„Nežinau, ar pinigai už principus yra įmanomi, kadangi V. Orbano nepritarimas Ukrainai remiasi kitais dalykais – ne tik apie pinigus čia kalba, čia kalba apie geopolitinę situaciją. Čia kalba apie Ukrainos ir Vengrijos santykį. Sakyčiau, jo argumentai nėra vien piniginiai. Kas daro šį surišimą, žinoma, tokiu šiek tiek gal mažiau svarbiu“, – ketvirtadienio rytą LRT radijui sakė A. Skaisgirytė.

Visgi, prezidento patarėja pabrėžia, kad jeigu Vengrija ir toliau laikysis skeptiškos pozicijos Ukrianos narystės ES, tai bus stiprus smūgis ES vienbalsiškumo principui.

„Nors ir šitą sprendimą labai norisi pasiekti šios EVT metu, tačiau gyvenimas nesibaigia šia diena, gyvenimas toliau tęsiasi. Ir tos šalys, kurios remia Ukrainą, ir toliau rems Ukrainą ir toliau sieks Ukrainos kuo greitesnės derybų pradžios, tačiau, kaip jau prezidentas yra minėjęs, bus didžiulis smūgis suduotas Europos Sąjungos vienbalsiškumo principui“, – sakė A. Skaisgirytė.

„Ir, matyt, kad bus ieškoma kelių, kaip daryti sprendimus tuo atveju, jeigu viena šalis atkakliai prieštarauja“, – pridūrė ji.

ELTA primena, antrus metus tęsiantis Rusijos sukeltam karui Ukrainoje, ši EVT taryba viešojoje erdvėje jau traktuojama kaip viena svarbiausių šiais metais. Vyksiančiame posėdyje bus diskutuojama ne tik dėl Ukrainos, bet ir Moldovos bei Sakartvelo eurointegracijos ES ateities.

Nepaisant Vakarų bendruomenės išsakomos paramos Ukrainai, jos narystės ES bendrijoje klausimas šiuo metu nėra aiškus, sprendimų priėmimą gali apsunkinti Vengrijos pozicija. Šios šalies premjeras Viktoras Orbanas yra pareikalavęs išbraukti diskusijas Ukrainos narystės tema iš EVT darbotvarkės.

Kritikai kaltina V. Orbaną, kad šis bando šantažuoti Briuselį, siekdamas gauti prieigą prie milijardinio ES finansavimo.

Tačiau prieš itin svarbų viršūnių susitikimą EK paskelbė atblokavusi 10,2 mlrd. eurų Vengrijai skirto finansavimo.

Lėšos, sudarančios maždaug trečdalį bendros sumos, kurią prieš metus ES nusprendė įšaldyti, buvo atblokuotos V. Orbano vyriausybei priėmus įstatymus, stiprinančius teismų nepriklausomumą, sakoma trečiadienį paskelbtame Europos Komisijos pranešime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)