Už klausimo išbraukimą balsavo 50 Seimo narių, prieš – 60, susilaikė 7 parlamentarai.

Parlamentarė kritikavo, kad siūlymas papildyti Seimo darbotvarkę projektu dėl apkaltos Seimo seniūnų sueigai buvo pateiktas tik pirmadienio vakarą. Todėl, pasak jos, R. Žemaitaitis neturėjo laiko pasiruošti.

„Siūlyčiau frakcijos vardu išimti Žemaitaičio apkaltos klausimą, nes, kaip ir minėjau Seimo seniūnų sueigoje, medžiaga buvo išsiųsta seniūnams, bet ne Seimo nariams, berods, 18 val. 19 min. (...) Seimo narys Žemaitaitis nespėjo susipažinti per šiąnakt, nežinodamas, kad yra įtraukta, nes tiesiog jau paryčiais buvo paskelbta išbraukti“, – Seimo posėdžio metu paaiškino A. Širinskienė.

Parlamentarė taip pat akcentavo, kad penktadienį į dokumentų valdymo sistemą buvo įkeltas tik vienas apkaltos projekto puslapis.

Visgi Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen patikino, kad A. Širinskienės Seimo posėdžio metu pateikta informacija yra klaidinanti.

„Norėčiau jus patikslinti, kad medžiaga buvo įkelta 13 val. 43 min. penktadienį. Ir tikrai buvo įkeltas tik vienas puslapis, o 14 val. 16 min. dokumentų valdymo skyriuje buvo įkelta visa medžiaga“, – sakė Seimo pirmininkė.

„Tai šiek tiek klaidinate Seimas, o gal pati tiesiog nuoširdžiai klystate“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad rugpjūčio pabaigoje susirinkusi koalicinė taryba sutarė inicijuoti apkaltą antisemitiniais pareiškimais pasižymėjusiam Seimo nariui R. Žemaitaičiui.

Tačiau tokią iniciatyvą Seimo opozicija vertina atsargiai. Seimo opozicija abejoja, ar valdančiųjų inicijuojama apkalta antisemitiniais pasisakymais pasižymėjusiam parlamentarui Remigijui Žemaitaičiui turi realų teisinį pagrindą.

R. Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą.

Ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle R. Žemaitaitis sukėlė ir anksčiau. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Po R. Žemaitaičio pasisakymų kilo tarptautinio pasipiktinimo banga: į pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

Sureagavo ir R. Žemaitaičio bendražygiai – po ažiotažą sukėlusios istorijos partija „Laisvė ir teisingumas“ sustabdė R. Žemaitaičio narystę.

Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

Šimonytė: R. Žemaitaičio antisemitiniai pareiškimai privalo būti įvertinti

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio antisemitiniai pareiškimai turi būti įvertinti, todėl, akcentuoja politikė, kiti valstybei svarbūs klausimai netrukdo inicijuoti apkaltos procedūrą.

„Man atrodo, kad tokie dalykai kaip atviras antisemitizmas nėra paskutinis dalykas svarbumo eilėje“, – žurnalistams Seime sakė I. Šimonytė.

„Visus kitus svarbius dalykus stengiamasi spręsti ir tie dalykai tikrai netrukdo politiškai įvertinti tai, ką pastaruoju metu daro šitas ponas“, – pridūrė Vyriausybės vadovė.

Ar maždaug metus dar dirbsiančiam Seimui pavyks apkaltos būdu pašalinti R. Žemaitaitį – premjerė nesiryžo prognozuoti.

„Išankstinių nuomonių nenorėčiau reikšti, nes tas ponas yra tas ponas, kuris paskui su ta mano išankstine nuomone lakstys po visus savo feisbukus ir rašys dar daugiau visokiausių kliedesių. Aš nesileisiu į detales. Pirmiausiai turi būti komisija, tada turi būt kreipimasis į Konstitucinį Teismą. Visa tai turi įvykti statuto ir Konstitucijos numatyta tvarka“, – teigė premjerė.

„Nesakau, kad tai nėra neįmanoma. Visos procedūros privalo būti atliktos. Kai jos bus atliktos, tada ir matysime, kiek laiko užtruks komisijos darbas“, – apibendrino I. Šimonytė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)