„Būtent rytinis flangas šiuo metu kelia didžiausią rūpestį ir nerimą ir visi supranta, kad rytinio flango gynyba yra viso Aljanso gynyba, nes yra konkreti, karinė grėsmė iš Rytų“, – LRT radijui antradienį sakė A. Skaisgirytė.

„Lietuva, kartu su Baltijos šalimis, pateikė keletą siūlymų (rytinio flango gynybai – ELTA), vienas jų – apie oro ir priešraketinę gynybą. Atrodo, kad šitas sprendimas bus priimtas ir kad šalys narės yra pasirengusios prisidėti prie mūsų oro erdvės ir Baltijos regiono didesnės oro apsaugos“, – pažymėjo prezidento patarėja.

A. Skaisgirytės teigimu karas Ukrainoje parodė, kad būtent oro erdvės apsauga yra didžiausias nerimas, taip pat ir pavojus infrastruktūrai ir žmonėms.

ELTA primena, kad pirmą kartą Lietuvoje rengiamas NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis Vilniuje. Tai bus didžiausias renginys Lietuvos istorijoje, kuriame tikimasi 40–50 užsienio valstybių delegacijų (iki 3000 svečių) bei maždaug 2000 nevyriausybinių organizacijų ir tarptautinės žiniasklaidos atstovų.

Lietuvos Krašto apsaugos ministro įsakymu, saugumo užtikrinimui NATO viršūnių susitikimo ir pasirengimo metu, nuo liepos 7 iki 13 dienos pasitelkiami Lietuvos kariuomenės kariniai vienetai.

Pranešama, kad specialiai šiai užduočiai Lietuvos kariuomenė suformavo NATO viršūnių susitikimo karinės apsaugos pajėgas, į kurias įtraukti tiek jūrų, tiek sausumos, specialiųjų operacijų, karo policijos kovinės paramos ir logistiniai vienetai.

Iš viso saugumo užtikrinimui renginio metu bus pasitelkta 3 tūkst. Lietuvos karių ir iki 1 tūkst. NATO sąjungininkų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją