Lietuvė JK įsikūrusi ne taip jau seniai – gerą pusmetį. Tačiau nuo pirmųjų metų dienų legaliai dirba prestižinį darbą, turi visus reikiamus dokumentus.

Gegužę Rytų Londone esančioje Queen’s Hospital lietuvei, įtarus patologinį nėštumą, buvo paskirti tyrimai ir procedūros. Apsilankymų pas medikus buvo ne vienas, atliktų svarbių tyrimų – net keli. Paaiškėjo, kad moteriai, įpusėjus šeštą nėštumo mėnesį, jį teks nutraukti. Tyrimai parodė, kad kūdikiui – reta liga, todėl jo širdį priverstinai teko stabdyti, o moteriai skatinti gimdymą. Situacija – nepavydėtina.

Svarbi detalė – JK pagal įstatymus kūdikiai, gimę negyvi iki 24 savaitės, nėra registruojami, todėl buvo išvengta bent dalies popierizmo. Ir papildomų mokesčių.

Apie ligoninės darbuotojų veiklą ir priežiūrą lietuvės atsiliepimai – puikūs.

„Nuo pat tyrimų pradžios ir visų procedūrų, mes apsilankėme pas keletą skirtingų gydytojų, mus konsultavo net kelios midwife. Patekus į Queen’s Hospital Romforde gavome privačią palatą su visais patogumais ir, vėlgi, puikią priežiūrą. Slaugės akylai rūpinosi, gydytojai taip pat dėjo visas pastangas, kad tokius emociškai, o ir fiziškai sunkius išgyvenimus praeitume kuo lengviau.

Kadangi kūdikis gimė naktį, ligoninėje nebedirbo jokios kavinės, slaugės mielai nešė ir arbatos, ir paskrudintos duonos su uogiene. Žinoma, nekalbant apie mediciniškai puikią priežiūrą, žmogiškoji taip pat buvo be priekaištų“, – teigė lietuvė.

Ligoninėje ji praleido daugiau nei parą, savo pačios prašymu buvo išleista toliau ilsėtis namuose. Žinoma, prieš tai dar kartą atlikus bendruosius tyrimus, kad negresia jokios komplikacijos.

Praėjus savaitei, namus pasiekė NHS laiškas, kuriame teigiama, kad arba reikėtų įrodyti savo gyvenimą JK, arba teks pakloti itin apvalią sumą.

Naujienų portalas Anglija.today peržvelgė preliminarias sąskaitas už suteiktas paslaugas: gimdyvės priežiūra, gimdymas, pogimdyvinė priežiūra. Visa tai, minimaliomis išlaidomis, siektų net kelis tūkstančius svarų. NHS puslapyje nurodyta: gimdymo kaina svyruoja nuo 2244 iki 3282 svarų, pogimdyvinė priežiūra nuo 355 iki 1200 svarų. Taip pat apmokestinamas laikas, praleistas ligoninėje. O kur dar krūva atliktų svarbių tyrimų.

Laiške rašoma:

„Laikantis JK įstatymų, visų šalies lankytojų (overseas visitors – red.) yra prašoma susimokėti už NHS suteiktas paslaugas, nebent jie gali įrodyti, kad jiems priklauso nemokamas gydymas. Mes patikrinome ir nustatėme, kad jums nemokamas gydymas nepriklausytų, todėl norime išspręsti susiklosčiusią situaciją. Lauksime jūsų Queen’s Hospital“.

Lietuvė teigia sulaukusi tarsi smūgio į paširdžius, kadangi visi gyvenimo ir darbo dokumentai – tvarkingi, o štai laiške nurodoma, kad sistemoje ji tėra laikina šalies lankytoja.

„Susitikimas su atsakingu personalu buvo nurodytas po kelių dienų, per tą laiką spėjau susirinkti visus reikiamus dokumentus: adreso patvirtinimą, sąskaitas savo vardu, P60 formą, algalapius, laišką su NI numeriu ir patvirtinimą iš darbovietės, kad išties dirbu. Guodė ta mintis, kad tai tėra nesusipratimas. Tuo labiau, laiške buvo nurodyta, kad iškart sužinosime, ar reikia, ar nereikia mokėti už gydymo paslaugas.

Taip pat buvo smulkiai išdėstyta, kad, esant poreikiui, už paslaugas galima atsiskaityti ir dalimis, paliekant depozitą.

Sutartą dieną nuvykome į ligoninę, pateikėme visus dokumentus. Jie dar kartą užsirašė mano NI numerį ir patvirtino, kad mokėti nereikės. Jie negalėjo paaiškinti, kodėl NHS sistemoje, nors jau pusmetį oficialiai dirbu, esu nurodoma kaip šalies lankytoja“, – naujienų portalui pasakojo Londone įsikūrusi lietuvė.

Oficialiame gov.uk puslapyje rašoma, kad dar 2015-aisiais įsigaliojo nauji įstatymai, taikomi šalies lankytojams, kurie norėtų pasinaudoti NHS paslaugomis. Tam tikri pokyčiai buvo įtvirtinti tam, kad NHS neprarastų pajamų iš migrantų, JK lankytojų ar buvusių šalies rezidentų. Visos paslaugos tapo apmokestintos pagal JK standartus.