Aiškinasi aplinkybes

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pareigūnai ėmėsi aiškintis sausio 5-ąją įvykusio Panevėžio rajono savivaldybės Padėkos vakaro aplinkybes.

Apie tai, kas jame atsitiko, Tarybos posėdyje prabilęs jos opozicijos atstovas Petras Nevulis savotiškai susprogdino bombą. Po politiko viešo pareiškimo, kad šokančiam Architektūros skyriaus vedėjui D. Malinauskui į nugarą spyrė jo tiesioginis viršininkas, administracijos direktorius Eugenijus Lunskis, pastarajam teko atsisveikinti su aukštomis pareigomis.

Nepatvirtintais duomenimis, per Savivaldybės vakarėlį patirto spyrio aplinkybes policija aiškinasi sulaukusi Edmundo Lunskio skundo

Visgi ir P. Nevulis, ir D. Malinauskas tvirtina į policiją nesikreipę.

Jie svarsto, kad pareiškimą pareigūnams galėjęs parašyti E. Lunskis, mat esą nuo jo nukentėjęs D. Malinauskas iš pradžių nei patvirtino, nei paneigė buvęs viešai apspardytas.

Dabar Architektūros skyriaus vedėjas pripažįsta gavęs spyrį, kuris ne tik sukėlė fizinį skausmą, bet ir pažemino kolegų akyse.

Detalių, kas ir kodėl kreipėsi į policiją, neatskleidžia ir pareigūnai.

Panevėžio apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vedėjos Odetos Jukniūtės teigimu, aiškintis sausio 5-osios Padėkos vakaro aplinkybes imtasi gavus vieno asmens skundą.

Šis policiją pasiekė sausio 31-ąją, tai yra praėjus savaitei po to, kai rajono Tarybos posėdyje P. Nevulis apkaltino E. Lunskį spardžius pavaldinį.

Tyrimo ėmėsi Pasvalio rajono policijos komisariato pareigūnai.

Nustebino ne tik direktorius

„Praėjusį pirmadienį tikrai buvau apklaustas į rajono Savivaldybę atvykusių pareigūnų. Kalbėjomės ne pačiame administracijos pastate, apklausai buvau pakviestas į policijos automobilį. Ten ir patvirtinau, kad dabar jau buvęs Savivaldybės administracijos vadovas mano akyse spyrė savo pavaldiniui“, – „Sekundei“ patvirtino Petras Nevulis.

Politikas pasakoja likęs apstulbintas, kai sausio pabaigoje Tarybos posėdyje jam papasakojus, kad Padėkos vakare E. Lunskis pavaldinį auklėjo koja, administracijos direktorius ėmė kategoriškai tą neigti.

„Negana to, mačiau, kad ir Tarybos nariai gana abejingai į tai pažvelgė“, – stebisi P. Nevulis.

Petras Nevulis patvirtino irgi buvęs policijos apklaustas dėl skandalingai išgarsėjusio Savivaldybės darbuotojų vakarėlio

Jis tvirtina neabejojantis, kad toli gražu ne tik pats, bet ir nemaža dalis Savivaldybės vakarėlio dalyvių matė, kaip, eidamas pro D. Malinauską, šokantį su dama, E. Lunskis šiam spyrė.

Tarybos opozicijos atstovas sako suprantantis Architektūros skyriaus vedėją, kuris ne tik tuo metu savo viršininkui atgal nevožęs, bet ir vėliau nebuvo linkęs kalbėti apie patirtą pažeminimą.

Darbe jautė mobingą

D. Malinauskas „Sekundei“ patvirtino daugiau nebetylėsiantis.

„Supratau, kad ir pats E. Lunskis neneigia to, kas įvyko. Esame su juo apie tai vienu du kalbėjęsi, jis nesigynė. Paskui, kai apie tą situaciją viešai prakalbo P. Nevulis, užsukęs į mano kabinetą E. Lunskis paklausė, kaip toliau dirbsime. Davė man suprasti, kad turėčiau išeiti iš darbo. Tačiau gana greitai iš darbo atleido jį patį“, – pasakojo D. Malinauskas.

Dabar girdžiu, kad atleidus administracijos vadovą ne tik aš, bet ir daugiau Savivaldybės darbuotojų lengviau atsikvėpė.
Donatas Malinauskas

Architektūros skyriaus vedėjas svarsto, kad tas dabar jau buvusio viršininko spyris – pasekmė įtemptų daugiau nei trejus metus besitęsusių jųdviejų darbo santykių.

D. Malinauskas prasitaria savo vadovo buvęs ir anksčiau žeminamas.

„Darbe tikrai jutau mobingą“, – patvirtino jis.

Į klausimą, kodėl apie tai viešai niekada nekalbėjęs, kaip ir tiesiai nepasakęs apie spyrį, skyriaus vedėjas paaiškino nenorėjęs dar labiau sugadinti santykių.

Patvirtino, kad spyrė

Dabar, kai administracijos direktorius atleistas iš pareigų, D. Malinauskas prisipažįsta atsikvėpęs.

Atsigauti padėjo ir žiemos atostogos, kai slidinėjo Italijoje. Dabar jau sugrįžęs į darbą ir į situaciją žvelgiantis kitaip.

„Patvirtinau tyrimą atliekančiai policijai, kad tikrai man įspyrė, tą sakau ir visiems“, – pabrėžė D. Malinauskas.

Jis teigė esantis dėkingas P. Nevuliui už drąsą paviešinti, kas atsitiko per vakarėlį.

Taip pat, vedėjo nuomone, tinkamai ir principingai pasielgė rajono meras Antanas Pocius, iš karto atleidęs E. Lunskį iš net kelias kadencijas eitų pareigų.

„Dabar girdžiu, kad atleidus administracijos vadovą ne tik aš, bet ir daugiau Savivaldybės darbuotojų lengviau atsikvėpė“, – patvirtino D. Malinauskas.

Donatas Malinauskas nebeslepia buvusių sudėtingų santykių su E. Lunskiu. Vedėjas tvirtina jautęs darbe mobingą

Jis svarsto, kad didžiausią klaidą E. Lunskis padarė nepripažinęs netinkamo savo poelgio, už jį nesigailėjęs, neatsiprašęs ir nepažadėjęs daugiau taip nesielgti.

„Tai buvo labai gerą atmintį turėjęs vadovas“, – E. Lunskį apibūdino D. Malinauskas.

Meras padėjo tašką

Panevėžio rajono meras A. Pocius patvirtino žinantis, kad policijos pareigūnai tiria per Savivaldybės vakarėlį įvykusį incidentą. Jo dėl šio įvykio pareigūnai neapklausė.

Atsisveikinęs su buvusiu administracijos vadovu E. Lunskiu, meras sako padėjęs tašką šioje nemalonioje istorijoje ir daugiau jos aplinkybių nesiaiškinęs.

Jo turimomis, tiesa, nepatvirtintomis žiniomis, policijos tyrimą inicijavo pats E. Lunskis.

Ieško pamainos

Merui iš pareigų atleidus E. Lunskį, rajono Savivaldybės administracijai laikinai vadovauti paskirtas Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Kęstutis Rimkus.

Pasak A. Pociaus, naujojo vadovo dar ieškoma.

Neoficialiai kalbama, esą rajono valdžios viršūnėse svarstoma atsisakyti vieno iš šiuo metu esančių dviejų vicemerų etatų. Tokiu atveju vienas iš dabartinių mero pavaduotojų veikiausiai ir užimtų administracijos direktoriaus vietą. Nepatvirtintomis žiniomis, tokios permainos rengiamos vicemerui, rajono Taryboje daugiausia vietų turinčių valstiečių atstovui, buvusiam Smilgių seniūnui Edmundui Toliušiui.

A. Pocius tokių kalbų nekomentuoja.

Anot mero, apie tai kalbėti dar anksti.

„Bus pranešta, kai bus nuspręsta“, – nukirto rajono vadovas.

Išgirsti E. Lunskio poziciją, kokia juoda katė perbėgo kelią tarp jo ir D. Malinausko, nepavyko. Anksčiau su žiniasklaida bendraudavęs Savivaldybės administracijos vadovas netekęs pareigų į skambučius neatsako.