„Atsižvelgiant į tai, kad naujas teisinis reguliavimas turėtų įtakos tiek darbuotojų, tiek darbdavių teisėms ir pareigoms, dėl įstatymo projekto reikėtų gauti Lietuvos trišalės tarybos išvadą“,- sako projektą įvertinęs Teisės departamento Privatinės teisės skyriaus vyresnysis patarėjas, laikinai atliekantis departamento direktoriaus funkcijas Dainius Zebleckis.

Seimo teisininkų nuomone, siūlymas nustatyti viena darbo diena ilgesnės trukmės kasmetines atostogas svarstytinas.

„Švenčių dienos nėra poilsio laikas, tapatus kasmetiniam poilsio laikui, kuris suteikiamas kaip kasmetinės atostogos. (...) Atkreiptinas dėmesys į tai, kad įstatymo projekte nesiūloma ilginti kasmetinių atostogų trukmės tuo atveju, kai darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas. Nepaisant to, kad įstatymo projekte siūloma minimalioji kasmetinių atostogų trukmė gali būti nustatyta, dėl minėtų priežasčių įstatymo projekte siūlomas reguliavimas kelia abejonių“,- sakoma Seimo Teisės departamento išvadoje.

Atmintinų dienų įstatymo ir Darbo kodekso pataisas įregistravę Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai Andrius Bagdonas ir Simonas Gentvilas siūlo Gegužės 1- ąją - Tarptautinę darbo dieną išbraukti iš nedarbo dienų sąrašo ir ją paskelbti tik atmintina diena. Tačiau šios šventinės dienos praradimą parlamentarai siūlo kompensuoti, papildant kasmetinių darbuotojų atostogų dienų skaičių papildoma viena diena, primena ELTA.

Jų teigimu, Gegužės 1-oji didelei daliai visuomenės nebeturi šventinės reikšmės ir asocijuojasi su sovietine valstybės praeitimi, šią laisvą dieną daugelis žmonių skiria asmeninėms reikmėms, o ne minėjimams.

Seimo socialdemokratai tradiciškai tvirtai laikosi pozicijos, kad tai labai svarbi tarptautinė data, kuri, kaip ir daugelyje šalių, turi būti nedarbo diena.

Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys“ Linas Kukuraitis sako, kad sekant tokia kolegų Seimo narių logika, visas šventes, tai pat ir gražiausias religines bei šeimos šventes, galima būtų priskirti kiekvieno individualioms atostogoms. „Bet pagalvokime, kas pradėtų dėtis su socialiniu visuomenės audiniu?“,- svarsto politikas.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai (LLRA-KŠS) atstovaujanti Seimo narė Rita Tamašunienė asmeniškai palaikytų pasiūlymą šventine diena skelbti Gegužės 3-iąją – 1791 m. pirmosios rašytinės Konstitucijos Europoje dieną. Seimui ji taip pat siūlytų svarstyti idėją dėl trumpesnės darbo savaitės ar pvz. ilgųjų savaitgalių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją