„Situacija labai sudėtinga, vaikas keturiolikos metų, jis nepasiskiepijęs, užsikrėtė nuo artimųjų savo namuose“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Ligoninių reanimacijose dabar – 116 koronavirusu sergančių ligonių. Ministras sako, kad priartėjus prie 200 situacija primins praėjusią žiemą.

„Nuo to momento gydytojams gali tekti rinktis, kieno gyvybę gelbėti. O kieno – jau nebe“, – sakė A. Dulkys.

Ligoninių resursai skiriami sergantiems koronavirusu, tokių pacientų skaičius jau viršijo tūkstantį. Ligoninės praneša apie uždaromus skyrius ir ribojamos arba stabdomos planinės operacijos.

Medicinos paslaugos jau ribojamos Šiaulių ligoninėje, Santaros klinikose, Klaipėdos universitetinėje ligoninėje.

Į pastarąją atvykę pacientai iš aplinkinių rajonų sako tai jau pajutę.

„Man kaip tik dabar reikia daryti operaciją 5 kartą“, – LNK sakė viena moteris.

Kitas vyras teigė, jog teks kentėti, o ką daugiau padarysi.

„Turi laukti. Nieko nepadarysi čia“, – kalbėjo vyras.

Daugėjant ligonių jie siunčiami į mažąsias ligonines. Tauragės ligoninė praneša uždariusi vaikų ir psichiatrijos skyrius, Gargždų vaikų skyrių.

Kretingos ligoninėje vietoje vaikų skyriaus veiks skyrius koronavirusu sergantiems pacientams. Bus mažinama chirurginių operacijų.

„Atsirado protrūkių pačioje ligoninėje, dėl to prireikė atidaryti kitas ligonines. Jie patys inicijavo ir mes inicijavome. Reikia ruoštis <...>“, – LNK žinioms pasakojo Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas Vinsas Janušonis.

Juodojoje COVID-19 zonoje esančioje Marijampolėje situacija taip pat įtempta. Ligoninė sako teikianti visas paslaugas, bet ir čia koronavirusu sergančių daugiau, nei buvo skirta lovų, reanimacija pripildyta. Planuojama uždaryti terapinį skyrių.

„Jau dabar mes planuojame ir planines operacijas perskirstome, nukeliame į gruodį, sausį, nes fiziškai negalime padaryti“, – kalbėjo Marijampolės ligoninės direktorius Mantas Čėsna.

Ir kretingiškiai nerimauja dėl savo ligoninės. Bijo, kad nesulauks pagalbos.

„Mums, seniems žmonėms, reikia tų paslaugų visokių. Labai gaila būtų“, – sakė kretingiškė.

Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys teigia, kad situacija geresnė nei prieš metus: tada medicinos paslaugos tapo nepasiekiamos, teko stabdyti ir būtinąją pagalbą.

„Vyksta perskirstymas; tam, kad nebūtų sustabdytos paslaugos apskritai, arba paskiriamas kitas laikas, arba susitariama, kad ligoniai bus siunčiami į kitas įstaigas. Lygiai tas pats ir dėl koronaviruso ligonių – tą krūvį iš dalies prisiims ir mažesnės ligoninės“, – sakė ministras.

O naujų susirgimų koronavirusu nemažėja.