36 metų A. Sacharukui iškeltą baudžiamąją bylą ketvirtadienį pradėjo nagrinėti Vilniaus apygardos teismo trijų teisėjų kolegija.

Buvusiam parlamentarui prokurorai pateikė kaltinimus dėl piknaudžiavimo tarnybine padėtimi, dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu.

Baudžiamasis procesas A. Sacharukui buvo pradėtas po skandalingos istorijos, kai šis Seime 2010-ųjų pradžioje balsavo už L. Karalių, tačiau vėliau buvo nutrauktas, nes parlamentarai nedavė sutikimo tuometį politiką patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Kai A. Sacharukas baigė kadenciją Seime, 2012-ųjų lapkritį prokurorai nusprendė panaikinti anksčiau savo priimtą sprendimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.

A. Sacharukui atstovaujantis advokatas Raimundas Jurka mano, kad prokurorai negalėjo panaikinti atsisakymo pradėti ikiteisminį tyrimą, todėl A. Sacharukui iškelta baudžiamoji byla nedelsiant privalo būti nutraukta, net jos nenagrinėjant teisme.

„Baudžiamasis procesas pradėtas per netinkamai taikytą įstatymo normą, o tai reiškia, kad baudžiamasis persekiojimas yra neteisėtas“, - R. Jurka pažymėjo, jog Seimui neleidus pradėti baudžiamojo proceso prieš A. Sacharuką, jo atsakomybė yra negalima.

„Įtarimai man buvo pareikšti tik praėjus metams po atnaujimo bylos“, - teisme stebėjosi A. Sacharukas.

Tuo metu kitas kaltinamajam atstovaujantis advokatas Egidijus Losis teismo prašo bylą nutraukti kitu pagrindu – esą A. Sacharukas jau kartą nubaustas už parlamentinės veiklos pažeidimą, jam skiriant įspėjimą. Jo teigimu, net jeigu tuo atveju būtų konstatuota, kad A. Sacharukas neteisėtai balsavo Seime, tačiau esą tai nepatenka į baudžiamosios teisės ribas.

Advokato teigimu, A. Sacharukas ne vienintelis balsavo už savo kolegą, tai esą daro ne tik Lietuvos, bet ir kitų valstybių politikai. Tiesa, išskyrus Italiją, kur yra pirštų antspaudų identifikavimo sistema.

Tuo metu valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Vytautas Kukaitis mano, kad advokatų pateikti prašymai nutraukti bylą yra nepagrįsti. Pasak jo, A. Sacharukas neskundė ikiteisminio tyrimo teisėjui nutarimo pradėti tyrimą, nors tokią galimybę turėjo, juoba kad buvo susipažinęs su bylos medžiaga.

V. Kukaitis stebėjosi, kad A. Sacharuko gynėjai jau vertina baudžiamosios bylos medžiagą, nors teismas dar net nėra viešai pagarsinęs kaltinamojo akto.

Ar bus patenkinti buvusio parlamentaro gynėjų prašymai, teismas paskelbs tik kitame posėdyje – jis numatytas kovo 20-ąją. Jeigu byla bus nenutraukta, teismas žada pradėti bylą nagrinėti iš esmės - bus pagarsintas kaltinamasis aktas, į posėdį bus iškviesti liudytojai.

A. Sacharukas: tai meilė už mano parlamentinę veiklą

Buvęs parlamentaras A. Sacharukas po teismo posėdžio prisipažino, kad dar viliasi, jog baudžiamasis procesas bus nutrauktas.

„Manau, kad tai yra procedūrinis pažeidimas, tikrai dėsiu visas pastangas, kad ši byla kuo greičiau pasibaigtų – vienaip ar kitaip, – sakė jis. – Šis pažeidimas Seime buvo daromas, ir dabar daromas, daromas visą laiką – už jį numatyta atsakomybė, ji taikoma visiems vienodai, kodėl aš išskirtas? Manau, tai pasakysiu per savo parodymus ir baigiamąją kalbą, kodėl taip mane myli – manau, tai yra įvertinimas už mano parlamentinę veiklą“.

Jis kol kas nesiryžo teigti, ar prokurorai teisėtai pradėjo baudžiamąjį procesą.

„Aš būčiau labai laimingas, jeigu visi tie pažeidimai būtų tam pačiame kontekste išnagrinėti – lygiateisiškumas turi juk būti teisinėje valstybėje, o dabar matau tik vieno asmens persekiojimą, – sakė jis. – Žinau vieną, kad man jau blogiau nebus, nei buvo apkaltoje, gali būti tik blogiau. Dabar baudžiamajame procese bus įvertinti visi faktai, įrodymai, apklausti visi liudytojai, ko nebuvo daroma Seime“.

Paklaustas, kas jam gali būti geriau, A. Sacharukas teigė: „Todėl, kad Seime iš manęs bandė padaryti Lietuvos išdaviką, o kas dabar gali būti blogiau – gal tapsiu vėl žmogumi“.