aštuonis teisėjus pradėtas baudžiamasis persekiojimas yra signalas, kad Lietuvos teismų sistemoje yra rimtų problemų, kurios turi būti nedelsiant sprendžiamos, – socialiniame tinkle rašė S. Skvernelis. – Noriu padėkoti tarnyboms už drąsą. Žinau, kad Generalinė prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba atliks savo darbą, bet tai, kad kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu įtariami Lietuvos Aukščiausiojo, Apeliacinio, Vilniaus apygardos administracinio ir kitų teismų teisėjai, rodo, su kokio masto problemomis susiduriama.“

Jo teigimu, tokios teismų spragos galėjo pridaryti žalos: „Gražus fasadas gali slėpti sistemines ydas viduje. Garsios kalbos apie teismų reformą gali užgožti nemalonius faktus, bet nuo jų niekur nedingsi. Su tokiomis teismų sistemos spragomis susidurdavę žmonės ne tik nusivildavo teisingumo, bet ir jiems buvo padaroma didelė žala“.

„Valstybė turi apsivalyti, turi būti tobulinama teisėjų atrankos ir patikros sistema, turi geriau veikti savireguliacijos institucijos, turi būti įdiegti papildomi saugikliai, – tvirtino S. Skvernelis. – Žinau, kiek daug teisėjų sąžiningai ir garbingai atlieka kasdienes pareigas. Jie turi būti apsaugoti nuo nusikalstamo spaudimo, o tai bandantys daryti asmenys turi būti traukiami atsakomybėn.“

Premjero teigimu, tai pamoka visiems. „Neliečiamųjų laikai baigėsi. Šią pamoką turi išmokti visi – ir politikai, ir tarnautojai, ir teisėjai, ir gydymo įstaigų vadovai. Valstybėje siekiame nulinės tolerancijos korupcijai, o asmenys, kurie dengėsi tvirtais partiniais stogais ar naudojosi suteiktais įgaliojimais savo, o ne valstybės gerovei kurti, turi sulaukti tinkamo atpildo“, – „Facebook“ tinkle rašė S. Skvernelis.

Grybauskaitė: tikiu, kad teisėsaugai užteks drąsos

Prezidentūra trečiadienio rytą, kad nusikaltimais įtariami trys Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai Viktoras Kažys, Konstantinas Gurinas ir Valdimaras Bavėjanas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas Arūnas Kaminskas, Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėjas Gintaras Čekanauskas, Vilniaus m. apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys.Specialiųjų tyrimų tarnyba nurodė, kad šiuo metu įvairiose Lietuvos vietose vyksta suplanuoti procesiniai veiksmai, renkami tyrimui reikšmingi duomenys. Proceso veiksmuose dalyvauja daugiau nei šimtas STT, kitų institucijų pareigūnų, prokurorų.

„Teisėsaugos tyrimas atskleidė korupcinį tinklą, kurio gijos driekėsi per teismus ir advokatūrą. Kova su korupcija ir teismų skaidrinimas buvo kertinis mano abiejų prezidentavimo kadencijų prioritetas. Nors teismai gerokai atsinaujino, įsisenėjusių įpročių likučiai vis dar kenkia pasitikėjimui teisingumu. Tikiu, kad teisėsaugai ir ateityje užteks drąsos veikti savarankiškai ir atsakingai, be jokių išlygų kovoti su sunkiausiomis korupcijos formomis, nes pasitikėjimas teisingumu yra tiesiogiai susijęs su pasitikėjimu savo valstybe“, – trečiadienio rytą išplatintame pranešime kalbėjo D. Grybauskaitė.

Karbauskis: tai leis padidinti pasitikėjimą teismais

R. Karbauskio teigimu, tai žingsnis skaidrumo link: „Teisėjų vadinamas korupcijos skandalas, matyt, leis padidinti pasitikėjimą teismais“.

D. Grybauskaitė, atsižvelgdama į generalinio prokuroro Evaldo Pašilio teikimą ir vadovaudamasi Konstitucija bei Teismų įstatymu, pasirašė dekretus, kuriais leido patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti net 8 teisėjų laisvę, bei sustabdė jų įgaliojimus iki galutinių sprendimų ikiteisminiuose tyrimuose arba baudžiamosiose bylose įsiteisėjimo.

Tai dar Lietuvoje neregėto masto korupcijos skandalas.

„Atvirkštinės reakcijos nebus. Ne mažės pasitikėjimas teismais, o didės. Bet kokiu atveju visuomenė teismų darbą vertina nevienareikšmiai, nes teismuose dažniausiai vienas laimi, kitas pralaimi. Nebūna lygiųjų, nėra tokio varianto, todėl dalis žmonių ir nepatenkinti teismų darbu, – svarstė R. Karbauskis. – Aš tikiuosi, kad tai nevirs nepasitikėjimu teismais, kad žmonės suvoks, kad tie teisėjai, kurie yra susiję su korupcija, sulauks deramo įvertinimo.“

„Valstiečių“ lyderis teigė, kad šis skandalas skatina svarstyti ir apie galimus įstatymų pakeitimus. „Ką turėtume sutvarkyti, kad iš tikrųjų į teisėjų gretas ateitų patys geriausi žmonės, kad teismų atsinaujinimas vyktų taip, kad visuomenė turėtų kuo mažiau nepasitenkinimo“, – svarstymus vardijo R. Karbauskis.

Ramūnas Karbauskis

Jo teigimu, teismai yra „ta valstybės dalis, kuri turi turėti kuo didesnį pasitikėjimą“.

„Valstiečių“ lyderis teigė, kad planuoja į frakciją kviesti Teismų tarybos vadovą ir svarstyti, ką jie, kaip Seimo atstovai, turėtų padaryti.

LVŽS lyderio teigimu, ir toliau bus tęsiamas teisėsaugos institucijų stiprinimas. „Ir bet kokius opozicijos argumentus, kad didiname atlyginimus teisėsaugos institucijoms, atmetinėsime, kaip ir iki šiol atmetinėjome. Aiškiai matome, kad vyksta procesai, kurių nebuvo dešimtmečiais“, – teigė R. Karbauskis ir pridūrė, kad tai labai gera žinia visuomenei, kad nebėra tokios srities, kurios kažkas netirtų.

„Akivaizdu, kad yra tam tikrų problemų, bet turime signalą, kad teisėsaugos institucijos imasi teisėjų darbo. Tai signalas ir kitiems teisėjams, ir tiems, kurie ateis dirbti į teismų sistemą. Jie nėra kažkokie išskirtiniai ir apsaugoti, – teigė R. Karbauskis. – Manymas, kad kažkas gali būti apsaugotas nuo tyrimo ir nuo dėmesio – labai blogas.“