Eina dėl statuso

Žurnalistas, buvęs premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ stebėjosi ne tik ilga eile norinčių į Seimą, bet ir tais, kurie galėtų tapti produktyviais parlamentarais, bet tokio kelio nesirenka.

„Man visiškai suprantama, kodėl tiek daug žmonių rikiuojasi eilėje kandidatuoti į Seimą. Man tik klausimas – kodėl tiek mažai žmonių, kurie tikrai turėtų ir tinkamą išsilavinimą, patirtį, ten nori eiti, čia man didesnis klausimas yra.

O kalbant apie Seimo nario mandatą, tai yra statusas, tikrai ne toks sudėtingas darbas, jeigu tu ateini per sąrašą ir gali sau leisti būti mažiau matomas, mažiau gilintis į klausimus. Ir aišku, Seimo nariai apsprendžia, kaip mes gyvensime ir yra labai didelis interesas ir didelių verslo grupių, kitokių interesų grupių ten turėti savo atstovus“, – laidoje kalbėjo S. Malinauskas.

Jis teigė, kad politikų debatuose net sunku suprasti, ką jie žada Lietuvai.

„Šiandien žiūrint rinkiminius debatus, kai debatuoja į Seimą išrinktos partijos, siųsdamos parlamentarus į juos, susidaro įspūdis, kad mes girdime tuos pačius dalykus iš naujo. Ir labai sunku suprasti, kokia konkreti darbotvarkė mūsų laukia“, – laidoje konstatavo S. Malinauskas.

Žurnalistas teigė, kad kai kurie į parlamentą veržiasi dėl algos ir statuso.

„Kartais atrodo, kad ten yra keli kraštutinumai – žmonės, kurie ateina ten ir dėl pakankamai didelės algos, statuso. Ir yra dalis žmonių, partijų lyderiai, kurie labai turtingi, įtakingi, nesprendžia jokių turtinių savo klausimų, jų pajamos iš kitų veiklų didelės. Bet mes visą laiką girdime juos sakančius – mes pasirūpinome savimi, dabar ateiname pasirūpinti likusiais“, – teigė buvęs premjero patarėjas.

Jis teigė, kad dirbant Seime reikia labai daug specifinių žinių, patirties ir suvokimo. Tokių parlamentarų, anot Žinių radijo pašnekovo, tikrai yra. Bet ne visi.

„Bet labai dažnai Lietuvoje įsivaizduojama, kad Seimo nario darbas yra kelis kartus per savaitę ateiti į Seimo posėdžius, pakelti ranką taip, kaip iš anksto sutariama frakcijoje. Ir to visiškai pakanka. Jautiesi tada reikšmingas ir net nelabai giliniesi, kas vyksta aplink“, – klišes apie Seimo nario darbą bėrė S. Malinauskas.

Žurnalistas ironizavo, kad dažnai politikas suprantamas tik kaip gerai miestelių šventėse pasirodantys žmonės, vaikams dalinantys spalvinimo knygeles.

„Kažkada man teko dirbti prezidento rinkimų kampanijoje, ten buvo aiškinamasi, kokio prezidento norima. Žinoma, tai yra šiek tiek kita specifika, jis nėra Seimo narys, bet mąstymas, manau, labai panašus. Taigi, žmonės labai atsargiai reaguoja į tuos, kurie yra protingesni už juos, kalba nesuprantamus dalykus. Rinkėjai savo identifikuoja su tais, kurių vertybių lygis atitinka mūsų. Todėl provincijose labai retai išrenkami kandidatai inteligentai, mokslininkai.

Dažnai vienmandatininkai reiškia, jog jie stipriai veikia vietos bendruomenėje, savivaldybės tarnautojas, ūkininkas, vietos verslininkas. Ir čia yra didžiausia problema – turime požiūrį į politiką kaip į gerą, bendraujantį, kaimo ir miesto šventėse pasirodantį ir kaimo vaikams knygeles dovanojantį asmenį“, – Žinių radijo laidoje kalbėjo S. Malinauskas.

Žavi ir automobiliai su švyturėliais

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) profesorius Ramūnas Vilpišauskas laidoje pasakojo, kad į valdžią žmonės vilioja kelios priežastys.

„Keletą dalykų išskirčiau – jei pavyksta laimėti rinkimus, bent jau yra tam tikras stabilumas kadencijos laikotarpiui, nebent jau kažką netinkamo ir neteisėto žmogus padarys, kartu su tam tikromis įplaukomis, kurios kai kuriems žmonėms irgi atrodo patrauklios. (…) Šalia to stabilumo kai kuriems tai yra būdas pamėginti pakeisti kažką šalyje. Manau, kad tokių yra ne vienas ir ne du. Pats nemažai pažįstu tokių, kurių nuoširdžiais norais neabejoju. Žinoma, kartu yra ir tokių, kuriems viens galios pajautimas svarbus“, – kalbėjo VU TSPMI profesorius.

Jis teigė, kad staigus galios jausmas taip pat gali apsukti galvą ir leisti galvoti, kad svarbiu politikas bus visą likusį gyvenimą,

„Ta galia, kuri su privalomais sprendimais, priimamais įstatymais, teisės aktais, tai irgi kai kuriuos savotiškai svaigina. Net ir lydintys atributai – mašinos su švyturėliais, kai kuriems, patekusiems į politiką pirmą kartą irgi galvą apsuka – pasijunta labai svarbiais ir galvoja, kad taip bus visą gyvenimą“, – teigė laidos pašnekovas. Tvirtindamas, kad visų motyvai skiriasi.

Juokais siūlė tikrintis žinias

Joniškio meras, buvęs Seimo narys Vitalijus Gailius teigė, kad dalis kandidatų į Seimą, stebint debatus, atrodo tiesiog apgailėtinai.

„Dar dirbdamas parlamente, svarstant Seimo narių skaičių, siūliau labai paprastą būdą – Seimo nutarimu pasisakyti, kad parlamentarai ima ir pasitikrina savo kompetencijas, lygiai taip pat, kaip valstybės tarnautojas, pradedantis karjerą valstybės tarnyboje. Kuris įsivertina savo žinias ir pasirengimą atstovauti tautai“, – savo humoristinį pasiūlymą laidoje „Atviras pokalbis“ pristatė V. Gailius.

Politikas V. Gailius sakė, kad „statistų, kurie nesupranta laisvo mandato statuso tiesiog nesinorėtų Seime“.