Neeilinė Vokietijos pareigūnų operacija – maždaug 3 tūkst. pareigūnų krėtė vadinamojo Reicho piliečių judėjimo šalininkus. Kratos buvo atliktos net 130 vietų, 11 iš 16 Vokietijos žemių.

Vokietijos teisingumo ministrus šiuos reidus pavadino antiteroristine operacija. Esą įtariamieji planavo šturmuoti parlamento pastatą ir užgrobti valdžią.

Pasak pareigūnų, 22 Vokietijos piliečiai sulaikyti įtariant naryste teroristinėje organizacijoje. Dar 3 asmenys – tarp kurių ir Rusijos piliečius, įtariami ją rėmę.

Du asmenys taip pat sulaikyti Austrijoje ir Italijoje.

„Saugumo tarnybos smogė vadinamųjų Reicho piliečių. Pastaraisiais mėnesiais atlikome su teroristinėmis organizacijomis susijusius tyrimus. Šiandien suėmėme ir įtariamą tinklo vadovą. Jis įtariamas kontroliavęs šias struktūras“, – kalbėjo Heseno vidaus reikalų ministras Peter Beuth.

Įtariamieji vadeivos įvardinti kaip Heinrichas XIII P. R. ir Rudigeris V. P, praėjusiais metais įkūrę teroristinę organizaciją, kurios tikslas – nuversti valdžią ir pakeisti Vokietijos santvarką.

71 metų Heinrichas XIII esą yra nedidelės Vokietijos kilmingųjų šeimos narys. O 69 metų Rudigeris – buvęs desantininkas.

Skelbiama, kad Heinrichas XIII, kurį grupuotė planavo paskirti naujuoju Vokietijos vadovu, susisiekė su Rusijos pareigūnais, bandydamas susitarti dėl naujos tvarkos šalyje, kai bus nuversta Vokietijos Vyriausybė.

Įtariama, kad jam tai padėjo padaryti Vitalija įvardijama rusė.

Pasak prokurorų, įtariamieji žinojo, kad jų tikslas gali būti pasiektas tik kariniu perversmu.

Teigiama, kad grupuotei priklauso buvę elitiniai kariai iš specialiųjų dalinių. Pranešama, kad tarp sulaikytųjų – ir teisėja, buvusi kraštutinių dešiniųjų partijos „Alternatyva Vokietijai“ narė.

Šešėliui kritus net ant Kremliaus, Rusijos ambasada Berlyne suskubo paneigti savo ryšius su kraštutinių dešiniųjų teroristinėmis grupuotėmis. Esą tai yra Vokietijos vidaus reikalai.

Reicho piliečiai yra žmonės, kurie nepripažįsta Vokietijos valstybės ir jos demokratinės santvarkos. Jie dažnai atsisako mokėti mokesčius ir konfliktuoja su valdžia.

Vokietija laiko kraštutinių dešiniųjų terorizmą didžiausia grėsme šalies saugumui. Pastaraisiais metais būta daugybės išpuolių.

Dar balandį policija sužlugdė kraštutinių dešiniųjų grupės sąmokslą pagrobti sveikatos apsaugos ministrą.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: