„Na, yra toks dalykas kaip derybinė taktika. Prezidentas Zelenskis iki paskutinės minutės, kaip geras derybininkas, rodo visus savo argumentus, kuriuos reikia panaudoti norint pasiekti tikslą“, – LRT laidoje sakė A. Skaisgirytė.

Anot jos, Ukrainos prezidentas puikiai supranta, jog kol kas sprendimas priimti šalį į NATO negali būti priimtas dėl tebevykstančio karo. Todėl, A. Skaisgirytės teigimu, labai svarbu, kad Aljansui priklausančios valstybės ir toliau remtų nuo Rusijos besiginančią Ukrainą.

„Tačiau vėlgi didysis tikslas yra (...) laimėti karą. Tam karui laimėti yra reikalinga NATO šalių narių parama, ir, žinoma, kad prezidentas Zelenskis tą supranta. Ir, susitikęs su prezidentu Nausėda, jis tą ir pasakė: ačiū už visą tą paramą, kurią Lietuva, lietuvių tauta ir Lietuvos Vyriausybė teikia Ukrainai. Tai yra svarbiausias dalykas, kuris turi būti padarytas šiandien“, – pažymėjo ji.

ELTA primena, kad Vilniuje vykstančio NATO viršūnių susitikimo metu daugiausiai dėmesio sulaukė Ukrainos narystės Aljanse klausimas.

Po ilgų derybų dėl Kyjivo transatlantinės perspektyvos formuluotės susitikimo komunikate, Aljansas patvirtino, kad „Ukrainos ateitis yra NATO“. Taip pat sutarta atsisakyti narystės veiksmų plano (MAP), patvirtina ilgalaikė karinė parama. Taip pat nutarta oficialiai įsteigti NATO-Ukrainos tarybą ir suglaudinti dvišalius politinius ryšius.

Kyjivas tikėjosi gauti aiškų signalą dėl narystės perspektyvos, tačiau komunikate nurodoma, kad tam kelias bus atviras tik tada, „kai sąjungininkai pritars ir kai bus įvykdytos sąlygos“. Visgi, kokie yra pastarieji reikalavimai, komunikate nenurodoma.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis antradienį pareiškė, kad „absurdiška“ nenustatyti Ukrainos narystės NATO termino. Taip jis teigė dar prieš paviešinant komunikate nugulusias kompromisines formuluotes.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją