Užsukus į Šiaulių miesto savivaldybei priklausantį socialinį būstą Dvaro gatvėje, nosį riečia nemalonūs kvapai. Ant grindų mėtosi neapmokėtos sąskaitos, šalia kurių – pastipusi žiurkė.

Baisu prisiliesti prie sienos ar durų. Sunku patikėti, kad neseniai šiame bute gyveno žmonės, kurie čia gamino maistą, ilsėjosi, leisdavo vakarus. Butas taip nuniokotas, kad remontui reikalingos lėšos daug didesnės nei buto vertė. Todėl savivaldybė nusprendė pakeisti patalpų paskirtį ir jas parduoti.

„Yra sudaryta komisija, kuri pirks paslaugą – paversti šias patalpas iš gyvenamųjų patalpų į ūkinės paskirties pagalbines patalpas, kad jas būtų galima parduoti aukcione“, – sako Šiaulių miesto savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjas Gytis Skurkis.

Šiaulių miesto savivaldybė nusprendė parduoti šešis butus, nes visi panašios būklės. Vienur gyvenę žmonės mirė, kitus nuomininkus dėl nesumokėtų mokesčių iškeldino. Vien už nuomą savivaldybei gyventojai skolingi beveik du tūkstančius litų. Nesumokama ir už elektrą, vandenį, kitas paslaugas. Savivaldybės atstovas Gytis Skurkis sako, kad skolos taip ir liks.

„Skolos, ten, kur priteista ir iškeldinti gyventojai yra perduodamos antstoliams. Gyventojai paprastai neturi jokių pajamų, todėl iki gyvenimo pabaigos bus persekiojami antstolių, o kur numirę, paliks skolas“, – teigia G. Skurkis.

Už tokius apleistus butus savivaldybė tikisi gauti nuo dviejų iki penkių tūkstančių litų. Tačiau šiomis patalpomis nesidomi net kaimynai.

„Aš tiesiog nesidomėjau ir apie tai negalvojau“, – sako šiaulietė Kristina.

Savivaldybės atstovai sako, kad šiandien užsirašius eilėje dėl socialinio būsto, jo tektų laukti maždaug 15 metų. Daugeliui žmonių – tai svajonė. Tačiau gyvenantys valdiškuose namuose ne visada tai vertina.

Iš viso Šiaulių miesto savivaldybė turi per 800 gyvenamųjų patalpų: per 600 butų, keletą namukų ir kambarių bendrabučiuose.