„Žiūrint į mūsų kaimynus latvius ir lenkus, ten yra tiesiog savivaldybėms įtvirtinta prievarta, kad, jeigu žmogus nori, privalo būti jo vaikui sudarytos galimybės lankyti darželį.

G. Skaistė siūlo įstatymu įtvirtinti savivaldybėms prievolę kaimiškose teritorijose pavėžėjimą iki ugdymo įstaigos organizuoti ne tik mokyklinio amžiaus, bet ir ikimokyklinio amžiaus vaikams.

„Šiandien įstatymuose yra numatyta, kad pavėžėjimas yra numatomas kaimiškose teritorijose tiktai moksleiviams, tačiau kai kalbama apie darželius, akivaizdu, kad kaimiškose teritorijose tikrai padėtų didinti darželių lankomumą, jei tokia pati paslauga būtų suteikiama ir ikimokyklinio ugdymo įstaigoms,“ – G. Skaistė taip pat siūlo savivaldybėms taikyti skatinimo priemones.

„Akivaizdu, kad savivaldybių norą geriau užtikrinti šią paslaugą vaikams skatintų, jeigu būtų finansavimas susiejamas ne tiktai su konkrečiu vaiku (kas dažniausiai neskatina savivaldybių prisidėti), bet ir sąsają su paslaugų prieinamumo ir kokybės rodikliais. Manau, kad tai tikrai galėtų paskatinti savivaldybes prisidėti ir aktyviau suteikti šią galimybę vaikams,“ – sakė G. Skaistė.

G. Skaistės teigimu, įvairūs tyrimai rodo, kad socialinės rizikos šeimose gyvenančių vaikų socialinį atsilikimą sumažina ir platesnes gyvenimo perspektyvas atveria lankymas ikimokyklines įstaigas.
„Savivaldybės nesirūpindamos kenkia šių vaikų ateičiai, kadangi įvairūs tyrimai rodo, jog socialinės rizikos šeimose gyvenantys vaikai, jeigu jie lanko darželius, jų tolimesni pasiekimai yra gerokai geresni, o ilgoje perspektyvoje dažnai, jeigu jie atsisako ikimokyklinio ugdymo, didėja rizika, kad jie apskritai visą savo gyvenimą bus priklausomi nuo socialinių išmokų ir liks atskirtyje,“ – Seime vykusioje konferencijoje sakė G. Skaistė.

Praėjusių metų rugsėjį Valstybės kontrolė paviešino atlikto audito ataskaitą „Ar išnaudojame ikimokyklinio ugdymo galimybes sėkmingesnei vaikų ateičiai užtikrinti“ apie ikimokyklinio ugdymo paslaugų prieinamumą Lietuvos savivaldybėse. Dalis audito buvo skirta įvertinti, ar visos savivaldybės į ikimokyklinį ugdymą įtraukia visus socialinės rizikos šeimose augančius vaikus; ar skiria jiems privalomą ikimokyklinį ugdymą. Ataskaitoje teigiama, kad daugiau kaip trečdalis (net 36 proc.) socialinės rizikos šeimose augančių vaikų iki 5 metų (imtinai) nedalyvavo ikimokyklinio ugdymo procese, nes savivaldybės neskyrė jiems privalomo ugdymo, neorganizavo vežiojimo į ikimokyklinio ugdymo programą vykdančias įstaigas.

Šių metų birželio 1 d. Savivaldybių asociacija Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetui pateikė duomenis, kad nepalankioje aplinkoje šalyje auga 4414 ikimokyklinio amžiaus vaikų. Iš jų 2018-2019 m. privalomas ikimokyklinis ugdymas skirtas vos 246 vaikams. Dalis vaikų lanko darželius savanoriškai, tačiau apie 1,4 tūkst. nepalankioje aplinkoje augančių vaikų visgi lieka be taip jiems reikalingo ikimokyklinio ugdymo.