Kur ieškoti pagalbos?

Nenuostabu, kad pakilus oro temperatūrai atliekos ima greičiau gesti, skleisti nemalonų kvapą bei vilioti įvairius vabzdžius, o tai gali padidinti infekcinių ligų plitimo riziką.

Į redakciją paskambinęs mūsų skaitytojas Stanislovas piktinosi, kad, jo žodžiais, ant šio svieto visai nebėra tvarkos. Vyras pasakojo, kad vieną dieną norėdamas išmesti šiukšles A. Jucio gatvės 44, 46 ir 48 namų kieme esančiuose pusiau požeminiuose atliekų konteineriuose, pakėlė vieno jų dangtį ir išvydo ant vidinės pusės besiraitančias baltas kirmėles.

Anot mūsų pašnekovo, tokių šleikštulį keliančių vaizdų gali prisižiūrėti ypač karštomis vasaros dienomis, kai nesilaikoma konteinerių dezinfekcijos reikalavimų.

Stanislovas pasakojo girdėjęs, kad šiltuoju metų laiku konteineriai turėtų būti plaunami ir dezinfekuojami bent jau kas du mėnesius, bet abejojantis, kad Plungėje šios tvarkos yra laikomasi.

Vyriškis sakė, kad dėl tokios netvarkos ir antisanitarinių sąlygų kreipėsi į Plungės miesto seniūniją, tačiau jokio konkretaus atsakymo negavo, todėl paskambino „Žemaičiui“.

Norėdami išsiaiškinti situaciją, kaip dažnai plaunami ir dezinfekuojami mieste esantys atliekų konteineriai, kreipėmės į Telšių regiono atliekų tvarkymo centro direktorių Vidimantą Domarką. Išgirdęs apie Stanislovo papasakotą nutikimą, centro direktorius sakė nieko panašaus iki šiol nei matęs, nei girdėjęs.

„Tikėtina, kad tai yra musių lervos, kurių gali atsirasti, jeigu į konteinerį yra išmetama žalios mėsos arba kruvinų jos pakuočių. Pašalinus šias atliekas, kartu dingsta ir lervos, o rudeniop atsiras nauja partija – vaisinių – muselių, kurios, deja, taip pat yra neišvengiamos“, – kalbėjo V. Domarkas.

Pasak jo, tokios staigmenos yra nemalonios, bet laikinos. Kad jų pasitaikytų kuo rečiau, visas maisto atliekas, o ypač mėsos ir vaisių, prieš išmetant reikėtų sudėti į plastikinį maišelį ir sandariai užrišti.

Dezinfekcija atliekama laiku

V. Domarkas kalbėjo, kad šiukšlių konteinerių dezinfekcija tokioje situacijoje tikrai padėtų, tačiau ją reikėtų atlikti praktiškai kasdien. „Bet tada iškart kyla klausimas – ar mes esam pasiruošę tokios paslaugos kaštams?“ – retoriškai klausė įmonės vadovas.

Plungėje atliekų konteineriai yra dezinfekuojami tris kartus per metus. Ištuštinus juos, konteineriai išpurškiami specialiu tirpalu, skirtu paviršiams ir įrenginiams dezinfekuoti maisto, gėrimų ir pieno ruošimo, perdirbimo, laikymo vietose.

Išgirdome ir tai, kad minėti A. Jucio gatvės daugiabučių namų kieme esantys konteineriai paskutinį kartą tokiu būdu buvo dezinfekuoti birželio pabaigoje.

Patarimai gyventojams

Buitines atliekas geriausia yra išmesti sandariuose maišeliuose, o prieš atsikratant greitai gendančių produktų pakuočių, reikėtų jas praplauti. Taip pat rekomenduojama užsukti išmetamus butelius, nepilti skysčių, kadangi jie ima greitai rūgti ir skleisti nemalonų kvapą, bei visuomet uždaryti konteinerio dangtį.

Popierinės pakuotės turėtų būti sausos ir švarios, o dėžutės išlankstytos, kad neužimtų daugiau vietos. Siekiant tausoti aplinką, į buitinių atliekų konteinerius svarbu nemesti pavojingų atliekų, buitinės chemijos produktų ar cheminėmis medžiagomis užterštų pakuočių.