Delfi pateikia visus ministrei J. Šiugždinienei pateiktus klausimus.

„Įvertindami tai, kad skaidrumo stoka naudojant valstybės biudžeto lėšas daro didelę žalą valstybei, jos institucijų, o taip pat Jūsų vadovaujamos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos reputacijai bei remdamiesi Lietuvos Respublikos Seimo statuto 208 straipsnio 13 dalimi, prašome Jus atsakyti į klausimus, susijusius su asmeniškai Jūsų panaudotomis valstybės biudžeto lėšomis“, – į ministrę kreipėsi parlamentarai.

1. Š.m. gegužės 16 d. vakarą paviešinote savo, kaip Kauno miesto savivaldybės tarybos narės, ataskaitas apie tarybos nario veiklai skirtų lėšų panaudojimą. Kaip paaiškintumėte tokią pavėluotą savo reakciją?

2. 2019 III ketvirčio, taigi, už liepos – rugsėjo mėnesius Jūsų pateikta ataskaita yra pažymėta birželio 28 diena, kuomet Jūsų ataskaitoje apibendrinamos lėšos net negalėjo būti išleistos. Ar Jūsų manymu, toks atsiskaitymas už lėšų panaudojimą yra tinkamas? Kaip vertinate tokios ataskaitos patikimumą?

3. 2020 m. rugsėjo 31 d. datuotoje ataskaitoje bandėte pagrįsti 2496,3 eur. sumos panaudojimą liepos – rugsėjo mėnesiais, tačiau tų metų rugsėjo mėnuo turi tik 30 d. Ta pati situacija ir su 2020 m, birželio 31 d. kurios nebuvo kalendoriuje, tačiau Jūs rašėte ataskaitą. Kaip tai įvyko? Ar nemanote, kad dokumentas turi klastojimo požymių? Ar tokie faktai skatina visuomenės pasitikėjimą Jumis kaip Vyriausybės nare?

4. Ataskaitų rašymas neegzistuojančiomis mėnesio dienomis socialiniuose tinkluose, o ir bendrai visuomenėje, sukėlė didelį nepasitikėjimą, diskreditavo valstybes institucijas ir Jūsų užimamas pareigas. Ar nemanote, kad už tai reikėtų atsiprašyti?

5. Transportas, paslaugos eilę mėnesių Jums kainavo po 1100 eur (jau minėtos 2020 m. birželio 31 d., 2020 m. rugsėjo 31 d. ataskaitos). Kaip pavyko pasiekti tokios nuosekliai sutampančios (centų tikslumu) sumos buvimą? Kodėl tokios didelės Jūsų išlaidos kurui (imant visus Jūsų pateiktus atsiskaitymus), nors gyvenote ir dirbote tarybos nare tame pačiame mieste, o be to – dalis ataskaitų apima karantino ribojimų laikotarpį, kuomet judėjimas tarp skirtingų savivaldybių buvo draudžiamas.

6. Negaudama atsakymų dėl to, kaip panaudojote valstybės lėšas, su Jumis bendadarbiavimą nutraukė net Lietuvos moksleivių sąjunga? Toks pareiškimas buvo paskelbtas Lietuvos moksleivių sąjungos socialinio tinklo paskyroje. Ar nejaučiate gėdos ir nemanote, kad kaip švietimo ministrė jau duodate ir blogą pavyzdį Lietuvos moksleiviams, jau nekalbant apie visus švietimo sistemos darbuotojus?

7. Jums veiklai skirtos lėšos buvo pervedamos pavedimu į Jūsų nurodytą sąskaitą. Ar esate pasirengusi pateikti jos išrašus, kurie patvirtintų prekių ir paslaugų įsigijimus? Šie išrašai yra saugomi elektroninės bankininkystės sistemoje ir galėtų atstoti čekius, kurių, kaip minėjote, nesate išsaugojusi, nes leidžia nustatyti sandorio datą, pardavėją ir bent pagal tai įvertinti, kaip lėšos buvo panaudotos bei kad jos tikrai buvo išleistos asmeniškai Jūsų. Jei esate pasirengusi pateikti išrašus, informuokite, kur Seimo nariai ir visuomenės atstovai su jais galėtų susipažinti.

8. Ar jau nėra per daug skandalų, kurie leidžia abejoti Jūsų ir Jūsų aplinkos skaidrumu? Dabar diskutuojame apie Jūsų ataskaitas, o taip pat viešai ne kartą diskutuota, kaip Jūsų viceministrė A. Kudarauskienė dalyvavo Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre kilusiame skandale, kai šiame profesinio mokymo centre dirbdama galimai neteisėtai įgijo nemokamą išsilavinimą ir tuo pat metu gavo atlygį. Kokių skandalų švietimo srityje visuomenei dar tikėtis? Ar nemanote, kad tokie epizodai skatina visuomenę nepasitikėti visų lėšų švietimo sistemoje panaudojimo skaidrumu?

9. Jūs aktyviai dalyvavote rengiant TS–LKD rinkimų programą „Planas Lietuvai“, buvote darbo grupės, kuri rengė šią programą, vadovė. Programoje rašoma: „Vakaruose politikams tenka trauktis iš pareigų vien dėl įtarimų nuplagijavus mokslinį darbą, netyčia panaudojus reprezentacines išlaidas asmeniniams poreikiams ar piktnaudžiavus tarnybine padėtimi. Vakarų politinės bendruomenės išmoko istorines pamokas iš revoliucijų, pilietinių karų, laikinų diktatūrų ar totalitarinio valdymo patirties“. Kada įrodysite, kad tai nebuvo tik tušti žodžiai prieš rinkimus ir paseksite Jūsų pažadėtu vakarų politikų keliu bei atsistatydinsite?

Delfi žiniomis, reikiami 10 parlamentarų parašų jau yra surinkti.

ELTA primena, kad abejonės, ar J. Šiugždinienė skaidriai naudojosi savivaldybės tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis, kilo po to, kai praėjusios savaitės ketvirtadienį visuomenininkas Andrius Tapinas paskelbė, kad politikė, prieš pradėdama darbą ministerijoje, galimai neskaidriai įsisavino beveik 14 tūkst. eurų.

Ministrė savo išlaidų pagrįsti čekiais negalėjo, tačiau paviešino Kauno savivaldybei pateiktas ataskaitas.

Tuo metu Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) partijos vadovybė tvirtina, kad pasitikėjimas J. Šiugždiniene nėra susvyravęs. Pasak konservatorių Prezidiumo, ministrė, eidama Kauno miesto savivaldybės tarybos narės pareigas, už kanceliarines lėšas atsiskaitinėjo savivaldybėje nustatyta tvarka. Todėl, TS–LKD vertinimu, ji nepadarė jokių nusižengimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)