Iki šiol dirbti ir kartu gauti šalpos išmoką galėjo žmonės, kuriems negalia pripažinta iki 24 metų. Seimui pritarus, situacija keistųsi ir paliestų apie 2 tūkstančius žmonių.

„Siekiame panaikinti ilgus metus egzistavusią diskriminacinę nuostatą, kai žmonės, kuriems negalia buvo nustatyta iki 24 metų, galėjo įsidarbinti ir neprarasti šalpos pensijos, o žmonės, kuriems negalia buvo nustatyta vėliau, – įsidarbinę jos netekdavo. Priėmus įstatymo pakeitimą, sistema visų žmonių su negalia atžvilgiu būtų teisingesnė ir vienodesnė“, – sako SRDK pirmininkas Justas Džiugelis.

Padėtis reikšmingai keistųsi ir asmenų, netekusių 45–55 proc. darbingumo sukakus 24 metams, atžvilgiu. Kitaip nei buvo iki šiol, jie taip pat įgytų teisę gauti šalpos išmoką. Tokių asmenų galėtų būti iki 3 tūkstančių.

„Dažnai nutinka taip, kad intelekto ar psichosocialinė negalia pripažįstama kaip lengva. Tačiau neretai šiems žmonėms reikalinga pagalba, nes jie ne visuomet gali aktyviai dalyvauti darbo rinkoje, gyventi savarankiškai. Įvedamais pakeitimais suvienodintume asmenų su negalia teises į šalpos pensiją“, – teigia J. Džiugelis.

Dėl pasikeitusių koeficientų šalpos išmokos didėtų asmenims, neįgaliais pripažintiems iki 24 metų, netekusiems 45–60 proc. darbingumo – nuo 25 iki 74 eurų. Asmenims, neįgaliais pripažintiems po 24 metų, netekusiems 60 proc. ir daugiau darbingumo – nuo 15 iki 90 eurų. Tuo metu 60 proc. ir daugiau darbingumo netekusiems tėvams ar globėjams, kurie bent 15 metų slaugė namuose neįgalius asmenis, bei motinoms, išauginusioms 5 ar daugiau vaikų, – nuo 49 iki 110 eurų.

Asmenims, netekusiems 45–55 proc. darbingumo sukakus 24 metams, šalpos išmoka siektų nuo 197 iki 235 eurų.

Kaip informuoja Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas, šie pokyčiai įsigaliotų nuo 2024 m. liepos 1 d.

Nuo 2024 m. sausio 1 d. teisę į šalpos išmoką įgytų ir daugiavaikiai tėčiai. Tačiau šalpos išmoką šeimoje gautų tik vienas iš tėvų – arba mama, arba tėtis. Nuo sausio 1 d., pavėlavę kreiptis dėl šalpos išmokos skyrimo, žmonės išmoką galėtų gauti nebe už 6, o už 12 praėjusių mėnesių.

Šalpos išmokas skiria ir moka „Sodra“. Remiantis „Sodros“ 2023 m. III ketvirčio duomenimis, šalpos išmokas gauna per 62,3 tūkst. asmenų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją