Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas teigia, kad per pirmąjį šių metų pusmetį į Lietuvą atvyko daugiau nei 800 tūkst. Baltarusijos piliečių. Nors tarnybos vadas atkreipia dėmesį, kad vizitai į Baltarusiją Lietuvos piliečiams yra ypač pavojingi, tačiau, anot jo, per pastarąjį pusmetį kaimyninėje valstybėje apsilankė maždaug 230 tūkst. lietuvių.

„Per pirmąjį šių metų pusmetį per kontrolės punktus atvyko ir išvyko apie 2 mln. keleivių. Jeigu kalbėsime konkrečiai apie Baltarusijos Respublikos piliečius, jų atvyko 830 tūkst. piliečių. Dauguma iš jų išvyko – statistiškai beveik tiek pat ir išvyko“, – trečiadienį Medininkų pasienio kontrolės punkte žurnalistams teigė R. Liubajevas.

VSAT vadas atkreipia dėmesį, kad tuo tarpu į Baltarusiją per pastarąjį pusmetį vyko 230 tūkst. Lietuvos piliečių.

„Vidutiniškai per mėnesį į Baltarusiją išvyksta apie 52 tūkst. Lietuvos Respublikos piliečių. Kalbu apie visų kategorijų asmenų grupes – tarp jų ir vykstantys darbo reikalais arba krovininių transporto priemonių vairuotojai“, – atkreipė dėmesį jis.

Muitinės departamento generalinis direktorius Darius Žvironas tikina, kad Tverečiaus ir Šumskų kontrolės postų uždarymas krovinių judėjimo per sieną su Baltarusiją nesutrikdytų.

Pastaruoju metu stebimas Rusijos karinės bendrovės „Wagner“ samdinių persikėlimas į Baltarusiją. Lenkijos ir Lietuvos duomenimis, šiuo metu į šalį perkelta apie 4 tūkst. samdinių.

Į kaimyninę šalį atvykę „Wagner“ samdiniai kartu su Baltarusijos armija vykdo pratybas Bresto poligone, esančiame už 40 km nuo Ukrainos ir 30 km nuo Lenkijos sienų. Lenkijos vadovybė prieš keletą savaičių nutarė perkelti karines formuotes iš šalies vakarų į rytus.

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Lietuvai bei kaimyninėms Latvijai ir Lenkijai gali tekti uždaryti sieną su Baltarusija, jeigu saugumo situacija dėl į šalį atvykusios karinės samdinių grupuotės „Wagner“ taptų itin komplikuota. Visgi, G. Nausėda akcentuoja, kad tai būtų kraštutinė priemonė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją