Pareigūnų profsąjungos vadovas Vitalijus Jagminas LNK paaiškino, kad policijoje įvyko reforma, kurios metu buvo kalbama, kad dabar, kai yra itin nestabili situacija ir didelis policijos darbuotojų trūkumas, ne laikas daryti tokio masto pertvarkas.

„Darbuotojų stygių bandoma kompensuoti mums į pagalbą pasitelkiant kitas funkcijas vykdančius pareigūnus. Kaip žinome, ES mastu ir apskritai visur yra diskutuojama, kalbama, kad pareigūnų saugumas turėtų būti prioritetas, tačiau, kadangi trūksta pareigūnų, siekiant patenkinti visuomenės poreikį – atvažiuoti pas jus į pagalbą, į įvykį pasitelkiami policijos rėmėjai, šauliai arba kitų tarnybų pareigūnai“, – pasakojo profsąjungos vadovas.

V. Jagmino teigimu, nėra tokių įvykių, į kuriuos vykti užtektų vieno profesionalaus policijos pareigūno.

„Nėra pareigūnas saugus (vienas). Turime daug liūdnų pavyzdžių, kurių mūsų bendruomenei nesinori prisiminti, kada netekome kolegų, – kada paprastas, elementarus iškvietimas tampa rezonansiniu įvykių. Niekas negali įvertinti to žmogaus (galimo pažeidėjo) būklės arba kaip jis sureaguos, atvykus policijos pareigūnams“, – atkreipė dėmesį pašnekovas.

Jis pateikė pavyzdį: automobilis stovėjo ant vejos, pareigūnui nuėjus sudrausminti vairuotoją, įvyko konfliktas ir pareigūnas buvo apstumdytas.

„Tai rodo tokius neapibrėžtumus. Mes visą laiką kalbėjome ir akcentuodavome, ir pati taktika yra nukreipta į tai, kad pareigūno savisauga nukreipta dviems: pareigūnams būtina būti dviem. Aš turiu žinoti, ką porininkas geba, kad aš esu tikras, jog jis mane pridengs užnugaryje, atsitikus kažkokiam įvykiui, suspės sureaguoti ir mane apginti“, – paaiškino V. Jagmino.

Dėl to, anot jo, reforma pirmiausia turėjo būti nukreipta į pareigūno saugumo užtikrinimą.

„Pinigų galima užsidirbti, bet prarasto žmogaus niekas nesugrąžins“, – pabrėžė profsąjungos vadovas.

V. Jagminas paaiškino, kad kitų tarnybų pareigūnai tiesiog neįgudę dirbti policijos darbo, neįpratę reaguoti kritinėse situacijose.

„Dar kar svarbu: pareigūnai patys nesijaučia saugūs. Jei aš nesijaučiu saugus, aš visada stengsiuosi apginti save“, – pastebėjo pašnekovas.

Jo vertinimu, toks modelis, kai pareigūnų trūkumas kompensuojamas kolegomis iš kitų tarnybų, nėra tinkamas.

„Reikia pripažinti, kad yra pareigūnų trūkumas ir ne visą laiką mes galėsime atvykti šiandien. Reikia sakyti, kad į tam tikrus įvykius mes atvyksime galbūt kitą dieną, kai turėsime daugiau pajėgumų, tačiau į tuos įvykius, kur pagalba reikalinga čia ir dabar, turime reaguoti“, – pabrėžė V. Jagminas.

Paklaustas, ar šiandien, kviečiant pareigūnus, turėtume žinoti, jog jų galbūt teks laukti ilgesnį laiką, profsąjungos vadovas atsakė teigiamai.

„Reikia pripažinti, kad taip yra. Dėl to, kai buvo vykdoma dabartinė reforma, mes kalbėjome, kad tam dabar ne metas, nes kuo yra didesnė įtampa, nepasitenkinimas, tuo daugiau žmonių palieka tarnybą. Kuo daugiau netenkame kolegų, tuo labiau auga darbo krūviai“, – apibendrino V. Jagminas.

Visą LNK pokalbį su policijos pareigūnų profesinės sąjungos vadovu žiūrėkite čia: