Varėnos rajono savivaldybės administracijos paskelbtas migrantų maitinimo konkursas įvyko pernai rugpjūtį, jį laimėjo Vilniaus bendrovė „Alzena“.

Buvo numatyta, kad sutartis, kurios maksimali vertė – 384 tūkst. eurų, galios iki šių metų vasario vidurio, tačiau įmonė migrantus maitino tik apie pusantro mėnesio, nes praėjusiųjų metų rudenį iš Varėnos rajone esančių Vydenių buvo iškeldinti paskutiniai migrantai.

Centrinio viešųjų pirkimų portalo duomenimis, sutartis nustojo galioti nuo spalio, iki tos dienos įmonei už maitinimą savivaldybė sumokėjo 84 tūkstančius eurų.

Opozicijos atstovas savivaldybės taryboje Vidas Mikalauskas Delfi sakė, kad „Alzena“ susijusi su administracijos direktoriaus žmona.

Registrų centro duomenimis, „Alzenos“ akcininkė ir direktorė yra Alvyra Žemaitienė.

Tarp Varėnos politikų buvo pasklidusi žinia, kad ji yra administracijos direktoriaus sutuoktinės pusbrolio žmona. Tačiau atsakymuose Delfi pats A. Verbickas patikslino: A. Žemaitienė yra jo sutuoktinės dėdės žmona.

Verbickas: tai – jokia paslaptis

Klausimo apie maitinimo konkurso laimėtojos ryšį su savo žmona A. Verbickas sulaukė prieš porą dienų vykusio rajono tarybos posėdžio metu.

„Kilo man tokia dvejonė – kodėl jūs tos sutarties pats nepasirašėte? Norėčiau paklausti, ar Alvyra Žemaitienė nėra susijusi su jumis giminystės kažkokiais ryšiais? Pavardė yra iš jūsų, sakykime, artimųjų aplinkos“, – posėdžio metu administracijos direktoriaus klausė V. Mikalauskas.

„Su manim tai nėra susiję, o iš mano artimos aplinkos – yra, ir tai jokia paslaptis“, – atsakydamas į klausimą to neneigė A. Verbickas.

Jis tikino, kad šiuo atveju vyko viešasis pirkimas, esą dėl jo jokių pažeidimų nenustatyta.

Penktadienį Delfi atsiųstuose atsakymuose savivaldybės administracijos direktorius pabrėžė, kad remiantis teisės aktais, šie ryšiai (kad verslininkė yra jo žmonos tėvo brolio žmona – aut.) nėra laikomi artimais ir todėl jų deklaruoti nereikėjo.

Kilo klausimų dėl kainos

Opozicijai priklausantis Varėnos rajono tarybos narys Povilas Saulevičius, kalbėdamas su Delfi, atkreipė dėmesį, kad iki „Alzenos“ migrantus maitinusios Varėnos mokyklų valgyklos tai darė vos ne perpus pigiau.

Viešai skelbiamoje Varėnos rajono savivaldybės ir „Alzenos“ sutartyje nurodytas vieno migranto dienos maitinimo įkainis – 10,9 eurų.

„Situaciją vertinu kaip galimas korupcijos apraiškas. Nes sudarinėti sutartis ir nedeklaruoti to viešųjų interesų deklaracijoje, tai yra bandymas nuslėpti faktus“, – kalbėjo jis.

P. Saulevičiui klausimų kelia ir tai, kodėl maitinimo sutartį pasirašė ne pats direktorius, o jo pavaduotoja.

„Tai parodo, kad A. Verbickas puikiai suvokė, kad jis negali pasirašyti šios sutarties, nes tai jau jam grėstų turbūt ir baudžiamąja atsakomybe“, – sakė jis.

Politikas pabrėžė, kad pavesti pasirašyti sutarties savo pavaduotojai administracijos direktorius negalėjo, nes oficialiai nebuvo nusišalinęs.

Jo teigimu, opozicija kreipsis į Vyriausiosios tarnybinės etikos komisiją (VTEK), kad ji pateiktų savo nuomonę apie šią situaciją.

Pasiūlė mažiausią kainą

Kaip teigiama Delfi administracijos direktoriaus atsiųstame komentare, konkurse dalyvavo šešios maitinimo įmonės, tarp jų dvi iš Varėnos rajono. Anot jo, „Alzena“ konkursą laimėjo, nes pasiūlė mažiausią kainą.

„Varėnos maitinimo įmonių pateiktuose pasiūlymuose kaina buvo daugiau nei du kartus didesnė, negu konkurso sąlygose patvirtinta 12 eurų kainos riba vienam asmeniui per dieną (pusryčiams, pietums ir vakarienei)“, – tikino jis.

Sutarties jis teigė pasirašyti negalėjęs, nes tuo metu atostogavęs.

Į klausimą, kodėl, kaip teigia opozicijos atstovai, anksčiau migrantai maitinti pigiau, A. Verbickas nurodė, kad migrantų krizė sukėlė daugybę nenumatytų ir ypač greitų sprendimų reikalaujančių situacijų.

„Ieškant geriausių išeičių, Operacijų centro sprendimu neteisėtų migrantų maitinimo organizavimui buvo skubiai pasitelkta Varėnos „Ąžuolo“ gimnazija ir „Ryto“ progimnazija. Paraleliai buvo organizuojami viešųjų pirkimų konkursai (suorganizuoti trys), tačiau konkursai neįvyko. Remiantis kitų savivaldybių patirtimi ir VRM rekomendacijomis, ketvirto viešojo konkurso metu buvo nustatyta maksimali 12 eurų paslaugos kainos riba ir paskelbtas supaprastintas atviras konkursas, kuriame galėjo dalyvauti tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys“, – rašoma atsakymuose.

Įmonės vadovė: man Verbickas jokia ne giminė

„Nėra jau jokio konkurso, jokio konkurso niekas nelaimėjo“, – Delfi ketvirtadienį sakė „Alzenos“ savininkė ir direktorė A. Žemaitienė.

Priminus, kad pernai įmonė laimėjo migrantų maitinimo Varėnoje konkursą, ji pabrėžė, kad tai buvo seniai: „Na tai kada tas buvo – prieš šimtą metų! Taigi niekas jų dabar nemaitina. Mėnesį mes pamaitinome ir viskas baigėsi“.

Paklausta apie santykius su Varėnos rajono savivaldybės administracijos direktoriumi, A. Žemaitienė sakė, jog jokio bendravimo su juo nėra.

„Man Verbickas jokia ne giminė“, – pabrėžė ji. Anot verslininkės, tarp jos ir jos vyro yra didelis skirtumas.

„Aš gal su vyru jau negyvenu penkeri metai“, – aiškino pašnekovė.

A. Verbicką ji sakė apskritai mačiusi vieną kartą. „Jokių ryšių ir jokių bendravimų su juo daugiau nebuvo“, – patikino ji.

A.Kašėta teigia kreipęsis į teisėsaugą

Apie situaciją Varėnos rajono meras A. Kašėta pasisakė feisbuke.

Anot jo, paskutinio tarybos posėdžio metu pasisakantys opozicijos atstovai pažymėjo, kad organizuotą viešojo pirkimo konkursą laimėjo administracijos direktoriaus sutuoktinės giminaitis, „interpretuojant tai kaip privačių ir viešųjų interesų supainiojimą“.

Varėnos meras Algis Kašėta

„Siekiant pašalinti bet kokias abejones dėl atliktų viešojo pirkimo procedūrų skaidrumo ar privačių Varėnos rajono savivaldybės administracijos darbuotojų interesų buvimo, kreipiausi į, Specialiųjų tyrimų tarnybą, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą, VTEK bei į Varėnos rajono savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisiją, kad būtų atliktas tyrimas dėl visų minėtos maitinimo paslaugų sutarties sudarymo aplinkybių“, – rašė jis.

Dėl tolimesnių veiksmų A. Kašėta pažadėjo apsispręsti gavęs atsakymus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)