„Jis kalba, matyt, paveiktas grasinimų, lyg ir prisipažįsta, kad organizavo masinius neramumus. Mums žinant, kaip tokio pobūdžio pareiškimai yra išgaunami iš žmonių, tai nelaikome šito pareiškimo kaip tikro. Tačiau žmogus gyvas, ir tai yra gera žinia“, – „Žinių radijui“ antradienį sakė A. Skaisgirytė.

Pirmadienį Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos išplatintame vaizdo įraše A. Lukašenkos režimo sulaikytas R. Pratasevičius teigė esąs Minsko miesto 1-ajame tardymo izoliatoriuje. Jis sakė neturįs jokių sveikatos problemų.

„Darbuotojų elgesys su manimi – maksimaliai korektiškas ir atitinkantis įstatymus. Šiuo metu toliau bendradarbiauju atliekant tyrimą – duodu prisipažįstamuosius parodymus dėl masinių neramumų organizavimo Minsko mieste“, – vaizdo įraše sakė žurnalistas.

A. Skaisgirytė pripažino, kad Vakarų bendruomenės reiškiami reikalavimai paleisti nutupdytu laineriu skridusį opozicijos aktyvistą R. Pratasevičių bei kartu su juo vykusią Sofiją Sapegą nebūtinai bus Minsko greitai įgyvendinti.

„Įgyvendinti nėra paprasta, jei režimas nutartų juos toliau laikyti ir falsifikuoti teismo procesą“, – sakė ji.

Visgi, akcentavo A. Skaisgirytė, tarptautinė bendruomenė žengė svarbų pirmąjį žingsnį.

„Tarptautinis aukšto lygio pasakymas visos Europos Sąjungos yra didelis įvykis tarptautinėje politikoje. Tą patį sako Jungtinės valstijos, Jungtinė Karalystė. Ką tarptautinė bendruomenė gali padaryti žmogaus teisei užtikrinti – tai nenuleisti negirdom, nesutikti su tuo, kas vyksta, o garsiai pasakyti savo poziciją“, – aiškino patarėja ir pažymėjo, kad ilgainiui paaiškės, kaip į Vakarų siunčiamas žinutes reaguos A. Lukašenkos režimas.

„Dėl realių įrankių [raginančių paleisti R. Pratasevičių ir S. Sapegą – ELTA] gyvenimas parodys. Tačiau dabar žengtas pirmasis žingsnis. Pasakyta – paleiskit <...>. Turime suprasti, kad tarptautinėje politikoje karo paskelbimas – pats blogiausias veiksmas, o visas priemonių paketas, kuris yra išvardintas, žymiai sumažina Baltarusijos galimybę veikti pasaulyje. Režimas turi pasverti, kas yra svarbiau“, – pridūrė A. Skaisgirytė.

Europos Sąjungos lyderiai pirmadienį pasmerkė Baltarusijos įvykdytą priverstinį keleivinio lainerio nutupdymą ir juo skridusio opozicijos aktyvisto Ramano Pratasevičiaus bei jo draugės Sofijos Sapegos sulaikymą, o Bendrijos oro bendrovės paragintos vengti Baltarusijos oro erdvės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)