„Lietuva yra už nepriklausomybę ir prieš karą! Tarkime „ne“ užsienio kariams mūsų šalyje!“ – tokiu pavadinimu feisbuke reklamuojamas protestas.

Skelbiama, kad jis turėtų įvykti šeštadienį prie Vokietijos ambasados Vilniuje.

„Mūsų šalis kovojo už savo nepriklausomybę! Bet bėdos vėl ateina! Užsienio NATO kariai atvyksta į mūsų šalį ir mes privalome susimokėti už patogią jų viešnagę! Mūsų valdžia savo noru atidavė mūsų teritoriją svetimiems! Mūsų laisvė yra mūsų rankose! Vasario 17 d. 12.00 atvyksime į Vokietijos vyriausybės pastatą Vilniuje Z. Sierakausko g. 24 (Vokietijos ambasada Lietuvoje – Delfi)! Sakykime savo valdžiai, kad pasisakome už savo šalies nepriklausomybę!“ – rašoma renginio aprašyme.

Skelbiama, kad renginio organizatorius – Rafal Kowalski, kurio feisbuko paskyroje kritikuojamos Lietuvos institucijos, apie karo grėsmę NATO valstybėms kalbantis užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, reiškiamas palaikymas sostinėje protestavusiems ūkininkams, į prezidentus kandidatuojančiam buvusiam kariuomenės vadui Valdui Tutkui.

Bendrai vertinant, panašu, kad organizatoriaus feisbuko paskyra – netikra.

Dėl minėto renginio suderinimo su Vilniaus miesto savivaldybe bent jau iki šiol kreiptasi nebuvo.

Skelbimas feisbuke

„Dėl leidimo šiam renginiui išdavimo į Vilniaus savivaldybę kreiptasi nebuvo. Apie tai žinome tiek, kiek paskelbta socialiniuose tinkluose“, – Delfi nurodė savivaldybės ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas.

Daugiau informacijos, nei viešojoje erdvėje, neturi ir policija.

„Policija informaciją apie galimą renginį pastebėjo viešoje erdvėje, stebi erdvę toliau. Jokių oficialių kreipimųsi dėl leidimo renginiui kreiptasi nebuvo (kiek turiu informacijos į savivaldybę kreiptasi irgi nebuvo)“, – Delfi komentavo Vilniaus apskr. VPK Komunikacijos poskyrio vyresnysis specialistas Tomas Bražėnas.

Tiesa, jis pabrėžė, kad, esant poreikiui, renginio metu pareigūnai skirs tiek pajėgų, kiek reikės.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) nesiėmė komentuoti, ar šis planuojamas susirinkimas kelia susirūpinimą.

„Leidimus mitingams ir panašiems renginiams Vilniuje išduoda Vilniaus savivaldybė. Viešąją tvarką juose pagal kompetenciją palaiko policija. Institucijos, esant reikalui, bendradarbiauja ir keičiasi tarpusavy informacija“, – Delfi nurodė VSD Strateginės komunikacijos skyrius.

Savo ruožtu NKVC atstovas Darius Buta įspėjo, jog planuojamas renginys gali būti provokacija.

„Gyventojai turėtų įvertinti kvietimą į mitingą prieš NATO partnerius iš netikros socialinio tinklo paskyros. Tai gali būti provokacija, į kurią norima įtraukti Lietuvos piliečius“, – Delfi teigė D. Buta.

Pagal Susirinkimų įstatymą, asmuo ar asmenys, norintys organizuoti susirinkimą (mitingą, piketą, demonstraciją, procesiją, eitynes, kitokį taikų beginklį susirinkimą), kuriame dalyvaus daugiau kaip 15 žmonių, ne vėliau kaip prieš 4 darbo dienas iki numatytos renginio dienos apie jį turi pateikti rašytinį pranešimą savivaldybei. Savivaldybė sprendžia, derinti susirinkimą, ar ne.

Apie vokiečių brigados dislokavimą Lietuvoje imta kalbėti po Rusijos invazijos į Ukrainą, siekiant sustiprinti regiono saugumą. Planuojama, kad brigados dislokacijos štabas į Lietuvą bus perkeltas 2024 metų paskutinį ketvirtį, o iki 2027-ųjų planuojama priimti visą Vokietijos brigadą.

Vokietija yra viena svarbiausių Lietuvos sąjungininkių, itin reikšmingai prisidedančių prie regiono saugumo užtikrinimo. Tarp svarbiausių Lietuvos ir Vokietijos karinio bendradarbiavimo krypčių – bendros pratybos ir bendras dalyvavimas tarptautinėse operacijose, Lietuvos prisijungimas prie Vokietijos vadovaujamos „Europos dangaus skydo“ iniciatyvos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)