„Tarnyba, įvertinusi visus gautus dokumentus, paaiškinimus, pirkimus sąlygojusias aplinkybes, parengė šių pirkimų vertinimo išvadas.

Vertinimo išvadose tarnyba nekvestionuoja NATO renginio svarbos, ir to, kad perkančioji organizacija buvo įpareigota vykdyti Vyriausybės nustatytas užduotis, tačiau perkančiosios organizacijos nurodytos aplinkybės neatitinka nenumatytų įvykių kategorijos, todėl ji pirkimus vykdydama neskelbiamų derybų būdu, pažeidė Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintus lygiateisiškumo ir skaidrumo principus“, – nurodoma pranešime.

VPT iš viso įvertino aštuonis pirkimus: „Techninio projekto (vizualizacijos, plano) NATO renginiui parengimo paslaugos“; „Konferencinės įrangos nuoma“; „Tinklo paslaugos ir jo veikimui reikalingų prekių pirkimas ir nuoma renginiui“; „Konstrukcijų nuoma“; „Dizainerio paslaugos“; „Apšvietimo įrangos nuoma“; „Konstrukcijų sumontavimo, išmontavimo darbų bei utilizavimo paslaugos suteikimo (Namo name statybos darbai)“; „Spaudos gamyba ir patalpų dekoravimas renginiui“.

Vertinimo metu tarnyba rėmėsi perkančiosios organizacijos pateiktais pirkimų ir kitais dokumentais, paaiškinimais, taip pat dokumentais bei paaiškinimais, gautais iš kitų valstybės institucijų ar įstaigų apie pirkimų vykdymo aplinkybes.

ELTA primena, kad pirmą kartą Lietuvoje rengtas NATO viršūnių susitikimas Vilniuje vyko liepos 11–12 dienomis.

Seimo Antikorupcijos komisija gegužės mėn. paskelbė pradėjusi rinkti informaciją iš atsakingų institucijų apie tai, kaip „Litexpo“ organizuojant viešuosius pirkimus ruošiantis NATO viršūnių susitikimui sekėsi eliminuoti korupcines rizikas bei kokias korupcijos prevencijos priemones valstybės įmonė taikė.

VPT direktorius: dėl „Litexpo“ pažeidimų pirkimuose gali būti pradėta administracinė teisena

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) direktorius Darius Vedrickas tvirtina, kad VPT dėl „Litexpo“ pažeidimų NATO viršūnių susitikimui vykdytuose pirkimuose gali būti pradėta administracinė teisena. Pasak jo, VPT per artimiausią mėnesį–pusantro įvertins, ar tam yra pagrindas, o galima bauda gali siekti 3 tūkst. eurų.

„Viešųjų pirkimų tarnyba šiuo metu vertina ar perkančioji organizacija, kaip subjektas, tinkamai pasirinko pirkimo būdą. Dabar seka kitas etapas, t. y. tarnyba vertins, ar pradėti administracinę teiseną. Jeigu bus priimtas sprendimas, kad aplinkybės ir sąlygos administracinei teisenai yra, tuomet bus kreiptasi į asmenis, perkančiosios organizacijos vadovą, kad pateiktų aiškinimus, kodėl vieni ar kiti sprendimai buvo priimti“, – pirmadienį žurnalistams teigė D. Vedrickas.

„Jeigu būtų nustatyta, kad administracinis pažeidimas buvo, tai kaip numatyta Administracinių nusižengimų kodekse (ANK), už Viešųjų pirkimų įstatymo ir su juo susijusių teisės aktų pažeidimas gali būti skiriamas įspėjimas arba bauda, kurios suma gali būti nuo 250 iki 3 tūkst. eurų. Kaip numatyta ANK, teisena gali tęstis arba gali būti pradėta ne vėliau kaip per 2 metus. Tarnyba tiek neužtruks ir, manau, čia mėnesio ar pusantro klausimas“, – aiškino jis.

D. Vedrickas tikino, kad VPT atliekant tyrimą, jis buvo nusišalinęs, nes yra buvęs NATO renginiui Lietuvoje organizuoti skirtos darbo grupės narys.

„Kadangi buvau ministrės pirmininkės sudarytos darbo grupės narys, skirtos NATO renginiui Lietuvoje 2023 m. organizuoti. Yra ministrės pirmininkės potvarkis 2021 m. gruodžio 9 d.”, – sakė VPT vadovas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją