Pasak G. Megelinskienės, situacija blogėja dėl kelių priežasčių.

„Tai kompleksinės priežastys – tiek gyventojų mobilumo nesumažėjimas (prekybos centruose žmonių tikrai nemažai), galbūt ne visi tinkamai dėvi ir apsaugos priemones, taip pat matome, kad gyventojai renkasi į didesnes grupes, vyksta privatūs vakarėliai“, – laidoje „Delfi diena“ aiškino NVSC atstovė.

Jos manymu, siekiant suvaldyti situacija, reikėtų pradėti nuo testavimo – kad žmogus būtų kuo griečiau ištirtas, gautų testo rezultatą ir kuo greičiau būtų izoliuoti sąlytį su juo turėję asmenys.

Anot G. Megelinskienės, šiuo metu kai kuriuose mobiliuose punktuose žmonės ilgai negali užsiregistruoti tyrimui arba per ilgai turi laukti jo atsakymo.

„Kitas dalykas, kuris kelia nerimą, yra laboratorijų pajėgumai, nes matome tam tikras laboratorijas, kur mėginiai stovi po 72 ar daugiau valandų neištirti. Tai reiškia, kad žmogus, jei ir serga, nėra gavęs testo rezultato, nežino, ar jis serga, galbūt toliau eina į darbą, jei nejaučia jokių simptomų“, – sako G. Megelinskienė.

Dėl to, jos teigimu, nutinka taip kad sąlytį turėję asmenys apie tai gali sužinoti tik 7–9 dieną po kontakto.

NVSC surinkti lapkričio mėnesio duomenys rodo, kad situacija blogėja dramatiškai – per mėnesį registruota 4 kartus daugiau atvejų nei spalį ir net 25 kartus daugiau nei rugsėjį.

Didžiausią susirūpinimą, anot G. Megelinskienės, kelia tie atvejai, kurių užsikrėtimo aplinkybių nepavyko nustatyti – lapkritį tokių buvo net 38 proc.,

„Tai reiškia, kad rizika užsikrėsti gali būti užsikrėsti visose vietose“, – pabrėžia ji.

Šeimose, NVSC duomenimis, lapkritį užsikrėtė beveik ketvirtadalis visų žmonių, kuriems patvirtinta infekcija, o su protrūkiais darbovietėse siejama kiek daugiau nei 22 proc. atvejų. Neištirtų atvejų – 10 proc.

„Net 90 proc. iš šių atvejų buvo neištirti todėl, kad negavome atvejų kontaktinės informacijos. Be galo sudėtinga situacija, kai suprantame, kad galėtume ištirti, bet neturime elementaraus telefono numerio“, – pasakoja NVSC atstovė.

Ji ragina, kad kiekvienas asmuo, gavęs teigiamą testo atsakymą, pagalvotų, su kuo bendravo per tris paras, ir jiems praneštų apie savo užsikrėtimą.