Pirmadienis buvo darbingas

Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Civilinės saugos skyriaus viršininkas Donatas Gurevičius pirmadienio vakarą Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ teigė, jog jau sekmadienį ugniagesiams gelbėtojams teko 73 kartus vykti šalinti nuvirtusių medžių, jų šakų.

„Dažniausiai jos virto ant važiuojamosios kelio dalies, automobilių, elektros laidų. Buvo ir tokių atvejų, kad medžiai apgadino ir automobilius. Sekmadienį virtę medžiai nesužalojo žmonių.

Tačiau jau pirmadienį gavome pranešimą, kad Joniškio rajone esančioje Žagarėje virsdamas medis prispaudė moterį. Atvykę medikai konstatavo šios moters mirtį, nes medžiai buvo užvirtę tiek ant galvos, tiek ant kojų“, – pasakojo jis.

Per pirmadienį nuo 6 valandos ryto iki 15 valandos ugniagesiai apie 40 kartų vyko šalinti nuvirtusių medžių.

„Daugiausiai tokių gelbėjimo operacijų jie atliko Vilniaus ir Šiaulių apskrityse, bent po devynis kartus“, – kalbėjo D. Gurevičius.

Anot Žinių radijo laidos „Aktualusis interviu“ pašnekovo, tokie škvalai dėl šalto ir karšto oro susimaišymo ir netikėtai kylančio škvalo galėjo būti bet kur.

„Svarbu paminėti, kad Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas vakariniuose Lietuvos rajonuose išsiuntė jau ir perspėjimo žinutes, perspėdami apie vėją“, – pirmadienio vakarą sakė jis.

Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Civilinės saugos skyriaus viršininkas D. Gurevičius rekomendavo pučiant dideliam vėjui reikėtų sustabdyti darbus lauke.

„Dažnai tai būna statybos darbai, laikinos konstrukcijos gali būti pastatytos. Todėl reikėtų įsitikinti, ar tas stiprus vėjas nesutrukdys tai veiklai. <...> Taip pat perspėti darbuotojus, kaimynus apie stipresnį vėją, sutvirtinti laikinas konstrukcijas, įrenginius, uždaryti langus, duris, stoglangius. Reikėtų įvertinti ir balkoną – ką galima išsinešti, sutvirtinti“, – ragino Žinių radijo pašnekovas.

ESO atstovė: elektros energijos tiekimas atstatytas 10 tūkst. vartotojų, dar 4 tūkst. tai tikimasi padaryti artimiausiu metu

10 tūkst. šalies vartotojų jau atnaujintas elektros tiekimas, dar 4 tūkst. tai tikimasi padaryti artimiausiu metu, tikina „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) ryšiams su visuomene Rasa Juodkienė.

„10 tūkst. vartotojų visoje Lietuvoje buvo atstatytas elektros energijos tiekimas“, – LRT radiją informavo R. Juodkienė.

ESO atstovė akcentavo, kad pirmadienio vakarą elektros energijos neturėjo 11 tūkst. vartotojų, o antradienio naktį – 4 tūkst. Pasak jos, nuo audros naktį nukentėjo ir Klaipėdos rajonas, kuriam šiuo metu skiriamas papildomas dėmesys.

„Visoje Lietuvoje dirba virš 300 žmonių, jie dirba pamainomis, papildomos pajėgos Klaipėdos rajone ir apskrityje yra sutelktos. Tai vertiname gedimus ir taisome juos“, – sakė ESO atstovė, pažymėdama, kad kol kas neaišku, kada elektros energijos tiekimas bus atstatytas visiems vartotojams.

„Į gedimų sąrašą turėjome įtraukti Gargždus, ten prasiautęs vėjas padarė žalos ir šiuo metu apie 300 vartotojų neturi elektros energijos. Tai jiems tikimės, kad bus atstatyta artimiausiu metu“, – taip pat akcentavo ji.


R. Juodkienė taip pat paragino gyventojus būti atsargiais ir neliesti audros išvartytų medžių bei nutrauktų laidų.

„Labai svarbu neliesti nukritusių laidų, medžių, kurie yra nuvirtę, ir šalimais yra laidai. Net jeigu laidų nesimato, nereikėtų imtis iniciatyvos ir bandyti tokius dalykus sutvarkyti, reikėtų pranešti ESO. Mat, per medį gali tekėti elektros srovė“, – akcentavo ESO atstovė.

„Tai reikėtų iš tikrųjų elgtis labai atsakingai, atsargiai ir nesiimti jokių veiksmų“, – paragino ji.

Savo ruožtu Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) valdybos viršininkas Gediminas Šiukšta teigia, kad antradienio naktis praėjo ganėtinai ramiai.

„Naktis praėjo pakankamai ramiai, pagrindinis darbas mums, ugniagesiams, buvo krūvis praeitos paros antroje dienos pusėje. O naktį buvo vienas, kitas įvykis nesukėlęs ypatingų padarinių“, – LRT radijui sakė G. Šiukšta.


Nuo pastarosiomis dienomis Lietuvą siaubusių audrų, pasak jo, labiausiai nukentėjo Joniškio rajonas.

„Stebint situaciją kituose rajonuose, galima teigti, kad nėra taip baisu arba tragiška, kaip kad Šiaulių apskrityje, konkrečiai Joniškio rajone, kur buvo net 13 iškvietimų“, – sakė jis.

PAGD valdybos viršininkas teigia, kad dažniausiai ugniagesiams teko šalinti nuvirtusius medžius.

„Pagrindiniai darbai, kuriuos teko atlikti ugniagesiams, tai būtent medžių šalinimas nuo važiuojamosios kelio dalies, nuo transporto priemonių. Buvo škvalas praėjęs taip, kad yra nulaužtų ne vienas, o keliasdešimt medžių ir ugniagesiai turi (...) šalinti kelis medžius vienu metu“, – sakė jis.

ELTA primena, kad pirmadienį daugelyje Lietuvos rajonų kilo audra, liūtys.