Siūloma sudaryti vienodas galimybes pretenduoti į antrojo laipsnio valstybinę pensiją - ir daugiavaikei motinai, ir daugiavaikiui tėvui.

Seimas pradėjo svarstyti sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės pristatytas tai numatančias Valstybinių pensijų įstatymo pataisas.

Pagal teikiamus pakeitimus siekiama nustatyti teisę gauti antrojo laipsnio valstybines pensijas motinai arba tėvui, išauginusiems ne mažiau kaip iki 8 metų 5 ir daugiau vaikų ir gerai juos visus išauklėjusiems iki pilnametystės arba iki tol, kol teisės aktų nustatyta tvarka tėvams yra nustatyta pareiga išlaikyti savo vaikus, sulaukusius pilnametystės.

Įstatymo projektu siekiama pašalinti valstybinių pensijų esmės ir paskirties neatitinkančius daugiavaikių motinų teisės gauti antrojo laipsnio valstybinę pensiją ribojimus, kai daugiavaikės motinos neįgyja šios teisės arba jos netenka dėl suaugusio, pilnamečio vaiko (kurio atžvilgiu tėvams yra pasibaigusios Civilinio kodekso nustatytos teisės ir pareigos) padaryto nusikaltimo, viešosios tvarkos pažeidimo, piktnaudžiavimo alkoholiu ar dėl kitų elgesio normoms prieštaraujančių pilnamečio vaiko veiksmų.

Po pristatymo už teisės akto pakeitimus balsavo 45 Seimo nariai, prieš - 1, susilaikė 15 parlamentarų. Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete, papildomu - Biudžeto ir finansų komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti pavasario sesijoje.

Garbės donorams siūloma sudaryti galimybę gauti pirmojo laipsnio valstybines pensijas

Siūloma garbės donorams sudaryti galimybę gauti ne antrojo laipsnio, o pirmojo laipsnio valstybines pensijas.

Seimas po pateikimo pritarė tai numatančioms Seimo nario Jono Varkalos pristatytoms Valstybinių pensijų įstatymo pataisoms.

Kaip pažymima dokumento aiškinamajame rašte, antrojo laipsnio valstybinės pensijos, kurių dydis yra 116 eurų, skiriamos garbės donorams, t. y. asmenims, 40 kartų nemokamai davusiems kraujo. Pirmojo laipsnio valstybinė pensija siekia 232 eurus. Projekto iniciatorius pažymi, kad Lietuvoje šiuo metu yra tik keturi garbės donorai.

Po pristatymo už teisės akto pakeitimus balsavo 35 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 21 parlamentaras. Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete, papildomu - Biudžeto ir finansų komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti pavasario sesijoje.