S. Skvernelis tikino, kad klausimas dėl vakcinų pirkimo yra strateginis.

„Esu vienas iš Valstybės gynimo tarybos (VGT) narių, turiu teisę sušaukti (posėdį, aut. p.), bet atsakymo negavau. Nenorėčiau, kad būtų paliktas klausimas be atsakymo, buvo formalus kreipimasis, turi būti ir formalus atsakymas. Gaila, kad taip pasielgta, prezidento patarėjas nesugebėjo net pateiktos medžiagos perskaityti. Tai reiškia, kad informacijos negavo ir šalies prezidentas. O klausimas yra strateginis“, – kalbėjo premjeras.

Vyriausybės vadovas teigė, kad VGT svarsto ir kitus klausimus, kurie nebūtinai yra susiję su valstybės gynyba.

„Tikiuosi, kad šis klausimas bus pateiktas VGT. Nes tai yra Vyriausybė, Prezidentūra ir Seimas. Ir tas strateginis sprendimas, kad ir rekomendacinio pobūdžio. Vis tiek atsakingos institucijos tuos sprendimus turės įgyvendinti. Bet tai yra svarbus klausimas visai mūsų valstybei, tai nėra tik sveikatos krizė, nesinorėtų, kad liktume be vakcinos“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

„Jei to klausimo nesiims svarstyti, tai tą padarysime kitame lygmenyje, tačiau teks tik apgailestauti, kad nuo tokių strateginių sprendimų bandoma nušalinti VGT“, – savo poziciją dėstė S. Skvernelis.

Ministras pirmininkas pabrėžė, kad VGT nebūtų kalbama apie konkretų pirkimą iš konkretaus tiekėjo.

„Klausimo esmė – strateginis sprendimas dėl vakcinos ir kokį kelią pasirinks Lietuva, tai nėra konkretus pirkimas, konkretus gamintojas. Antras dalykas – atsakomybės nesikrato niekas, mes ją prisiimame, bet reikėtų nebijoti įsitraukti ir kitoms institucijoms, ne vien ieškoti patogesnių ir saugesnių sprendimų“, – teigė jis.

S. Skvernelis teigė, kad atsakingi Prezidentūros asmenys su medžiaga turėtų supažindinti ir prezidentą.

„Manau, kad prezidentūra pirmiausia turi susipažinti su ta medžiaga ir atsakingi asmenys turėtų supažindinti su ta medžiagą prezidentą. Ir tada prezidentas nuspręs ar įtraukti šį klausimą į tarybos posėdį“, – teigė Vyriausybės vadovas.

Kaltina kratantis atsakomybės

Kaip rašė BNS, praėjusią savaitę Vyriausybė nutarė kreiptis į Valstybės gynimo tarybą (VGT), jog ši priimtų sprendimus, susijusius su bendru Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos vakcinų nuo koronaviruso infekcijos įsigijimu, kai kilo abejonių dėl prisiimamų rizikų, taip pat dėl vakcinos kūrėjų reputacijos.

Premjeras S. Skvernelis pabrėžė, kad specialiųjų tarnybų pateikta informacija apie vakcinos gamintoją – bendrovę „AstraZeneca“, iš kurios ketinama pirkti produktą, yra prieštaringa: informuojama apie įtarimus bendrovei už galimą kyšininkavimą, taip pat apie platintus vaistus, kurie nebuvo veiksmingi, melagingą kainodarą ir rinkai teiktą klaidingą informaciją.

Socialiniame tinkle feisbuke ministras Aurelijus Veryga pabrėžė, kad prezidento patarėjas nacionaliniam saugumui Darius Kuliešius nesusipažinęs su Vyriausybės dokumentais nusprendė, kad nėra pakankamo pagrindo šaukti VGT ir svarstyti vakcinos įsigyjimo klausimą.